Wat doet tranexaminezuur voor je huid?

Tranexaminezuur is een bijzonder ingrediënt - voor plaatselijk gebruik - om verschillende soorten van huidverkleuringen te vervagen. Onderzoek toont aan dat tranexaminezuur de gouden standaard van hydrochinon evenaart qua effectiviteit en zelfs geschikt is om hardnekkige huidproblemen zoals melasma aan te pakken. Bijna 96% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan na 12 weken verbetering te zien bij dagelijks gebruik van tranexaminezuur, in combinatie met een breedspectrum zonnebrandcrème: een essentieel product om huidverkleuring te voorkomen (1).

De voordelen van tranexaminezuur voor je huid

Tranexaminezuur helpt huidverkleuringen door zonneschade zichtbaar te vervagen. Wat het ingrediënt nog meer doet? Het:

  • Vervaagt vlekjes na puistjes - in welke kleur dan ook - en blijkt bijzonder effectief voor donkere huidteinten
  • Vermindert zichtbaar roodheid
  • Vervaagt huidverkleuringen die ontstaan tijdens de zwangerschap (6)
  • Pakt verschillende processen in je huid aan die huidverkleuringen veroorzaken (7)
  • Kan worden gebruikt met elk ander ophelderend ingrediënt

Wat doet tranexaminezuur in huidverzorging?

Tranexaminezuur is een in water-oplosbaar, synthetisch ingrediënt, afkomstig van aminozuur lysine. Het moet gebruikt worden met in olie-oplosbare ingrediënten, om de biologische beschikbaarheid voor je huid te vergroten. Het voornaamste voordeel? Het ingrediënt verbetert huidverkleuringen door zonneschade en kan ook helpen tegen andere soorten huidverkleuringen (2).

Om effectief te zijn in het zichtbaar verminderen van huidverkleuringen, moeten huidverzorgingsproducten 2 tot 5% tranexaminezuur bevatten (4). Tranexaminezuur voor je huid werkt het best wanneer het gecombineerd wordt met ingrediënten die ook tegen verkleuringen werken, zoals niacinamide, verschillende soorten vitamine C en ophelderende plantenextracten als zoethoutwortel (5). Ingrediënten combineren zorgt ook voor betere resultaten omdat elk van hen op unieke wijze verkleuringen aanpakt.

Hier moeten we bij vermelden: tranexaminezuur is niet sterk pH-afhankelijk. Het is al werkzaam in pH-waardes van 3-8 en lijkt het beste te werken voor je huid wanneer het wordt geformuleerd in een product waarvan de zuurgraad tussen de 5-7 ligt (8).

Hoe werkt tranexaminezuur in huidverzorging?

Tranexaminezuur lijkt het bijzondere vermogen te hebben om de snelheid waarmee huidverkleuringen ontstaan en zichtbaar worden aan het huidoppervlak te verminderen, vooral na blootstelling aan uv-straling.

Soms concentreert pigment zich op een klein gebied - denk aan die typische bruine pigmentvlekjes; maar pigment kan ook voorkomen in meer losse, versnipperde vlekjes zoals bij maskerachtige huidverkleuringen die soms voorkomen op je gezicht of rondom je mond. Huidverzorging met tranexaminezuur helpt je huid haar natuurlijke, gelijkmatige kleur terug te krijgen. Dit kost wel tijd: het kan 8 tot 12 weken duren om daadwerkelijk resultaat te zien (bij dagelijks gebruik).

Hoe voeg je tranexaminezuur toe aan je routine?

Heel simpel: alle huidtypen, leeftijden en verschillende enticiteiten die kampen met huidverkleuringen kunnen tranexaminezuur dagelijks gebruiken.

Op welke plaats het ingrediënt komt in je routine? Dat hangt ervan af of je het als een treatment wil gebruiken voor een specifiek plekje of over je hele gezicht wil aanbrengen.

Als je meerdere vlekjes hebt, breng dan overdag een product met tranexaminezuur aan op je hele gezicht na je reiniger, toner en leave-on-AHA- of BHA-exfoliant. Breng vervolgens een serum aan - als je dit gebruikt - en/of andere treatment-producten, en eindig met een SPF-product. Wil je het product overdag gebruiken op specifieke plekjes die verkleurd zijn? Eindig dan áltijd met een dagcrème met ten minste SPF 30.

Houd hetzelfde patroon aan voor je avondroutine: breng je tranexaminezuur-product eerst aan over je hele gezicht, gevolgd door de treatments uit je avondroutine en daarna een nachtcrème. Voor het aanbrengen op specifieke plekjes geldt: dep en eindig met je nachtcrème. Je hoeft niet te wachten tussen de verschillende stappen, maar zorg er wél voor dat er zoveel mogelijk tranexaminezuur op de donkere vlekjes blijft zitten.

Lees meer over ingrediënten in huidverzorging.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Bronnen:


1. Dermatology and Therapy, steptember 2017, pagina's 417-424
2. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, augustus 2019, pagina's E73-E74
3. BioMed Research International, november 2018, publicatie
4. International Journal of Women’s Dermatology, februari 2019, pagina's 30-36
5. Journal of Drugs in Dermatology, mei 2019, pagina's 454-459
6. Journal of Research in Medical Sciences, augustus 2014, pagina's 753-757
7. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, april 2020, pagina's 897-903
8. Microchemical Journal, september 2017, pagina's 333-342

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.