6 mythes over retinol ontkracht

We krijgen vaak vragen over de bewering dat exfolianten met AHA of BHA de effectiviteit van retinol zouden ‘deactiveren’ of verminderen. We hebben ook in schoonheidsbladen waarschuwingen gelezen dat retinol beter zou werken zonder een exfoliant met AHA of BHA, of dat je retinol – zucht – niet zou moeten combineren met vitamine C.

Als je doel een huid is die er gladder en jonger uitziet, waar moet je gezien deze informatie dan beginnen? Je kunt nu een eind aan de verwarring maken: zoals altijd wenden wij ons tot het wetenschappelijke onderzoek om je de feiten te presenteren die de mythes ontkrachten.

Mythe #1: Je moet retinol niet combineren met een exfoliant met AHA of BHA

Niet waar. Geen enkel onderzoek (nogmaals: geen enkel) toont aan of concludeert dat exfolianten met AHA of BHA retinol deactiveren of minder effectief maken als je ze tegelijk gebruikt.

Elke keer dat we de waarschuwing lezen dat je retinol niet moet gebruiken in combinatie met een exfoliant met AHA of BHA blijkt dat te gaan over een advertentie die niet wordt ondersteund door onderzoek dat die onverenigbaarheid aantoont. Het is gewoon een van die onwaarheden die mensen (zelfs dermatologen) zo vaak te horen krijgen dat ze het klakkeloos als waarheid aannemen.

De bewering dat je retinol niet samen met een exfoliant met AHA of BHA moet gebruiken blijkt voort te komen uit een misverstand over hoe verschillende huidverzorgende ingrediënten samenwerken en elk hun invloed hebben op de huidstructuur. Laten we er wat dieper op ingaan en ontdekken hoe totaal verkeerd deze bewering is in onze volgende mythe…

Mythe #2: De pH-waarde van exfolianten met AHA of BHA reduceert de effectiviteit van retinol

De verwarring over gebruik van retinol in combinatie met een exfoliant met AHA of BHA heeft te maken met de vrees dat de zuurgraad van de exfoliant de pH-waarde van de huid verlaagt (dat is wat wordt beweerd) en zo de retinol belemmert om zijn gladmakende, huid verjongende magie uit te voeren.

De redenering achter die bewering is dat als de pH-waarde van de huid onder de 5,5 tot 6 ligt, een bepaald enzym in de huid niet in staat zou zijn om retinol in retinolzuur (een vorm van vitamine A) om te zetten, een actieve vorm van retinol. En dat is allemaal gebaseerd op de aanname dat de zure ingrediënten in een exfoliant de pH-waarde van de huid verlagen. Dat is echter helemaal niet wat er gebeurt.

Zoals met zo veel geruchten over huidverzorging is dit voortgekomen uit een misverstand over het onderzoek.

Er is maar één studie (uit 1990!) die de kwestie met pH-waarde en huidenzymen aankaart zoals die hierboven is beschreven. Dit onderzoek betrof echter een mengsel van dierlijke en menselijke proteïnen, en de kwestie rond een relatie met de pH-waarde ontstond pas toen er een bijproduct van een vetzuur aan het mengsel werd toegevoegd (met andere woorden: niet aan normale menselijke proteïnen en niet aan een normale, onaangetaste huid).

Om verder te benadrukken hoe misleidend de aanname is dat retinol niet samen kan gaan met AHA of BHA staat expliciet in dit onderzoek dat: ‘geen duidelijk optimale [pH-waarde] is aangetoond toen de test werd uitgevoerd zonder [bijproduct van een vetzuur].’

Uiteindelijk werd deze ene studie alleen maar gebruikt om een vergelijking te maken tussen hoe dierlijke en menselijke huid de vorm van vitamine A die van nature aanwezig is in de huid metaboliseren, en niet om aan te tonen wat de werking of toegevoegde waarde van plaatselijk aangebrachte vitamine A op de huid is. De bevindingen waren niet bedoeld om tot conclusies te komen met betrekking tot huidverzorging.

Plaatselijk aangebrachte vitamine A vervangt de ontwikkeling of functie van retinolzuur in het lichaam niet. Dat zou net zoiets zijn als denken dat je vitamine C in je ogen kunt smeren om degeneratie ervan tegen te gaan, en dat je geen voeding met vitamine C meer hoeft te eten als je dat doet.

Leuk weetje: Retinol doet zich voor als solide stofje dat in een vet moet worden opgelost, waardoor het een watervrij ingrediënt is. De watervrije compositie betekent dat er helemaal geen sprake is van een pH-waarde, zelfs niet als er laagjes zure ingrediënten omheen zitten, aangezien het onmogelijk is om een pH-waarde te krijgen in een watervrij product.

Het is interessant om op te merken dat er na die studie uit 1990 geen onderzoek is gedaan dat die pH-beperkingen heeft bevestigd. Toch wordt die studie (en alleen die studie) ondanks het feit dat er geen vervolgonderzoek is gedaan nog steeds gebruikt ter ondersteuning van de foute bewering dat je retinol niet in combinatie met AHA, BHA, of zoals je kunt lezen in mythe 6, vitamine C moet gebruiken.

Mythe #3: Retinol werkt beter zonder een exfoliant met AHA of BHA

Misschien dat het je verrast dat onderzoek heeft aangetoond dat retinol in combinatie met exfolianten met AHA helpt hyperpigmentatie van de huid te vervagen en bovendien dat de huidherstellende resultaten zelfs verbeteren wanneer beide ingrediënten tegelijk worden gebruikt. We vragen ons regelmatig af hoe het toch komt dat mensen die tegen de combinatie van retinol met AHA of BHA zijn deze informatie over het hoofd zien.

