Kan de houdbaarheidsdatum van zonnebrand verlopen? Zo herken je of je SPF bedorven is.

Heb je nog een verzameling zonnebrand over van vorige zomer (en misschien zelfs daarvoor)? Denk er dan even goed over na of je die nog wil gebruiken. Misschien heb je je wel eens afgevraagd of zonnebrand ook kan bederven. We kunnen je vertellen: dat kan het inderdaad. In dit artikel leggen we je uit hoe je weet of je je zonnebrand nog kan gebruiken of toch beter kan weggooien.

does sunscreen expire

In dit artikel:

Wanneer is de houdbaarheidsdatum van zonnebrand verlopen?

Wil je je huid gezond en beschermd houden? Dan is het belangrijk om iedere dag een product met SPF te gebruiken. Je zonnebrandproduct moet minimaal SPF 30 bevatten. Daarnaast is het belangrijk om er voldoende van aan te brengen op alle delen van de huid die blootgesteld worden aan de zon. Ook belangrijk: je zonnebrand moet niet over de datum zijn.

Voor iedereen die wil weten hoe lang je zonnebrand nou precies houdbaar is: wellicht is er nog hoop voor wat er in je badkamer staat. Over het algemeen zijn SPF-producten drie jaar houdbaar. Dit gaat echter niet in alle gevallen op. Zonnebrand die is blootgesteld aan een hoge temperatuur, bacteriën en vocht bederft eerder en biedt minder bescherming... of zelfs helemaal geen bescherming meer.

Om te bepalen of je zonbescherming nog goed is, kijk je allereerst naar de houdbaarheidsdatum. Vraag je je af waar je die kunt vinden? Meestal op de buitenkant van de verpakking. Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, kun je er niet meer op vertrouwen dat het product je huid nog echt beschermt tegen schadelijke uv-stralen.

Naar boven

Hoe herken je of je zonnebrand bedorven is?

Je hebt nu een antwoord op de vraag: kan zonnebrandcrème over de datum raken? Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de tekenen zijn als je zonnebrandcrème bedorven is, zelfs als de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.

Je kunt je zonbescherming het best waren op een koele, donkere plek. Warmte, zonlicht en vocht zorgen er namelijk voor dat het sneller bederft. Probeer wanneer je buiten bent je zonnebrandcrème bijvoorbeeld in een handdoek te rollen of bewaar het in je tas om te voorkomen dat zonlicht een effect heeft op de werking van je product.

Als je wil controleren of je zonnebrandcrème nog wel goed is, kijk dan voordat je het gebruikt eerst naar hoe het eruit ziet, voelt en ruikt. Als de textuur anders is (bijvoorbeeld waterig of korrelig), als het product verkleurd is of als het anders ruikt dan eerst, is je SPF waarschijnlijk niet meer goed.

Naar boven

does sunscreen expire

Kun je zonnebrand die over de datum is nog gewoon gebruiken?

Zit je oude collectie zonnebrandcrèmes in je badkamer nog steeds in je achterhoofd? Het is echt geen goed idee om zonbescherming die over de datum is nog te gebruiken. Je huid beschermen tegen de zon voorkomt niet alleen vroegtijdige tekenen van huidveroudering, maar beschermt je ook tegen uv-stralen die schade aan je huid kunnen toebrengen. Bij zonnebrandcrème die over de datum is, kun je er niet op rekenen dat je huid ook echt beschermd is.

Als je toch besluit om zonnebrandcrème die over de datum is te gebruiken, kun je alsnog een rode, pijnlijke, verbrande huid krijgen, omdat de beschermingsfactor minder is dan die zou moeten zijn. Je stelt je huid ook bloot aan vrije radicalen, die huidveroudering versnellen. Kortom: doe jezelf een plezier en gooi je zonnebrandcrème weg als je twijfelt of die nog wel goed is.

Naar boven

Kan zonnebrand bederven als de verpakking ongeopend is?

Het korte antwoord is ja, maar laat ons dat nog iets verder uitleggen.
De kwaliteit van zonnebrandcrème gaat achteruit wanneer het wordt blootgesteld aan warmte, zonlicht en vocht. Als jouw tube zonnebrandcrème naast het zwembad of in de auto heeft gelegen, terwijl jij aan het strand zat, dan heeft dat invloed op je zonnebrandcrème, nog voordat je de tube hebt geopend.

Om ervoor te zorgen dat zonnebrandcrème zo lang mogelijk effectief blijft, bewaar je het op een koele, donkere plek. Doe je dat, dan zou je zonnebrandcrème zeker goed moeten blijven tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Naar boven

Hoe vaak zou je je zonnebrand moeten vervangen?

Elke zonnebrand die de houdbaarheidsdatum is gepasseerd heeft een andere textuur, geur of kleur dan een net-geopende-SPF. Als je er voor kiest om je zonnebrandcrème niet te vervangen maar 'm nog even te gebruiken, stel jezelf dan drie vragen. Voelt het vreemd? Ruikt het raar? Ziet de kleur er anders uit? Is het antwoord op één van deze vragen 'ja', gooi je SPF in dit geval weg en vervang het met een andere zonnebrandcrème.

De waarheid is wel: je zou je éigenlijk niet al te druk moeten maken over het vervangen van je zonnebrandcrème. Waarom niet? In feite zou je iedere dag SPF moeten gebruiken, waardoor jouw zonnebrandcrèmes er in een rap tempo doorheen vliegen. Naast het dagelijks aanbrengen van je SPF, alle 365 dagen die in een jaar zitten, adviseren wij je ook om SPF in verschillende lagen aan te brengen. Van je dagcrème, tot je primer en je make-up: wij houden van een gelaagde aanpak bij het aanbrengen van je SPF. Vraag jij je af hoe je zonnebrandcrème het best kunt combineren met je make-up? Bekijk in dit geval ons artikel over gelaagde huidverzorging en SPF en krijg deskundig advies.

Het is belangrijk dat je genoeg zonnebrandcrème aanbrengt, maar je moet er óók rekening mee houden dat je het overal gebruikt. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar sommige plekjes worden nog weleens vergeten. Wanneer je de volgende keer je zonnebrandcrème aanbrengt, wees er dan extra alert op dat je je nek, oren en ogen niet overslaat. Dit zijn plekken die nog weleens worden overgeslagen.

Voor meer tips over SPF-gebruik: zorg ervoor dat je ons artikel leest over hoe een zonnebrandcrème te gebruiken.

Naar boven

Denk je nog steeds na over de vraag: ‘hoe lang gaat mijn zonnebrandcrème mee?’ Vergeet in dit geval niet dat het áltijd een goed idee is om na te gaan hoe je SPF er uitziet, hoe hij ruikt en voelt vóór je de crème op je huid gebruikt. Ook goed om op te merken: als je jouw zonnebrandcrème dagelijks en veel gebruikt, je binnenkort een nieuw flesje moet aanschaffen – want waarschijnlijk is het flesje dat je nu gebruikt snel op.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.