Hoe azelaïnezuur helpt bij een rosacea-gevoelige huid en andere huidproblemen

Azelaïnezuur is een échte game-changer in huidverzorging, het maakt met name een groot verschil bij het verminderen van puistjes, vlekjes of imperfecties van de huid. Hoewel er al twintig jaar onderzoek wordt gedaan naar azelaïnezuur, is het ingrediënt nog niet erg bekend bij het grote publiek. Uit onderzoek blijkt dat het een veelzijdig karakter heeft, zo kan azelaïnezuur meerdere huidproblemen tegelijkertijd aanpakken (zoals pigmentvlekken, puistjes en huidverkleuringen). En het mooie is: het is geschikt voor alle huidtypen.

Ondanks de vele voordelen van azelaïnezuur voor je huid zijn onderzoekers niet helemaal zeker van de exacte werking. De overheersende theorie is dat het opkomende huidproblemen dieper in de huid kan onderbreken, nog voor ze zichtbaar worden. Ontdek meer over wat azelaïnezuur is en wat het doet of lees meer om erachter te komen hoe huidverzorging met azelaïnezuur jou kan helpen om specifieke huidproblemen aan te pakken.

Azelaïnezuur voor een rosacea-gevoelige huid

Azelaïnezuur is een geweldige toevoeging aan een routine geschikt voor een rode en rosacea-gevoelige huid. De huidverzachtende eigenschappen van azelaïnezuur helpen om hardnekkige roodheid en gevoeligheid te kalmeren. Het werkt óók als een milde exfoliant om poriën te ontstoppen en te verfijnen, wat op zijn beurt helpt om bultjes, puistjes & grove poriën aan te pakken die bij een rosacea-gevoelige huid komen kijken.

Ontdek meer tips om een rosacea-gevoelige huid aan te pakken.

Azelaïnezuur voor een acne-gevoelige huid

Wat is het effect van huidverzoging met azelaïnezuur op acne-gevoeligheid, mee-eters en puistjes? Onderzoek toont aan dat azelaïnezuur vlekjes en roodheid na puistjes zichtbaar vermindert en het onzuiverheden bijna onzichtbaar maakt. Hoewel azelaïnezuur milde keratolytische eigenschappen (ook wel: huidexfoliërende eigenschappen) heeft en poriën helpt te ontstoppen, exfolieert het niet zo effectief als AHA’s en BHA. Gecombineerd met salicylzuur zijn de twee ingrediënten een krachtig koppel: ze helpen bij het verminderen van onzuiverheden, verstopte poriën, roodheid en littekens na puistjes. Met dit in ons achterhoofd formuleerde we onze Azelaic Acid Booster, waar we 0.5% salicylzuur aan hebben toegevoegd om de formule nét dat beetje extra te geven om poriën zo effectief mogelijk te verfijnen.

Azelaïnezuur voor littekens na puistjes

Huidverkleuringen, vlekjes of littekens die achterblijven na puistjes zijn een vorm van post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vlekjes kunnen frustrerend zijn, maar ze laten eigenlijk zien dat je huid een groot zelfherstellend vermogen heeft. Wil je het proces van herstel versnellen? Dat is waar azelaïnezuur om de hoek komt kijken! Een van de voordelen van azelaïnezuur is dat het een vlekjes na puistjes kan helpen vervagen. Bescherm je huid met een breedspectrum SPF van minimaal 30 voor de mooiste resultaten.

Azelaïnezuur voor pigmentvlekken

Net zoals azelaïnezuur helpt bij vlekjes na puistjes, kan het ook een groot verschil maken bij zichtbare bruine vlekjes (ook wel: pigmentvlekjes) veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Azelaïnezuur is een krachtige antioxidant en helpt je huid dus te beschermen tegen luchtvervuiling en andere schadelijke invloeden van buitenaf die pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Om te voorkomen dat er bruine vlekjes op je huid verschijnen geldt er één gouden regel: gebruik elke dag een SPF van minimaal 30.

Azelaïnezuur voor een huid die vatbaar is voor melasma

Melasma is een vorm van huidverkleuring die wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap) en door zonneschade. Wat voor effect heeft azelaïnezuur op melasma? Huidverzorging met azelaïnezuur kan huidverkleuringen zichtbaar helpen vervagen en oneffenheden zoals melasma verminderen. Milde leave-on-exfolianten helpen dode huidcellen te verwijderen van het huidoppervlak en een oneffen huidteint te egaliseren. Andere huidverzorging om te overwegen bij een melasma-gevoelige huid zijn: producten met retinol en bakuchiol, een hoge concentratie vitamine C, treatments die niacinamide bevatten en producten met tranexaminezuur. Deze ingrediënten helpen de route naar melanineproductie in de huid te onderbreken. Melanine is het pigment dat je huid kleur geeft. Een overschot aan melanine in bepaalde gebieden kan zorgen voor verkleuringen, zoals bij een melasma-gevoelige huid en bruine vlekjes. Nogmaals, dagelijks gebruik van een dagcrème met een SPF van minimaal 30 is het allerbelangrijkste; zonder deze stap wordt de kans dat een melasma-gevoelige huid opknapt kleiner.

Hoelang duurt het voor azelaïnezuur effectief wordt?

De huidproblemen die worden besproken in dit artikel verdwijnen niet zomaar van de ene op de andere dag. Verwacht niet dat je direct resultaat ziet als je deze huidproblemen wilt aanpakken. Azelaïnezuur is misschien een indrukwekkend ingrediënt met vele voordelen voor je huid, het behalen van resultaat kost nog altijd tijd. Wil je zeker weten dat jij je azelaïnezuur-product optimaal benut? Zorg er dan voor dat je het combineert met een routine die past bij je huidtype.

Wanneer moet je azelaïnezuur gebruiken?

Als je je afvraagt hoe vaak je een azelaïnezuur-product in je routine moet gebruiken om resultaat te behalen, dan is consistentie de sleutel tot succes. Onze 10% Azelaic Acid Booster kun je tot twee keer per dag gebruiken na je reiniger, je toner en je exfoliant. Breng het aan op je gehele gezicht of op specifieke plekjes om deze extra aandacht te geven. Gebruik 's ochtends een dagcrème met SPF van minimaal 30 en 's avonds een nachtcrème, als laatste stap in je routine.

Lees meer over ingrediënten in huidverzorging.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Related articles

 

Bronnen:

 1. Journal of Cosmetic Dermatology, March 2017, pages 35–42
 2. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology March 2017, pages 37–40
 3. Advanced Biomedical Research, February 2017, ePublication
 4. Biomedicine & Pharmacotherapy, October 2016, pages 771–775
 5. Journal of Cosmetic Dermatology, September 2016, issue 3, pages 269–282
 6. Skin Therapy Letter, January 2016, issue 1, pages 1–7
 7. Journal of Drugs in Dermatology, September 2015, pages 964-968
 8. Skin Pharmacology and Physiology, volume 27, Supplement 1, 2014, pages 9–17
 9. Cochrane Database of Systemic Reviews, issue 11, 2014, pages 1–17
 10. Drug Development and Industrial Pharmacy, August 2012, pages 985–994
 11. Experimental Dermatology, September 2010, pages 813–820

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.