Alles wat je moet weten over exfolianten en exfoliëren

Dagelijks ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van dode huidcellen. Door zonneschade, een droge of vette huid, genetische factoren of een huidaandoening kan dit natuurlijk proces verstoord worden. De gevolgen zijn een doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) of een oneffen teint.

Let op: Gebruik je voor het eerst een exfoliant? Doe dat dan twee tot drie keer per week, één keer per dag en bouw het gebruik vervolgens geleidelijk op tot één of twee keer per dag. Combineer het gebruik van een exfoliant overdag altijd met een dagcrème met minimaal SPF 30.

Wat doet een exfoliant?

Het gebruik van een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Exfolianten verwijderen op milde wijze dode huidcellen en zorgen ervoor dat je gezonde, nieuwe huid tevoorschijn komt. Hierdoor ga je het ontstaan van puistjes en verstopte poriën tegen en help je bestaande puistjes en verstopte poriën te verminderen. Daarnaast worden rimpels minder diep, vervagen huidverkleuringen die zijn ontstaan door zonneschade en gaat een droge, doffe huid weer stralen. Zo zie je er direct jonger uit.

AHA vs. BHA

De afkorting AHA staat voor alphahydroxyzuur. Daaronder vallen onder andere glycolzuur en melkzuur. De letters BHA staan voor betahydroxyzuur, ook wel bekend als salicylzuur. Beide typen exfolianten helpen rimpels minder zichtbaar te maken, helpen de aanmaak van collageen te stimuleren en zorgen voor een egalere huidskleur. Hun unieke eigenschappen bepalen welke je het beste kunt kiezen.

AHA (glycolzuur/ melkzuur) BHA (salicyl­zuur)

Aanbevolen voor:
+ Droge huid
+ Huid met zonneschade

Aanbevolen voor:
+ Vette huid
+ Gevoelige huid
+ Puistjes en mee-eters
+ Rosacea-gevoelige huid

+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak
+ Bestrijdt tekenen van huidveroudering
+ Hydrateert de huid en maakt die minder dof

+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en in de poriën
+ Bestrijdt mee-eters, grove poriën en puistjes
+ Ontstekings­remmende werking

- Minder geschikt als je een gevoelige huid en/of puistjes en mee-eters hebt

- Niet geschikt als je allergisch bent voor aspirine (acetyl­salicylzuur)

Als je een door de zon beschadigde huid hebt én last van puistjes of verstopte poriën voeg dan een BHA-exfoliant toe aan je huidverzorgings­routine.

Een exfoliant toevoegen aan je gezichtsverzorgings­routine

Gebruik het product met AHA (glycolzuur) of BHA (salicylzuur) nadat je je gezicht hebt gereinigd en je huid na de toner niet meer vochtig aanvoelt. Breng de exfoliant, afhankelijk van de textuur, aan met een wattenschijfje (vloeistof) of met je vingers (gel of lotion). Je mag het op de huid rond de ogen aanbrengen, maar niet op de oogleden of direct onder het oog. Een exfoliant hoeft niet afgespoeld te worden.

Je hoeft niet te wachten tot de exfoliant is ingetrokken, je kunt direct hierna elk ander product uit je huidverzorgingsroutine aanbrengen, zoals een dag- of nachtcrème, serum of oogcrème. Breng overdag altijd een product met minimaal SPF 30 aan. Als je plaatselijk een voorgeschreven product tegen rosacea of acne gebruikt, breng dan eerst de BHA of AHA aan en daarna dit voorgeschreven product.

Welke concentratie moet ik kiezen?

Producten met AHA (glycolzuur) zijn het meest effectief in een concentratie van 5% tot 10% en producten met BHA (salicylzuur) in een concentratie van 1% tot 2%. De effectiviteit hangt dus af van het ingrediënt. BHA-producten zijn zeker niet minder effectief door een lagere concentratie van de exfoliant. Experimenteer met de frequentie van aanbrengen en/of met verschillende sterktes om te zien welke concentratie voor jouw huid het beste resultaat oplevert.

Hoe vaak moet ik exfoliëren?

Als je voor het eerst een exfoliant gaat gebruiken, bouw het gebruik dan geleidelijk op, verspreid over een aantal weken. Je huid moet er namelijk wel aan wennen. Begin met 2 à 3 avonden in de week. Afhankelijk van je huid en je persoonlijke voorkeur kun je een product met AHA of BHA uiteindelijk één of twee keer per dag aanbrengen.

Wees niet bang dat exfoliëren een negatieve invloed heeft op de vorming van gezonde huidcellen in de diepere huidlagen. Het exfoliëren van ongezonde, dode huidcellen op het huidoppervlak kan juist helpen de collageenproductie te stimuleren, de vochthuishouding van de huid te verbeteren en poriën helpen normaal te functioneren.

Kan ik tegelijkertijd een AHA- en BHA-product gebruiken?

Je kunt tegelijk een AHA- en BHA-product gebruiken, maar het is niet echt nodig. Sommige mensen hebben er baat bij om ze beide te gebruiken maar als je daarvoor kiest, kun je ze het beste afwisselen, dus de ene ’s ochtends en de andere ’s avonds.

Gebruik geen scrub om te exfoliëren

Je kunt beter geen scrub gebruiken om mee te exfoliëren. Met een scrub bereik je namelijk alleen maar de oppervlakte van de buitenste huidlaag en niet de dieper gelegen ongezonde, opgebouwde dode huidcellen. Daarnaast hebben veel scrubs een ruwe, ongelijkmatige textuur. Die kan schade veroorzaken doordat er minuscule beschadigingen in de huid ontstaan die de huidbarrière aantasten.

Wil je toch een vorm van scrub gebruiken? Neem dan een washandje met wat van je gebruikelijke gezichtsreiniger erop. Dat werkt net zo goed als een cosmetische scrub. Bovendien zijn washandjes zachter en bevatten ze geen ingrediënten die je poriën verstoppen, iets wat de conditie van een vette huid met puistjes juist zou kunnen verslechteren.