Alcohol in huidverzorging: is het slecht voor je huid?

Een vrouw die lacht voor de camera

Feit is: er gaat veel misleidende informatie rond online over alcohol in huidverzorging. Het is makkelijk om te zien waarom sommige mensen geloven dat het slecht is voor je huid. Maar, het onderzoek (en dan bedoelen we: véél onderzoek) liegt er niet om: alcohol is een hoofdingrediënt in élk huidverzorgingsproduct dat een probleem kan zijn voor je huidbarrièreen kan zelfs meerdere problemen veroorzaken.

We weten dat we niet iedereen kunnen overtuigen, maar we hopen dat we met het laatste onderzoek en feiten over alcohol in huidverzorging - simpel én nuchter uitgelegd - jou kunnen helpen om alle formules lees: flesjes) met alcohol te laten staan. Dus, waarom wordt alcohol gebruikt in huidverzorging? We zullen dit in detail bespreken, maar we moeten eerst verduidelijken wélke soorten alcohol we graag willen vermijden.

Slechte versus Goede alcohol in Cosmetische Formules

Wanneer we onze zorg over alcohol in huidverzorging, SPF, producten geschikt voor een acne-gevoelige huid of make-up uitspreken, refereren we naar een 'uitdrogend' type alcohol dat je vaak ziet staan op het ingrediëntlabel als SD alcohol, isopropyl alcohol of zelfs gedenatureerde alcohol.

Deze typen - etherische soorten alcohol - drogen snel, maakt je huid dírect minder vet en voelt licht aan, dus de aantrekkingskracht ervan is begrijpelijk, vooral voor mensen met een vette huid. Bijvoorbeeld, de toevoeging van gedenatureerde alcohol in je dagcrème kan een een veelvoorkomende boosdoener zijn, omdat dat type alcohol wordt gebruikt om de samenstelling minder vet te laten aanvoelen. Het is ook beter om benzylalcohol in huidverzorging te vermijden. Alle voordelen die deze soorten alcohol op korte termijn bieden, wegen niet op tegen de negatieve gevolgen op de lange termijn.

Als je deze alcoholnamen ziet staan bij de eerste zes ingrediënten op een ingrediëntenetiket; dan zullen ze zonder twijfel agressief en 'hard' zijn voor je huid. Daar kun je niet omheen. Het is gewoon slecht voor alle huidtypen. Dus, om het nog even te verduidelijken: waarom zou je alcohol in huidverzorging vermijden? De gevolgen zijn onder meer een droge huid, verstoring van het oppervlak van het microbioom en de huidbarrière (vooral dat laatste is slecht voor je huid) en een belasting van de manier waarop je huid zichzelf aanvult, vernieuwt en verjongt. Alcohol verzwakt alles in je huid.

Wat zijn vette alcoholsoorten in huidverzorging?

Voor alle duidelijkheid: de problemen ontstaan door het gebruik van isopropylalcohol in huidverzorging of ethanol in huidverzorging. Maar er zijn andere soorten alcohol - die worden ook weleens 'vet-alcohol' genoemd - ze zijn niet-irriterend en kunnen goed zijn voor je huid. Voorbeelden die je ziet op ingrediënten-labels zijn: cetyl-, stearyl- en cetearylalcohol. Dit zijn allemaal goede ingrediënten voor de droge huid, en in kleine hoeveelheden zijn ze prima voor elk huidtype, omdat ze een aangename textuur geven en ervoor zorgen dat de ingrediënten in de producten stabiel blijven. Het is belangrijk deze huidvriendelijke vormen van alcohol te onderscheiden van de meer problematische alcoholen die in huidverzorgingsproducten moeten worden vermeden.

Tegelijkertijd heb je misschien gehoord dat alcohol een 'goed' ingrediënt is, omdat het andere ingrediënten zoals retinol & vitamine C helpt om beter te worden opgenomen in de huid. Ja, het is waar dat het de opname van ingrediënten versterkt, de alcohol vernietigt ook het huidoppervlak en de stoffen die je huid gezond houden op de lange termijn. Er zijn zeker andere, zachtere manieren om goede ingrediënten in de huid te krijgen, zonder de buitenste laag te beschadigen, een probleem dat meer problemen dan voordelen oplevert.

