Hoe je de beste oogcrème kunt vinden

De huid rond de ogen is een van de eerste plaatsen waar je huidveroudering ziet, en wij zeggen altijd dat een goede huidverzorging van groot belang is in het gevecht tegen die huidveroudering. Maar het vinden van een effectieve oogcrème is niet zo eenvoudig. Oogcrèmes worden vaak gepresenteerd als ‘speciaal geformuleerd’ voor de gevoelige, dunne huid rond de ogen, of er wordt van beweerd dat ze je af kunnen helpen van wallen, donkere kringen rond de ogen en een verslapte huid. Toch doen ze in de meeste gevallen niet wat ze beloven. Vandaar dat mensen steeds maar weer een nieuwe oogcrème kopen en telkens weer worden teleurgesteld.

Het goede nieuws: er bestaan echt huidverzorgingsproducten die ideaal zijn voor gebruik rond de ogen, of dat nu een oogcrème is of een hoogwaardig product uit jouw eigen huidverzorgingsroutine. Hoe weet je dan welk product je het beste kunt gebruiken? Lees verder om daarachter te komen.

Waar je naar moet zoeken in een oogcrème

Ten eerste is het belangrijk dat je weet dat er geen onderzoek is dat aantoont dat de huid rond de ogen andere ingrediënten nodig heeft dan die je op de rest van je gezicht gebruikt. Misschien vraag je je af of de huid rond je ogen niet gevoeliger is dan die op de rest van je gezicht, en dat is inderdaad waar. Maar het is ook een feit dat de huid op je hele gezicht stoffen nodig heeft die geen huidirritatie of een overgevoelige reactie veroorzaken.

Wat echt zorgelijk is, is dat veel oogcrèmes irriterende ingrediënten bevatten, zoals geurende plantenoliën, synthetische geurstoffen of plantenextracten die de huid gevoeliger maken, wat allemaal kan leiden tot ontstekingen waardoor de huid sneller oud wordt.

Wat de huid rond de ogen echt nodig heeft, zijn antioxidanten, celcommunicerende ingrediënten en huidherstellende ingrediënten, en dat in een kalmerende formule die vrij is van geurstoffen; precies wat je ook nodig hebt voor de rest van je gezicht. Als je al een milde en effectieve dag- nachtcrème gebruikt of een serum met diezelfde eigenschappen, is dat product misschien wel perfect voor de huid rond je ogen ook, en we vertellen je waarom…

Wat je nodig hebt in een oogcrème

Je hebt niet per definitie een apart product nodig waar specifiek op staat dat het een oogcrème, ooggel of oogserum is. Als je al een goed geformuleerde dag- nachtcrème of een goed serum voor je gezicht gebruikt, kan dat product ook heel effectief zijn rond de ogen, zolang je daar tenminste hetzelfde huidtype hebt als op de rest van je gezicht.

De uitzondering is wanneer de huid rond je ogen droger is dan de huid op de rest van je gezicht (en dat geldt voor velen van ons). In dat geval heb je rond de ogen een meer verzachtende formule nodig, en dat is waarin goede oogcrèmes uitblinken. Dit is vooral belangrijk om te weten voor mensen met een vette huid die voor hun gezicht helemaal geen dag- nachtcrème gebruiken, of alleen een heel dunne gel of een product met een vloeibare basis. In dat geval is een oogcrème misschien wel precies wat je nodig hebt, omdat de huid rond de ogen vaak meer verzachtende stoffen nodig heeft dan de rest van het gezicht. We vertellen zo wat onze adviezen zijn, maar eerst nog iets over…

Donkere kringen, wallen en een verslapte huid

Oogcrèmes die beweren dat ze iets kunnen doen tegen donkere kringen, wallen of een verslapte huid overdrijven schromelijk wat ze kunnen bereiken, en dat is de reden dat mensen eindeloos blijven experimenteren met nieuwe oogcrèmes: omdat de vorige die ze hadden, zelfs als die heel duur was, niet deed wat hij beloofde. Het is namelijk zo dat afhankelijk van de oorzaak van de donkere kringen, ernst van de zwelling en de mate waarin de huid slap is, een oogcrème, hoe geweldig hij ook is geformuleerd, geen tovermiddel is.

