Minerale of synthetische SPF - wat is beter voor je huid?

Minerale vs. synthetische ingrediënten in zonnebrand

Het onderzoek is helder: we moeten allemaal een SPF dragen, élke dag. Zonneschijn, wind of regen? Het voorkomen van huidveroudering en huidkanker is iets waar we dagelijks mee bezig horen te zijn. Wat als je het nu niet prettig vindt om zonnebrand te dragen, ook al weet je dat het wel beter is? Misschien heb je in het verleden het gevoel gehad dat een SPF voor een vettige huid, puistjes, huidirritatie of een ander oncomfortabel gevoel heeft gezorgd. Dit zijn huidproblemen waar je je - terecht - zorgen over kunt maken, maar de oplossing is niet om nooit meer zonbescherming te gebruiken.

Het vinden van een formule die past bij je huidtype is de sleutel tot goede bescherming. Het kan even duren om te experimenteren met SPF en om erachter te komen wat werkt voor jou. Het is goed om te weten dat er twee verschillende typen zonnefilters zijn; wat ze zijn, hoe ze werken en hoe ze aanvoelen op je huid.

De twee typen ingrediënten in zonnebrand zijn mineraal of synthetisch. Allebei beschermen ze heel goed. Minerale of synthetische ingrediënten kunnen in elke formule zitten, voor elk huidtype. Als je een normale of vette huid heeft, zijn lichte, niet-vettige opties geschikt voor je huid. Als je een normale tot droge huid hebt, kunnen huidverzachtende, hydraterende ingrediënten beter zijn voor je huid

Welke type SPF is het beste voor je huid?

De verschillen zitten 'm niet in welke SPF meer effectief is; ze zijn allebei effectief. Het verschil gaat over persoonlijke voorkeur en of je huid gevoelig is, het is namelijk zo dat een minerale zonnefilter het meest mild is.

 • Minerale SPF: Er zijn twee minerale ingrediënten in SPF: titanium dioxide en zincoxide. Ze werken in de bovenste huidlagen en worden hierin opgenomen, om zo de uv-stralen te weerkaatsen en minder schadelijk te maken. Deze minerale ingrediënten worden soms aangeduid als fysieke SPF's of blokkades, ook al is dat niet hoe ze exact werken.
 • Synthetische SPF: Er zijn meer dan 30 synthetische zonnefilters die allemaal in de bovenste lagen van je huid worden opgenomen. Ze werken vergelijkbaar als minerale SPF-ingrediënten door de schadelijke uv-stralen af te buigen. Ze worden zo omgezet in warmte en gedeactiveerd. (Maak je geen zorgen, je voelt er niets van). Veelgebruikte, synthetische ingrediënten in SPF zijn onder andere oxybenzone, octinoxate, octisalate en avobenzone. Deze worden soms aangeduid als "chemische zonnebrand", wat zowel misleidend als onjuist is. Alle huidverzorgingsingrediënten zijn chemisch - zelfs water.

Een veelvoorkomende mythe op het gebied van zonnebrand

In de huidverzorgings-wereld, worden minerale zonnefilters vaak natuurlijk genoemd. In de wetenschap worden minerale ingrediënten vaak niet chemische, niet-natuurlijke ingrediënten genoemd. We zijn hier om je te vertellen dat misleidende marketingtermen je huidverzorgingskeuzes niet horen te beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten dat het gaat niet om het 'beter of slechter zijn' van formules met minerale óf synthetische zonnefilters. Wat er toe doet is dat ze je huid beschermen tegen zonneschade. Ja, de ene keuze kan beter zijn voor je huidtype. De ingrediënten zelf moeten leidend zijn in je productkeuzes en niet de buzz uit de marketing-wereld om formules te verkopen.

Welke SPF is het beste?

Zoals we al hebben gezegd, is de juiste SPF voor jou de SPF die je elke dag wilt dragen. Het moet in ieder geval een breedspectrum factor hebben van minimaal 30 of hoger, om je huid op die manier zo goed mogelijk te beschermen tegen UVA- & UVB-stralen. Om een weloverwogen keuze te maken - op basis van de juiste informatie - moet je weten hoe je huidtype reageert op verschillende typen zonnefilters en texturen. De SPF's die minerale ingrediënten bevatten, synthetische SPF's of juist formules die ze combineren.

