Alcohol in huidverzorging: de feiten

Met zoveel misleidende informatie over alcohol in huidverzorging, is het logisch dat sommige mensen denken dat alcohol in huidverzorging echt niet zo slecht is voor de huid. Het onderzoek (en daarmee bedoelen we héél véél wetenschappelijk onderzoek) maakt het echter heel duidelijk: alcohol als hoofdingrediënt in elk huidverzorgingsproduct is een probleem.

We weten dat we niet iedereen kunnen overtuigen, maar we hopen dat dit onderzoek, en - sorry voor de woordspeling - de ontnuchterende feiten over alcohol in huidverzorging, je toch zullen overhalen het product weg te zetten wanneer alcohol bovenaan de ingrediëntenlijst staat.

Laat ons eerst duidelijk maken welke soorten alcohol je het beste kunt vermijden.

Kan alcohol ooit goed zijn voor je huid?

Je zou denken dat er een goede reden is waarom veel cosmetica-bedrijven alcohol aan hun producten toevoegen. Natuurlijk zijn er redenen, maar als je 't ons vraagt, zijn er maar twee primaire verklaringen. De eerste is dat alcohol kan helpen om dikke, rijke texturen lichter te maken. Het kan een product bijna gewichtloos doen aanvoelen; zo ontstaat er een berdrieglijk aangename ervaring.

De tweede reden is dat je huid er van zichzelf erg goed in is om bepaalde ingrediënten te weren. Huidbeschermende stoffen (denk aan lipiden, enzymen en antioxidanten) werken als uitsmijters in een nachtclub: ze weren heilzame ingrediënten uit huidverzorging. Alcohol kan helpen om ingrediënten zoals retinol en vitamine C op een effectieve manier de huid in te brengen, maar de manier waarop is niet pluis: door het afbreken van de huidbarrière. Met andere woorden: door het vernietigen van stoffen die je huid op lange termijn juist gezond houden. Net als een cowboy in een vechtscène in een Western-film, slingert alcohol retinol door de ramen van je huidbarrière zonder er verder over na te denken. Au.

Als alcohol zo slecht is, waarom wordt het dan gebruikt om wonden te ontsmetten?

Tegenwoordig gebruiken de meeste medische professionals geen alcohol meer om wonden te reinigen. Alcohol is niet alleen destructief, bij het steriliseren wonden is het ook ineffectief. Volgens een rapport in Dermatology Clinics Journal, "...hebben studies weinig voordeel aangetoond bij het desinfecteren van open wonden [met alcohol en actuele antiseptica]. Antiseptica worden geïnactiveerd door organisch materiaal zoals gestold bloed, pus en vreemde bestanddelen". Hoewel alcohol de huid desinfecteert (dit is waarom een arts of verpleegkundige het vaak even over de huid wrijft voordat je een prik krijgt), is het aanbrengen van alcohol op een open wond ongelooflijk schadelijk - artsen reinigen wonden liever met steriel water, een zoutoplossing of jodium.

De Amerikaanse consumenten-website voor medisch advies, WedMD, zegt dat: "het wrijven van alcohol op een wond het weefsel kan beschadigen en het herstel kan vertragen".

Als alcohol verdampt, hoe schadelijk kan het dan zijn?

We begrijpen de logica - als alcohol snel verdampt, zou je denken dat de schade ook wel meevalt. Wishful thinking... zo stelt de enorme hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp. Alcohol schaadt de huid eigenlijk meteen en veroorzaakt een kettingreactie van schade die nog lang na de verdamping doorgaat.

Door deze schade zal je huid niet meer zo goed in staat zijn zichzelf te beschermen tegen verdere schade. Uit een studie uit 2003, gepubliceerd in het Journal of Hospital Infection, blijkt dat bij regelmatige blootstelling aan producten op basis van alcohol, het reinigen van je huid een schadelijke beproeving wordt - de huidbarrière is dan niet meer in staat om water en reinigende stoffen tegen te houden en zo brokkelt de huidbarrière verder af.

De goede soorten alcohol

Er is een groep ingrediënten die bekend staat als "vette alcoholen". Deze zijn absoluut niet schadelijk voor de huid. Cetylalcohol en stearylalcohol zijn twee bekende soorten hiervan. Typisch worden vetalcoholen gebruikt als verzachtend en verdikkend middel in huidverzorging. Ze zijn niet irriterend en kunnen zelfs fijn zijn voor een droge huid.

Helaas worden deze vette soorten alcohol alsnog vaak verward met slechte soorten, zoals ethanol en alcohol denat. Deze laatste vorm, gedenatureerde alcohol, staat ook wel bekend als sd alcohol.

Wat is sd alcohol?

Sd alcohol (specialy denaturated alcohol) maakt deel uit van een groep alcoholen met een laag moleculair gewicht die de huid kunnen uitdrogen en irriteren.

