Dierproeven in de cosmeticabranche: de feiten

Dierproeven voor cosmetische producten is een veelbesproken onderwerp en wordt vaak overschaduwd door verkeerde informatie. Hierbij voor eens en voor altijd duidelijkheid vanuit Paula’s Choice: dierproeven horen niet thuis in de cosmetica-industrie. We staan voor cruelty-free huidverzorging en hebben onze producten dan ook nooit op dieren getest. Zoals je misschien al weet, delen we graag de waarheid, óók als die niet populair is. Op deze pagina vind je het laatste nieuws over dierproeven in de Europese cosmeticabranche. Wil je meer informatie of verdere stappen ondernemen? Ook dan ben je hier aan het juiste adres.

null

Cruelty-free huidverzorging: hoe is de huidige situatie?

  • Sinds 2004 verbiedt de Europese Unie dierproeven op cosmetische producten.
  • Sinds 2009 verbiedt de EU eveneens dierproeven op cosmetische ingrediënten.
  • Sinds 2013 verbiedt de EU de verkoop van cosmetische producten met ingrediënten die op dieren zijn getest.

Dus, dierproeven in de cosmeticabranche zijn nu verboden?

Wat blijkt? Er is een maas in de wet. REACH (de regelgeving voor chemische stoffen) staat dierproeven op cosmetica-ingrediënten in bepaalde situaties toe, óndanks het verbod. Daarnaast vraagt het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) nu om nieuwe dierproeven op ingrediënten waarvan de veiligheid al was uitgewezen. Zelfs voor ingrediënten die alléén in cosmetica worden gebruikt. Hierdoor wordt het verbod van de EU op dierproeven eigenlijk teniet gedaan.

De waarheid? In de afgelopen 40 jaar vonden er baanbrekende, wetenschappelijke ontwikkelingen plaats rondom veiligheid, waardoor dierproeven eigenlijk niet meer nodig zijn.

ECHA website

Hoe worden cruelty-free producten getest?

Dierproeven zijn niet alleen overbodig. Dierproefvrije methoden zijn inmiddels zo ontwikkeld dat ze ook nog eens relevanter zijn voor ons. Ze geven een betrouwbaar beeld van hoe ons lichaam op een bepaald product of ingrediënt reageert. Huidverzorging kan zelfs veiliger zijn zonder dierproeven. Bedrijven ontwikkelen al tientallen jaren alternatieven. Benieuwd naar zulke methoden? Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde tests met menselijke cellen en weefsels (ook wel in vitro-methoden genoemd), geavanceerde computermodelleringstechnieken (vaak in silicium-modellen genoemd), en onderzoeken met vrijwilligers.

Wat wordt er gedaan om dierproeven in cosmetica helemaal te verbieden?

Meer dan honderd organisaties in dierenbescherming zijn een Europees burgerinitiatief (ECI) gestart om een einde te maken aan alle dierproeven in Europa. Samen met merken uit de branche roepen ze de Europese Commissie op om het verbod te handhaven. Concreet, het initiatief roept de Europese Commissie op om:

  • Het huidige verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en te versterken om te voorkomen dat er op enig moment voor welk doel dan ook dierproeven worden uitgevoerd.
  • De EU-regelgeving voor chemische stoffen om te zetten zodat ingrediënten veilig gebruikt kunnen worden zonder nieuwe eisen voor dierproeven.
  • De ontwikkeling van nieuwe testmethoden te steunen, die de veiligheid van cosmetische producten en ingrediënten kunnen toetsen.

Dit ECI is een belangrijke manier voor consumenten om hun stem te laten horen én om dierproeven op cosmetica-ingrediënten te voorkomen.

Bij een miljoen handtekeningen, wordt het ECI voorgelegd aan de Europese Commissie.

Wat kan ik doen om dierproeven te stoppen?

Ben je EU-burger? Dan kun je het ECI ondertekenen en meer lezen over de missie om een einde te maken aan dierproeven in Europa.

ONTDEK MEER & TEKEN HET ECI

Er is een hoop te bespreken over dierproeven in cosmetica. Heb je vragen of opmerkingen over cruelty-free huidverzorging? Neem gerust contact op met ons customer care-team.