Wat zijn de oorzaken van gezwollen oogleden en wat kun je ertegen doen?

Gezwollen oogleden zijn een veel voorkomend probleem. Bij sommige mensen neemt de zwelling gedurende de ochtend geleidelijk af en bij anderen lijkt het wel de hele dag wel te duren. Zelfs de best geformuleerde oogproducten, zoals onze Resist Anti-Aging Eye Gel en Resist Anti-Aging Eye Cream, hebben maar een beperkte invloed. Wil je toch weten of het mogelijk is om dikke oogleden aan te pakken? Lees dan hieronder de tien belangrijkste oorzaken van een gezwollen ooglid – of oogleden - en manieren om ze te verminderen of voorkomen.

Wat zijn gezwollen ogen?

Heel simpel gezegd: gezwollen ogen houden te veel vocht vast. Er ontstaat een zichtbare zwelling rondom je ogen. Zo kun je een dik ooglid hebben aan de bovenkant, vocht ónder je ogen of vocht in je oog(lid).

Hoelang duurt een gezwollen ooglid?

Gezwollen oogleden gaan meestal vanzelf weer over. Bij sommige mensen gaat het na een paar uur al weg, bij anderen duurt het een paar dagen. Je kunt ook blijvend last houden van gezwollen ogen, in dat geval is het goed om een dokter raad te plegen voor medisch advies.

Wat kun je doen tegen gezwollen oogleden?

Slaap, voeding, irriterende ingrediënten in cosmetica, make-up of een droge huid; ze kunnen allemaal de trigger vormen voor het ontstaan van dikke ogen. Om gezwollen ogen te voorkomen - of te verhelpen - is het belangrijk om te achterhalen wat voor jou de oorzaak is (en om deze weg te nemen). Laten we de oorzaken van opgezwollen oogleden uitdiepen.

1. Waarom heb je dikke ogen na het slapen?

Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen kan er vocht opbouwen in de huid rond je ogen. Wanneer je zorgt dat je hoofd iets hoger ligt en je nek voldoende ondersteund wordt, kun je het ontstaan van zwelling of vocht in het ooglid verminderen. Ook kun je ’s ochtends het gebied rond je ogen zachtjes masseren om de zwelling af te laten nemen, je kunt hiervoor de hydraterende Resist Anti-Aging Eye Gel gebruiken. Het full-size product heeft een gladde, metalen applicator met een direct verkoelend effect die gemakkelijk over je huid glijdt.

2. Dikke oogleden door voeding

Alcoholconsumptie en (veel) zout in je voeding veroorzaken het vasthouden van water - ook wel vocht in je ooglid - en toenemende zwelling rond de ogen die de hele dag kan blijven. Probeer de inname van alcohol, natrium en bewerkt eten te beperken en baseer je eetpatroon op de inname van antioxidant-rijk voedsel, zoals groenten, fruit en zalm en het drinken van voldoende water.

3. Contactlenzen

Zelfs onder de beste omstandigheden kunnen contactlenzen vermoeide, dikke oogleden en opgezwollen ogen veroorzaken. Zorg ervoor dat je comfortabele lenzen draagt. Volg nauwkeurig de instructies van je opticien voor wat betreft het schoonhouden van de lenzen, de maximale draagtijd per dag en wanneer je ze moet vervangen door een nieuw paar. Het kan ook helpen om je ogen gedurende de dag te bevochtigen met oogdruppels.

4. Allergieën

Blootstelling aan allergenen, via de lucht of door met je vingers in je ogen te wrijven, kan tot een voortdurende zwelling of dikke oogleden leiden. Het is sowieso beter om wrijven in je ogen te vermijden, omdat je hiermee aan je huid trekt en je huid hierdoor uitrekt, daarnaast maakt het de zwelling alleen maar erger. Je huisarts kan je helpen aan antihistamine-medicatie of oogdruppels om je allergiesymptomen onder controle te krijgen. Een koud (niet ijskoud) kompres op je ogen kan ook helpen.

5. Droge huid

Droge huid rond je ogen kan zorgen voor gevoeligheid en schilfertjes. Dit draagt bij aan een gezwollen ooglid- of leden en laat ze er ook gerimpeld en moe uit zien. Een oogcrème zoals de Resist Anti-Aging Eye Cream met huidherstellende ingrediënten kan je huid gehydrateerd, zacht en glad houden. Het kan een wereld van verschil maken.

