Bakuchiol, wat is het?

Bakuchiol is een plantaardig ingrediënt dat helpt bij het verminderen van tekenen van huidveroudering. In dit artikel lees je alles over bakuchiol; van de voordelen die het heeft voor je huid tot hoe je dit natuurlijke ingrediënt onderdeel maakt van je routine.

Wat is bakuchiol?

Bakuchiol is een plantaardig huidverzorgings-ingrediënt dat wordt verkregen uit de bladeren en zaden van de Psoralea corylifolia-plant. Het is een krachtig antioxidant dat huidverkleuringen door zonneschade en milieu-invloeden zichtbaar vermindert en de huid verzacht.

Bakuchiol vermindert ook de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Dat is de reden dat je dit ingrediënt in steeds meer huidverzorgingsproducten ziet verschijnen. Bakuchiol werd oorspronkelijk veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Recent onderzoek toont aan dat het ook veel voordelen heeft als je het op de huid aanbrengt.

Wat doet bakuchiol?

Bakuchiol heeft verzachtende eigenschappen die de huid kalmeren en gevoeligheid verminderen. Het is een krachtige antioxidant dat helpt bij het tegengaan van tekenen van huidveroudering door vrije radicalen, zoals fijne lijntjes en verlies van stevigheid. Antioxidanten beschermen de huid daarnaast tegen vervuiling en schadelijke milieu-invloeden.

Misschien ben je al eens producten met bakuchiol voor een acne-gevoelige huid tegengekomen. De verzachtende en kalmerende eigenschappen van bakuchiol maken het niet alleen geschikt tegen huidveroudering, maar ook heel geschikt voor wie last heeft van een acne-gevoelige huid.

Waar zit bakuchiol in?

Onderzoek heeft de anti-aging-voordelen van bakuchiol ruimschoots aangetoond. Het helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het maakt de huid steviger, verfijnt de huidtextuur en maakt de huidteint gelijkmatiger. Bakuchiol kalmeert de huid, waardoor het een goede optie is voor wie last heeft van een gevoelige huid.

Als je bakuchiol combineert met retinol, helpt het met het stabiliseren daarvan. Dat betekent dat het langer effectief is. Een ander voordeel van producten die zowel bakuchiol als renitol bevatten: bakuchiol kalmeert de huid en kan er zo voor zorgen dat de huid retinol beter tolereert.

Hoe gebruik je bakuchiol?

Breng huidverzorgingsproducten met bakuchiol-extract altijd aan op de schone huid van gezicht en nek. De volgorde van je producten: van het dunste naar het dikste product. Is jouw product met bakuchiol een lichtgewicht serum? Dan breng je 'm aan vóór je nachtcrème. Gebruik je je bakuchoil overdag? Gebruik dan als laatste stap in je huidverzorgingsroutine altijd een dagcrème met minimaal SPF 30.

Kan ik beter een bakuchiol-serum of bakuchiol-olie gebruiken?

Steeds meer huidverzorgingsproducten bevatten bakuchiol. Gelukkig hoef je bij het kiezen geen rekening te houden met de textuur, want die heeft geen invloed op de werking. Wat belangrijk is, is de concentratie bakuchiol in een product. Onderzoek heeft uitgewezen dat 0,5 tot 2% de juiste hoeveelheid is voor zichtbare resultaten.

Kies bakuchiol in de vorm van een serum of een lotion-achtig treatment als je op zoek bent naar een lichtgewicht formule die je goed in combinatie met andere leave-on-producten in je routine kunt aanbrengen. Bakuchiol in de vorm van olie is een goede keuze voor een droge, vochtarme huid. Als je een dikkere, zwaardere formule op oliebasis gebruikt, dan werkt dat het best als laatste stap in je avondroutine.

Hoe maak je bakuchiol onderdeel van je routine?

Een product met bakuchiol toevoegen aan je routine is heel gemakkelijk: breng het een of twee keer per dag aan na het reinigen, tonen en exfoliëren met een AHA- of BHA-exfoliant. Als je een bakuchiol-serum gebruikt, breng dat dan aan voordat je je nachtcrème aanbrengt. Als je een nachtcrème met bakuchiol gebruikt, dan breng je dat aan na je serum. Zoals hierboven al gezegd, is het het best om bakuchiol in olievorm 's avonds te gebruiken. Je kunt ook een paar druppels toevoegen aan een van je favoriete producten (zolang daar geen SPF in zit).

Is bakuchiol een natuurlijk alternatief voor retinol?

Van bakuchiol wordt vaak gezegd dat het een natuurlijk alternatief is voor retinol. Die link is makkelijk gelegd, omdat sommige doelen die je met retinol bereikt ook met bakuchiol bereikt kunnen worden. Toch werkt bakuchiol wel anders dan retinol (vitamine A). Retinol en bakuchiol verminderen fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van huidveroudering en het is een goed idee om een product te gebruiken dat beide ingrediënten bevat.

En hoe doe je dat dan? Eigenlijk op dezelfde manier zoals hierboven is beschreven hoe je een leave-on-product met bakuchiol gebruikt. Het combineren van retinol en bakuchiol geef je zowel de overlappende als de unieke voordelen van beide ingrediënten. En daarbij heeft bakuchiol dus ook nog eens een stabiliserend effect op vitamine A en - niet te vergeten - de kalmerende eigenschappen die ervoor zorgen dat retinol beter wordt getolereerd door de huid.

Gebruik overdag altijd een breedspectrum zonnebrandproduct met minimaal SPF 30. Bakuchiol is stabiel in zonlicht. Het staat er ook niet om bekend dat het de huid gevoeliger maakt voor de zon, maar zoals met ieder ingrediënt tegen huidveroudering is bescherming tegen schadelijke uv-stralen essentieel om de beste resultaten te krijgen én te houden.

Bakuchiol gebruiken tijdens je zwangerschap

Sommige online bronnen geven aan dat je bakuchiol met een gerust hart kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. Het wordt dan genoemd als alternatief voor retinol, dat je beter niet kunt gebruiken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Wat ons betreft is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om te bevestigen dat het gebruik van bakuchiol tijdens je zwangerschap inderdaad veilig is. Daar is het als ingrediënt nog te nieuw voor. Wat we wel kunnen zeggen, is dat er zo veel verschillen tussen deze twee ingrediënten zijn, dat het aannemelijk is dat het veilig is. Ons advies: als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan je arts voordat je een product met bakuchiol gebruikt.

Lees meer over huidverzorging tegen huidveroudering.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.