Heeft zonnebrand een houdbaarheidsdatum?

Nog een flesje of tube zonnebrand over van vorig jaar? Denk niet dat je die zo maar weer kunt gebruiken; je zou kunnen verbranden. Onbeschermde blootstelling aan zonlicht kan leiden tot huidschade, of je nou een zichtbaar verbrande huid hebt of niet. En deze huidschade kan leiden tot voortijdige huidveroudering. En als je je ooit hebt afgevraagd: 'Kan een zonnebrand over datum gaan?' Dan kunnen wij je vertellen dat dat kan. Maar hoe weet je of zonnebrand nog goed is?

Kan de houdbaarheidsdatum van zonnebrand verlopen?

Hoe lang is zonnebrand houdbaar?

Om te beginnen zal het product in de meeste gevallen een houdbaarheidsdatum hebben. Je vindt deze vaak aan de buitenkant van de verpakking. Je kunt er dus niet van uitgaan dat een zonnebrand na die datum nog goed beschermt tegen uv-stralen. Maar hoe lang is zonnebrand houdbaar? Over het algemeen hebben de meeste SPF-producten een houdbaarheidsdatum tot drie jaar. Maar het is niet altijd zo simpel, er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

Hoe weet je of zonnebrand nog goed is?

Als je eenmaal de houdbaarheidsdatum hebt gecheckt, onderzoek dan hoe het product eruitziet, voelt en ruikt. Is de textuur veranderd (bijvoorbeeld waterig of korrelig geworden), verkleurd of heeft het een andere geur gekregen? Dan is de SPF waarschijnlijk niet effectief meer en zou je 'm beter kunnen vervangen.

Hoe lang blijft zonnebrand goed na opening?

Dit hangt af van hoe en wanneer het is gebruikt. Als je 'm goed opbergt, zou die tot het einde van de houdbaarheidsdatum goed moeten blijven. Maar zonnebrandcrème die is blootgesteld aan hitte, direct zonlicht, bacteriën en vocht breekt sneller af en zal dan minder of zelfs helemaal geen bescherming meer bieden.

Het is dus altijd beter om je zonnebrandcrème op te bergen op een donkere, koele en droge plek. Ben je buiten of onderweg? Wikkel er een handdoek omheen. Zo voorkom je dat je de werking van het product in gevaar brengt. Oude zonnebrandcrème die niet meer goed is, biedt simpelweg geen bescherming meer. Gebruik je toch een zonnebrand die niet meer goed, dan loop je het risico op een rode, pijnlijke huid. Daarnaast zal je huid blootgesteld worden aan vrije radicalen die het verouderingsproces versnellen.

Wat is de houdbaarheid van zonnebrand, ongeopend?

Wederom hangt het ervan af hoe het product bewaard is. Als het ongeopende product op een zonnige plek heeft gestaan of in je auto lag terwijl je op het strand was, kan de formule achteruitgaan, ook al bleef die ongeopend.

Tot slot...

Als je je nog steeds afvraagt: 'Hoe lang is zonnebrand houdbaar?' Vergeet dan niet te checken hoe het product eruitziet, voelt en ruikt voordat je het gebruikt. Ook dit willen we nog even gezegd hebben: wanneer je je zonnebrandcrème dagelijks gebruikt - en royaal aanbrengt zoals geadviseerd- zou die ook al redelijk snel op moeten gaan.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.