De overtuiging dat de pH-waarde van de huid zure huidverzorgingsproducten die op de huid worden aangebracht neutraliseert is een misvatting. Een neutrale pH-waarde is 7, maar de huid is van nature zuur, en zuurder dan werd gedacht in die ene, enkele studie waarnaar zo vaak wordt verwezen. Recent onderzoek toont aan dat de pH-waarde van de huid tussen de 4,7 en 5 beweegt. Betekent dat dat je de pH-waarde van je huid moet verhogen om een product met retinol te kunnen gebruiken? Natuurlijk niet. We weten uit onderzoek dat retinol effectief is als je het op de huid aanbrengt, en dat het werkt in de van nature zure pH-waarde van de huid.

Mythe #4: Retinol exfolieert de huid, dus gebruik het niet in combinatie met een AHA of BHA

Retinol en exfolianten werken op een andere manier aan huidverbetering, maar complementeren elkaar als je ze samen gebruikt in een huidverzorgingsroutine. Het is een wijdverbreid misverstand dat retinol werkt door de huid te exfoliëren, dus we begrijpen wel dat dit een verwarrend onderwerp is geworden. Dit zijn de feiten:

  • Retinol is een antioxidant en een belangrijk celcommunicerend ingrediënt. Als retinol door de huid wordt geabsorbeerd, kan het de levende huidcellen ‘vertellen’ hoe ze gezondere, jongere cellen kunnen maken, en hoe ze de productie van nieuwe huidcellen kunnen stimuleren.
  • Retinol doet zijn werk door het cellulaire verloop van de diepste huidlagen naar boven toe te stimuleren, en niet die in de bovenste huidlagen. De bovenste huidlagen zijn de omgeving waar AHA en BHA hun werk doen om de huid te helpen ongezonde, dode, opgebouwde huidcellen af te stoten.
  • Retinol, zowel in de vrij verkrijgbare vorm als wanneer het wordt voorgeschreven door een arts, kan bij sommige mensen huidschilfers veroorzaken. Verwar huidschilfers niet met exfoliatie, of die schilfers nu worden veroorzaakt door retinol, AHA of BHA. Schilfers zijn een teken van huidirritatie, en als ze aanhouden wanneer je een product met AHA of BHA gebruikt, moet je het minder vaak of misschien helemaal niet meer gebruiken.

Mythe #5: Je mag retinol nooit overdag gebruiken

Retinol veroorzaakt niet dezelfde lichtgevoeligheid als de sterkere, alleen op recept verkrijgbare vorm van retinol. Onderzoek heeft aangetoond dat retinol en vitamine C goed samenwerken onder een product met zonnefilter om de huid tegen UV-licht te beschermen, en dat vitamine A, C en E, zelfs als ze worden gecombineerd, ook stabiel en effectief zijn onder een product met zonnefilter.

Antioxidanten in combinatie met een zonnefilter zijn een geweldige verdediging tegen rimpels, een oneffen teint, verlies van stevigheid en bruine vlekjes. Breng voor de beste resultaten ’s ochtends en ’s avonds producten aan die rijk zijn aan antioxidanten.

Mythe #6: Je mag retinol nooit in combinatie met vitamine C gebruiken

Vitamine C (ascorbinezuur en afgeleiden daarvan) is ook een ingrediënt waarover vaak wordt gezegd dat het niet gecombineerd mag worden met retinol. Net als de mythe over AHA en BHA is ook deze gebaseerd op de kwestie met pH-waarde/zuurgraad.

De waarheid: Vitamine C (afhankelijk van de vorm) heeft een lage pH-waarde nodig (of helemaal geen pH, zoals het geval is in watervrije formules) om stabiel te blijven. We weten dat retinol werkzaam is in een zure omgeving en dat de pH-waarde van de huid van nature zuur is, dus afgaand op wat onderzoek heeft aangetoond is het juist een zinnige keuze om vitamine C en retinol samen te gebruiken.

Onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van een combinatie van vitaminen in cosmetica de weg naar de beste resultaten is, inclusief de combinatie van de vitaminen A, C en E. Onderzoek ontkracht twee mythes in één klap: retinol is niet alleen bewezen effectief wanneer het wordt gecombineerd met vitamine C, maar dit tweetal werkt wanneer het onder een product met zonnefilter wordt aangebracht ook prachtig samen om de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Dat zou niet het geval zijn als retinol vitamine C ineffectief zou maken, of andersom.

Vitamine C helpt retinol juist om zijn werk beter te doen. Hij vecht tegen vrije radicalen, een proces dat retinol beschermt tegen oxidatie wanneer die dieper in de huid penetreert, waarbij het effect tegen huidveroudering alleen maar wordt versterkt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het niet combineren van retinol met vitamine C (of een andere krachtige antioxidant) nadelig is voor de huid.

Waar het op neerkomt

We hebben in dit artikel de op onderzoek gebaseerde feiten gepresenteerd, maar uiteindelijk is het aan jou om te kiezen wat het beste is voor je huid. Waar je bij het maken van die keuze niet door geholpen wordt zijn pseudowetenschap of hardnekkige mythes die als waarheid worden aangenomen.

Er bestaat geen enkel onderzoek dat de misplaatste aanname ondersteunt dat retinol wordt gedeactiveerd wanneer het wordt gecombineerd met zure ingrediënten, maar er bestaat een heleboel onderzoek dat het tegenovergestelde aantoont. Chemici die cosmetica maken en gespecialiseerd zijn in formules met retinol weten dat, en wij hebben daar grondig navraag naar gedaan.

Aanbevolen producten

Gecombineerde huid, Vette huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.