Slecht nieuws voor je huid dus - sd alcohol. Het is irriterend en stript de huid van vocht en hydratatie.

Alcohol en een vette huid/acne-gevoeligheid

Alcohol heeft twee voordelen die iemand met een vette huid of acne-gevoeligheid zou kunnen aanspreken. Alcohol helpt bij het doden van acne-veroorzakende bacteriën aan het huidoppervlak. Daarom zweren sommigen bij anti-acne-producten op basis van alcohol. Alcohol is ook een ster in het razendsnel ontvetten van de huid; een valkuil voor mensen met een supervette huid!

Onderzoek toont aan dat anti-acne-producten op basis van alcohol zowel irritatie als een droge huid veroorzaken. Voor wie vecht tegen acne-gevoeligheid en puistjes wordt het zo alleen maar moeilijker om zich vast te houden aan een skincare routine. Logischerwijs liet hetzelfde onderzoek zien dat producten tegen puistjes met mildere alternatieven voor alcohol, beter zijn voor de huid. Ironisch genoeg veroorzaakt het gebruik van anti-acne-producten met alcohol huidschade die op lange termijn juist zorgt voor een toename van acne-veroorzakende bacteriën. Ontstekingen worden dan erger, met als gevolg rode vlekken die veel langer blijven bestaan dan anders het geval zou zijn.

Voor mensen met een vette huid kan alcohol de olieproductie in de porie stimuleren. Met andere woorden: het directe ontvettende effect wordt uiteindelijk tegengegaan door een vette huid die nog meer olie gaat produceren! Hoe bedoel je, achter de feiten aanlopen?

Alcohol en huidcellen: voor de liefhebbers van wetenschap

Even wat feiten over de invloed van alcohol op huidcellen; een waar vrije-radicalen-festijn. Kleine hoeveelheden alcohol die in het lab werden aangebracht op huidcellen (ongeveer 3% alcohol, maar weet dat huidverzorging soms hoeveelheden bevat van 5% tot 60% of meer) verhoogden in de loop van twee dagen de celdood met 26%. Het vernietigde ook de stoffen in de cellen die ontstekingen verminderen en zich verdedigen tegen vrije radicalen.

Hier houdt het nog niet op: blootstelling aan alcohol maakt huidcellen letterlijk zelfvernietigend. Echt waar, ze geven het gewoon op. En hoe langer de blootstelling aanhoudt, hoe erger het wordt. Uit dezelfde studie bleek dat slechts twee dagen blootstelling veel schadelijker was dan één dag blootstelling, en dat er een alcoholconcentratie van minder dan 10% werd gebruikt, wat veel lager is dan wat er in veel huidverzorgingsproducten op basis van alcohol zit.

Dit onderzoek toont duidelijk aan dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan alcohol en schade door vrije radicalen. Dit is vergelijkbaar met de schade die ontstaat als gevolg van het overmatig consumeren van alcohol - op korte en lange termijn. Proost? Toch maar niet!

Conclusie

Het onderzoek is duidelijk: alcohol in huidverzorging schaadt het beschermende oppervlak van de huid, vermindert de vitale stoffen die nodig zijn voor een gezonde huid en verergert een vette huid. Met andere woorden: het is huidverouderend. Gezien de honderden huidvriendelijke alternatieven die beschikbaar zijn, is het vermijden van producten op basis van slechte soorten alcohol no-brainer.

De enige uitzondering op het gebruik van alcohol op de huid is in het geval van handreinigers. Voor dergelijke producten is minstens 60% alcohol (ethanol) nodig om ziekteverwekkende virussen en ziektekiemen zo effectief mogelijk te doden. Zeep en water hebben de voorkeur, maar als dat niet voorhanden is, is het gebruik van een hand sanitiser het op-één-na beste. De blootstelling aan alcohol is niet ideaal, maar in tegenstelling tot alcohol in gezichtsverzorging hebben handreinigers een noodzakelijk gezondheids-beschermend doel.

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Gerelateerde artikelen

bronnen

  • Biochmica et Biophysica Acta (BBA), volume 1818, nummer 5, mei 2012, pagina's 1410-1419
  • Skinmed, januari-februari 2011, pagina's 15-21
  • Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, augustus 2009, pagina's 20-24
  • Klinische Dermatologie, september-oktober 2004, pagina's 360-366
  • Journal of Investigative Dermatology, volume 120, 2003, pagina's 275-284
  • Journal of Hospital Infection, volume 55, nummer 4, december 2003, pagina's 239-245
  • Dermatologie, januari 2003, pagina's 17-23
  • Alcohol, volume 26, nummer 3, pagina's 179-190
  • Dermatologische klinieken, volume 16, nummer 1, januari 1998, pagina's 25-47
  • http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-4/277-284.htm.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.