Als wallen onder de oogleden een resultaat zijn van vetcellen die onder de ogen zijn gezakt (wat een kenmerk van een ouder wordende huid is), is er geen crème in de wereld die daar iets tegen kan doen. Als je wallen hebt omdat je vocht vasthoudt of omdat je te weinig hebt geslapen, kan een kalmerende crème rond de ogen helpen, maar dan zal je je levensstijl moeten veranderen om echt effect te kunnen krijgen. Dan moet je bijvoorbeeld zorgen dat je meer slaapt, minder alcohol drinkt, minder zout eet, en als je last hebt van allergieën histamine slikt.

Als gezwollen oogleden een gevolg zijn van huidirritatie en schade door de zon kan een goed geformuleerde oogcrème precies zijn wat je nodig hebt om de huid te herstellen en ontstekingen te remmen.

In het geval van donkere kringen rond de ogen zijn er ook zeker mogelijkheden, maar heel belangrijk is: wat je overdag ook doet, zorg altijd dat wat je rond je ogen smeert een zonnefilter bevat (en in de meeste oogcrèmes ontbreekt die). Zowel overdag als ’s nachts moeten in een oogcrème ingrediënten zitten die de aanmaak van melanine afremmen en zo zorgen voor een betere huidkleur. Dat kan een verbluffend verschil maken, of die ingrediënten nu in een goed geformuleerde oogcrème, gezichtscrème of ander behandelproduct zitten.

In het geval van een verslapte huid of rimpels doen dezelfde verbluffende ingrediënten die goed werken voor je gezicht dat ook voor de huid rond de ogen. Net zoals de rest van het gezicht reageert de huid rond de ogen heel goed op grote hoeveelheden antioxidanten en huidherstellende ingrediënten (en dat geldt ook voor je hals en decolleté). Je moet echter wel zorgen dat je realistische verwachtingen hebt, met name waar het aankomt op producten die beweren dat ze je huid ‘liften’. Je kunt de huid wel een beetje strakker en steviger maken met een product dat je op je huid smeert, maar er bestaan nu eenmaal geen huidverzorgingsproducten die slappe oogleden of zakkende zwellingen onder de ogen kunnen liften.

Waarom de manier waarop een oogcrème is verpakt zo belangrijk is

Als je een oogcrème wilt gebruiken, kies er dan een die in een verpakking zit die licht en lucht tegenhoudt (geen potje dus!) en die vol zit met de ingrediënten die hierboven zijn genoemd. Dat zijn de formules die je voor gebruik rond je ogen moet overwegen, en je moet er nooit blind van uitgaan dat een oogcrème die je koopt echt anders of speciaal is omdat er eenvoudigweg op het etiket staat dat hij ‘speciaal is geformuleerd voor de huid rond de ogen’.

Overdag is SPF het toverwoord!

Mensen die bekend zijn met Paula’s Choice weten hoe we denken over de absolute noodzaak de huid dagelijks tegen de zon te beschermen), en dat geldt zeer zeker ook voor de huid rond de ogen, met name als het aankomt op gezwollen oogleden, donkere kringen en een slappe huid: allemaal problemen die verergeren als je onbeschermd naar buiten gaat.

Gebruik rond de ogen altijd je dagcrème met een SPF van minimaal 30. We adviseren met klem om rond de ogen echter alleen de minerale actieve zonnefilterende ingrediënten zinkoxide en/of titaniumdioxide te gebruiken. Dat is niet omdat synthetische zonnefilterende ingrediënten niet werken, maar omdat sommige mensen een gevoelige huidreactie hebben als ze rond de ogen worden gebruikt.

Als de oogcrème die je wilt gebruiken geen zonnefilter bevat, moet je eerst je oogcrème aanbrengen en daarna een moisturizer, foundation of concealer die een SPF van minimaal 30 bevat. Een zonnebril is een goede en belangrijke extra beschermende factor, zowel voor de ogen zelf als voor de huid eromheen.

Waar het allemaal op neerkomt

Of je nu beslist een product te gebruiken waarop staat dat het een oogcrème is óf een dag- nachtcrème en/of serum voor je gezicht rond je ogen gebruikt, zorg altijd dat het een formule zonder geurstoffen is die vol met bovengenoemde ingrediënten zit (te weten: antioxidanten, celcommunicerende ingrediënten en huidherstellende ingrediënten), die strijdt tegen rimpels, de collageenproductie stimuleert en nog veel meer goeds voor je huid doet zonder haar te irriteren.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.