6. Restjes make-up kunnen dikke ogen veroorzaken

Als je oogmake-up de hele nacht laat zitten, kan dit geïrriteerde en gezwollen ogen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je iedere avond zorgvuldig je make-up verwijdert met een milde, geurstofvrije gezichtsreiniger. Wees niet te ruw tijdens het verwijderen van je make-up, dus niet te hard wrijven of aan je huid trekken.

7. Opgezwollen ogen door irriterende ingrediënten

Ingrediënten zoals menthol, kamfer, alcohol, essentiële oliën, geurende plantenextracten of andere soorten geurstoffen (natuurlijk of synthetisch) zouden niet in de buurt van je ogen moeten komen. Als je make-up of huidverzorgingsproducten dit soort ingrediënten bevatten, kun je er haast zeker van zijn dat je last krijgt van gezwollen oogleden. Stop met het gebruik van zulke producten en stap over op een niet-irriterend alternatief.

8. Vetkussentjes

Voor sommige mensen horen dikke oogleden bij hun natuurlijke voorkomen, een eigenschap geërfd van hun ouders. Als je last hebt van vetkussentjes onder je ogen, dan kunnen huidverzorgingsproducten daar helaas weinig tegen doen. De enige oplossing hiervoor is de hulp inschakelen van een cosmetische dermatoloog. Wanneer je je er echt aan stoort, is dat een keuze die je zelf moet maken. Het is misschien een prijzige ingreep, maar geld verspillen aan producten die niet werken is ook niet gratis.

9. Opgezette oogleden door zon

Onbeschermde blootstelling aan de zon kan een lange lijst van problemen aan je huid en je ogen zelf veroorzaken. Zonneschade is de grootste vijand van je huid. Een oogcrème of een goed geformuleerde dagcrème met SPF 30 of hoger is essentieel als je het proces van huidveroudering en zwelling rondom de ogen wilt vertragen. Een breedspectrum zonnefilter is het enige product dat het risico van vroegtijdige huidveroudering kan verminderen en kan voorkomen dat bestaande tekenen van huidveroudering verergeren.

10. Wat als je oogleden ontstoken zijn?

Een ontstoken ooglid – beter bekend als blefaritis – is een ontsteking van je ooglidrand, hierbij raken je haarzakjes en talgkliertjes ontstoken. Blefaritis is vaak chronisch en een veelvoorkomende oogaandoening in alle leeftijdsklassen. Je kunt als je last hebt van een ontstoken ooglid klachten van ‘droge ogen’ ervaren. Denk hierbij aan jeukende ogen, het gevoel van zand in je ogen, geïrriteerde ogen of vermoeide ogen. Heb je last van een blefaritis? Vraag je dokter om advies om hiermee om te gaan.

11. Zonnebril

Het dragen van een zonnebril is belangrijk. Niet alleen om de huid rondom je ogen, maar ook om je ogen zelf te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. En laten we eerlijk zijn, een nieuwe zonnebril kopen is geen straf!

12. Oogcrèmes

Hoewel een oogcrème gezwollen oogleden helaas niet direct doet verdwijnen (was het maar waar), kan het gebruik van een oogcrème die past bij jouw huidtype wel degelijk een bijdrage leveren aan een frissere oogopslag. Een oogcrème met een verfrissende gel-textuur werkt licht verkoelend waardoor gezwollen huid of dikke oogleden rondom je ogen afneemt. Wil je ook de eerste fijne lijntjes aanpakken, kies dan voor een oogcrème met bewezen ingrediënten tegen huidveroudering zoals vitamine C en retinol. Wie een vochtarme huid heeft (rondom de ogen) kan baat hebben bij een super-voedende oogcrème verrijkt met omega's die helpen de vochtbalans in de huid te herstellen.

Bovenstaande oplossingen zijn misschien niet zo rigoureus als je had gehoopt, maar alle beetjes helpen. Het is in ieder geval belangrijk om te ontdekken wat de specifieke oorzaak van je gezwollen ooglid is - of dit nu boven of onder je oog is - en te bepalen of een goede oogcrème of ooggel jouw klachten kunnen verminderen.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.