Alles dat je moet weten over azelaïnezuur

De oorspronkelijke versie van dit artikel werd in het Engels gecontroleerd door: Drs. Debra Jaliman, USA

Het is een raadsel waarom er voor sommige ingrediënten in huidverzorging zo weinig aandacht is, terwijl onderzoek allang heeft uitgewezen dat ze de aandacht meer dan waard zijn. Azelaïnezuur (azelaic acid) is zo’n ingrediënt. Uit veel onderzoeken blijkt dat azelaïnezuur een groot verschil kan maken als het gaat om het verminderen van vlekjes op de huid. Het helpt bij het zichtbaar verminderen van vlekjes na puistjes en andere verkleuringen. Daarnaast zorgt het voor een gladder huidoppervlak en een egalere huidteint. Het is geschikt voor ieder huidtype en heeft soms zelfs tot gevolg dat de huid minder gevoelig wordt. Kort samengevat: azelaïnezuur is een ingrediënt waar je meer over wilt weten!

Wat is azelaïnezuur?

Chemisch gezien is azelaïnezuur een dicarbonzuur. (Maak je geen zorgen, dit is een goed soort zuur.)

Azelaïnezuur wordt verkregen uit granen zoals gerst, tarwe en rogge. Vanwege stabiliteit en effectiviteit wordt in huidverzorgingsproducten voornamelijk een kunstmatig verkregen vorm gebruikt.

Hoe werkt azelaïnezuur?

Op de huid heeft het dezelfde werking als een milde leave-on-exfoliant. Dit helpt bij het reinigen van poriën en het verfijnen van het huidoppervlak. Azelaïnezuur is daarnaast ook een effectief antioxidant en vermindert de factoren in de huid die gevoeligheid en bultjes veroorzaken.

Er is het meest onderzoek gedaan naar producten die alleen op recept verkrijgbaar zijn, met een concentratie tussen de 15% en 20%, maar ook lagere concentraties kunnen al een groot verschil maken.

De voordelen van azelaïnezuur in huidverzorgingsproducten

Producten met een concentratie azelaïnezuur van 10% of minder zijn niet makkelijk te vinden, omdat er nog niet veel merken zijn die de grote voordelen van dit ingrediënt hebben ontdekt. Daarnaast is het een lastig te formuleren ingrediënt. Wanneer een product met azelaïnezuur niet goed geformuleerd is, kan de textuur korrelig zijn, wat huidproblemen kan veroorzaken.

Als je twijfelt of je een cosmetisch product met azelaïnezuur nodig hebt of een product op recept, weet dan dat producten met 10% azelaïnezuur al een groot verschil kunnen maken als het gaat om zichtbare verbeteringen van de huidstructuur en huidteint.

Voor sommige hardnekkige huidproblemen is het wel aan te raden om een product op recept, dus met een hogere concentratie azelaïnezuur, te gebruiken. Je kunt met een dermatoloog of huidtherapeut overleggen welk product voor jou het meest geschikt is en hoe je het onderdeel kunt maken van je huidverzorgingsroutine.

De wetenschap achter producten met azelaïnezuur

Onderzoekers hebben een theorie over hoe azelaïnezuur nou precies werkt. Men vermoedt dat azelaïnezuur beginnende huidproblemen in de bovenste lagen onderbreekt. Zou dit niet gebeuren, dan kunnen ze leiden tot zichtbare huidproblemen, zoals pigmentvlekjes, roodheid, vlekjes na puistjes, een doffe teint en een verhoogde kans op gevoeligheid. Het lijkt erop dat azelaïnezuur het vermogen heeft om deze problemen in de kiem te smoren. Azelaïnezuur ‘vertelt’ de cellen in de bovenste huidlagen hoe ze zich moeten gedragen, wat zorgt voor een egalere en zichtbaar gezondere huid, ongeacht je leeftijd, huidtype of eventuele huidproblemen.

Doorlopend onderzoek naar azelaïnezuur heeft geleid tot het ontwikkelen van onze 10% Azelaic Acid Booster. Het azelaïnezuur in dit product pakt een breed scala aan huidproblemen aan en bevat ook 0,5% salicylzuur dat tot in de poriën dringt. De 10% Azelaic Acid Booster bevat daarnaast een combinatie van planten-extracten die je huid verzachten en laten stralen en adenosine om tekenen van huidveroudering minder zichtbaar te maken.

Je kunt de 10% Azelaic Acid Booster gemakkelijk toevoegen aan je huidverzorgingsroutine. Je kunt het een of twee keer per dag aanbrengen na het reinigen, tonen en exfoliëren. Je kunt het puur op de huid aanbrengen, maar ook mixen met je favoriete serum of nachtcrème. Als je wilt, kun je het op de huid van je hele gezicht aanbrengen, maar je kunt er ook voor kiezen om het alleen aan te brengen op de delen van je huid waar je bijvoorbeeld last hebt van vlekjes. Gebruik overdag altijd een dagcrème of zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger.

Dit treatment is geen crème of gel. Qua structuur zit het er precies tussenin. Hierdoor is het geschikt voor alle huidtypen en kan het gebruikt worden in combinatie met al onze andere producten, inclusief onze AHA- en BHA-exfolianten. Hierdoor vraag je je misschien af hoe deze producten zich tot elkaar verhouden.

Hoe verhoudt azelaïnezuur zich tot alphahydroxyzuur (AHA) en betahydroxyzuur (BHA)?

Deze drie ingrediënten hebben zeker overeenkomsten, maar ook een paar interessante verschillen. Hoewel azelaïnezuur, mits goed geformuleerd, een exfoliërende werking heeft (net zoals bij AHA’s en BHA is de pH-waarde belangrijk), exfolieert het niet op dezelfde manier en niet net zo effectief als glycolzuur en melkzuur (AHA’s) of salicylzuur (BHA’s).

Daarentegen heeft azelaïnezuur een toevoegde waarde ten opzichte van AHA’s en BHA als het gaat om het verbeteren van een ongelijkmatige teint en andere huidproblemen.

Er is geen reden om een AHA- of BHA-exfoliant niet naast een product met azelaïnezuur te gebruiken. Sterker nog: het kan de perfecte combinatie zijn voor het aanpakken van verschillende huidproblemen, variërend van bultjes tot een ongelijkmatige teint en tekenen van huidveroudering.


Referenties voor deze informatie:

Journal of Cosmetic Dermatology, March 2017, pages 35–42
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology March 2017, pages 37–40
Advanced Biomedical Research, February 2017, ePublication
Biomedicine & Pharmacotherapy, October 2016, pages 771–775
Journal of Cosmetic Dermatology, September 2016, issue 3, pages 269–282
Skin Therapy Letter, January 2016, issue 1, pages 1–7
Journal of Drugs in Dermatology, September 2015, pages 964-968

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.