Alcohol in huidverzorging voor een acne-gevoelige & vette huid

Als je huid vet aanvoelt, kan het verleidelijk zijn om producten op basis van alcohol te gebruiken, omdat die meteen een matte finish geven; ze ontvetten als het ware de "olievlek". De ironie van het gebruiken van isopropylalcohol in huidverzorging is om een vette huid onder controle te krijgen is dat voor de lange termijn, de schade van dit soort typen alcohol kan zorgen voor bultjes en grove poriën.

Het is ook belangrijk om te begrijpen: Alcohol kan een vette huid verergeren. Ja, je huid wordt als je alcohol op je huid aanbrengt dírect droger maar dit effect draait uiteindelijk bij: je huid zal er nog glanzender uit gaan zien.

De conclusie over alcohol in huidverzorging

Het onderzoek maakt het extreem duidelijk: alcohol schaadt het beschermende oppervlak van je huid, onttrekt vitale stoffen die nodig zijn voor een gezonde huid en verergert vettigheid. Simpel gezegd: het draagt bij aan de veroudering van je huid. Er zijn honderden alternatieven beschikbaar die wél geschikt zijn voor je huid. Wat ons betreft is het een 'no-brainer' om producten te vermijden die je huid beschadigen, zoals isopropylalcohol of ethanol in je producten.

Gezien de honderden huidvriendelijke alternatieven die beschikbaar zijn, is het een no-brainer om af te zien van producten die de huid beschadigen: zoals isopropylalcohol in huidverzorging of ethanol in huidverzorging. Om de meest effectieve ziekteverwekkende virussen & ziektekiemen te bestrijden, moeten de producten in ieder geval 60% alcohol (ethanol) bevatten. Zeep en water verdienen de voorkeur voor handhygiëne gedurende de hele dag, maar als je geen zeep of water 'bij de hand hebt', is het gebruik van een handontsmettingsmiddel de op één na beste oplossing. De blootstelling aan alcohol is niet ideaal, maar in tegenstelling tot alcohol in gezichtsverzorging zijn handontsmettingsmiddelen op basis van alcohol noodzakelijk voor je gezondheid.

Bronnen:

 

 • Journal of Cosmetic Science, juli/augustus 2019, pagina's 419-424
 • Journal of Investigative Dermatology, november 2018, pagina's 2, 430-2, 437
 • International Journal of Cosmetic Science, June 2017, pages 188-196
 • Toxicology and Applied Pharmacology, November 2014, pages 109-117
 • Drug Design, Development and Therapy, November 2015, pages 6,225-6,233
 • The Journal of Allergy and Clinical Immunology in Practice, March 2013, pages 195-196
 • Biochimica et Biophysica Acta, May 2012, pages 1,410-1,419
 • Dermatologic Therapy, september 2009, pp. 821-832
 • Journal of Occupational Medicine and Toxicology, November 2008, ePublication
 • International Journal of Toxicology, Volume 27, 2008, Supplement pages 1-43

 

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Gerelateerde artikelen

Sources

 • Biochmica et Biophysica Acta (BBA), volume 1818, issue 5, May 2012, pages 1410–1419
 • Skinmed, January-February 2011, pages 15–21
 • Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, August 2009, pages 20–24
 • Clinical Dermatology, September-October 2004, pages 360–366
 • Journal of Cosmetic Dermatology, januari 2003, pagina's 275-284
 • Journal of Hospital Infection, volume 55, issue 4, December 2003, pages 239–245
 • Dermatologic Therapy, september 2003, pp. 17-23
 • Alcohol, volume 26, issue 3, pages 179–190
 • Dermatologic Clinics, volume 16, issue 1, January 1998, pages 25–47
 • http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-4/277-284.htm.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.