7 dingen die je moet weten over acne

1. Acne ontstaat door een combinatie van te veel talg en bacteriën

Puistjes zijn in eerste instantie het resultaat van overproductie van talg door de talgklier. Meestal ontstaat zo’n ophoping door hormonen. De bacterie ‘Propionibacterium acnes’ is gek op talg en vermenigvuldigt zich daarin, diep in de porie. Samen met huidirritatie die wordt veroorzaakt door cosmetica of zonlicht, leiden deze omstandigheden tot acne. Lees hier meer over wat acne is en hoe het ontstaat.

2. Twee toveringrediënten maken het verschil

Sommige mensen hebben af en toe een (hormonaal) puistje, anderen hebben continu terugkerende ontstekingen op steeds dezelfde plek. Gelukkig zijn er twee ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het verschil kunnen maken: salicylzuur (BHA) en benzoylperoxide. Ze helpen puistjes, roodheid en verstopte poriën verminderen en kunnen de huid echt verbeteren. Lees hier meer over de behandeling van een acne-gevoelige huid.

3. Grove poriën bestrijden: het kan!

Als er een te veel aan talg verstopt raakt in de porie, wordt de porie wijder en beter zichtbaar. Geen nood! Je kunt er iets tegen doen. Stop bijvoorbeeld met huidverzorging die poriën verstopt of er voor zorgt dat je huid te veel talg aanmaakt (zoals zeep in vaste vorm). Gebruik daarnaast een exfoliant met salicylzuur (BHA) om overtollige huidcellen van de huid en uit de porie te verwijderen. Ook kun je proberen het teveel aan talg te absorberen met bijvoorbeeld een kleimasker. Lees hier meer over grove poriën en wat je er tegen kunt doen.

4. Passende huidverzorging maakt het verschil

Of je nu een acne-gevoelige huid hebt of niet, gebruik altijd producten die passen bij jouw huidtype. Heb je bijvoorbeeld een vette huid, gebruik dan geen rijke crèmes met een dikke textuur, maar liever een gel of lichte lotion. En als je dat nog niet hebt gedaan, ga op zoek naar een exfoliant. Een exfoliant is een tussenstap tussen het reinigen en hydrateren waarmee je dode huidcellen verwijdert en de poriën schoonmaakt met behulp van een zuur, zoals salicylzuur. Krijg hier meer tips voor een gladde, egale huid.

5. Mee-eters webscrubben kan niet

Wanneer de porie nog deels open is, kan het gebeuren dat de combinatie van te veel talg en dode huidcellen wordt blootgesteld aan zuurstof. Hierdoor oxideert het mengsel en kleurt het zwart. Tadaa, daar is je mee-eter. Scrubben heeft geen zin, omdat een scrub enkel je huidoppervlak kan bereiken (en deze soms zelfs beschadigt!) en een mee-eter ontstaat veel dieper in de porie. Hoe kom je dan van die zwarte puntjes af? Door bijvoorbeeld een comedonenlepeltje aan te schaffen en deze op het juiste moment te gebruiken voor het verwijderen van de mee-eter. Hoe je dat doet, lees je hier.

6. Ook in de puberteit is acne goed te behandelen

...met de juiste huidverzorging. Helaas bevatten de meeste producten voor tieners onnodige irriterende stoffen die leiden tot een vette huid en puistjes. Hou dit altijd in de gaten. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed, maar mild te reinigen. Opstapeling van dode huidcellen is één van de bewezen oorzaken van puistjes en mee-eters. Verwijder dode huidcellen met een product dat salicylzuur bevat (BHA). BHA reinigt de binnenkant van de porie. Zwaarder geschut nodig? Studie na studie heeft aangetoond dat benzoylperoxide de bacterie 'Propionibacterium acne' doodt, een veroorzaker van acne en puistjes. Het is zonder recept bij apotheek of drogist te koop. Lees hier meer over het behandelen van acne bij tieners.

7. Littekens van acne kun je niet wegsmeren; wel behandelen

Eerdere acne uitbraken kunnen soms littekens (deukjes en putjes) achterlaten. Helaas is er geen huidverzorgingsproduct om van deze littekens af te komen. Wel kun je huidvullers gebruiken om putjes minder diep maken. Voor het beste resultaat kun je deze combineren met AHA- of BHA-peelings of een serie fractional laser behandelingen. Vraag een dermatoloog hiervoor om advies. Lees hier meer over littekens van acne.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
-15%
Normale huid, Gecombineerde huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.