Minerale SPF:

 • Werken direct na het aanbrengen, maar moeten wel eerst worden opgenomen in de huid om zo effectief mogelijk te zijn. Ze geven ook niet af op kleding.
 • Irriteren je huid vrijwel niet.
 • Dringen niet dieper door dan de bovenste huidlagen.
 • Kan misschien een witte waas achterlaten, zeker bij donkere huidtinten - maar de beste minerale SPF's hebben wel een transparante finish.
 • Zorg er in ieder geval voor dat je je minerale SPF zorgvuldig en royaal aanbrengt.

Synthetische SPF:

 • Werken direct na het aanbrengen, maar moeten wel eerst worden opgenomen in de huid om zo effectief mogelijk te zijn. Ze geven ook niet af op kleding.
 • Hebben vaak een dunnere textuur
 • Zijn vaak waterbestendig omdat ze niet melkachtig van textuur worden als je zweet of nat wordt. Maar zoals bij elke SPF, breng 'm altijd om de twee uur opnieuw aan voor optimale bescherming.
 • Kunnen overgevoeligheid veroorzaken, zeker bij een extra-gevoelige huid
 • Dringen door tot in de huid en worden in kleine hoeveelheden opgenomen, maar geven geen gezondheidsrisico's

Welke SPF je ook kiest, het is cruciaal om te gebruiken - 365 dagen per jaar. Zelfs als je denkt dat de zon geen risico voor je is, je kunt altijd verbranden. Daglicht schijnt zelfs door de wolken heen en verhoogt het risico op huidveroudering en huidkanker. Eng maar waar: UVA-stralen kunnen dringen door je ramen heen. Je voelt niets van de schade, maar het is toch gebeurd.

Welk Paula's Choice-product met SPF is het beste voor mijn huid?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen hóe belangrijk het is om je huid dagelijks te beschermen met een SPF, primer of foundation (het liefst, alle drie) met een SPF van minimaal 30 of hoger; dit is waarom we een reeks met lichte, voedende SPF's voor elk huidtype hebben geformuleerd - allemaal geformuleerd om je huid gezond te houden. Misschien moet je soms experimenteren om de formule voor je te vinden voor jou, maar de resultaten zijn allebei de effort waard.

Heb je snel last van irritatie of roodheid? Probeer onze minerale dagcrème met SPF , ontwikkeld voor een gevoelige huid, of als je de voorkeur geeft aan de textuur van een synthetische SPF, probeer onze Advanced Sun Protection Daily Dagcrème SPF 50. Als je voornaamste doel anti-aging is, probeer dan eens de minerale Anti-Aging Dagcrème SPF 30 .

Als een minerale SPF niet de beste keuze is voor je huidtype of als je zoekt naar een extra transparante SPF voor een vette of ouder wordende huid, dan is één van onze synthetische formules het beste voor jou. Voor diegene die last heeft van tekenen van huidveroudering of die op zoek zijn naar een SPF met een hoge beschermingsfactor en ingrediënten, raden we onze RESIST Skin Restoring Dagcrème SPF 50 of RESIST Youth-Extending Daily Hydrating Fluid SPF 50 aan. En: als je een dagcrème met SPF hebt gevonden die je héél fijn vindt, of als je extra bescherming wilt door laagjes aan te brengen, denk dan eens aan onze SPF 30 Primer.

Zijn de SPF's van Paula's Choice mineraal?

Onze SPF's bevatten zowel minerale als synthetische zonnefilters. Hieronder hebben we al onze minerale en synthetische producten benoemd.

Paula's Choice-producten die en minerale filter bevatten:

Paula's Choice-producten die synthetische zonnefilters bevatten:

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Alle huidtypen

Gerelateerde artikelen

 

Bronnen:

  Bronnen: Science, februari 2015, pagina's 842–847
  Annals of Internal Medicine, juni 2013, pagina's 781–790
  Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, januari 2013, pagina's 16–26
  British Journal of Dermatology, februari 2010, pagina's 415–419; en april 2007, pagina's 716–719
  Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, volume 73, nummer 2, 2007, pagina's 80–85

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.