Alcohol in huidver­zorgings­producten: de feiten

Op internet vind je zoveel onvolledige en misleidende informatie, dat je bijna zou geloven dat producten of behandelingen op basis van alcohol helemaal niet zo slecht voor je huid zijn. Formules met alcohol (SD alcohol, ethanol, gedenatureerd, isopropyl, methanol of ethylalcohol) hebben vaak een aangenaam, sneldrogend effect en voelen licht op je huid aan. Dat maakt deze producten aantrekkelijk in gebruik. Maar ook al lees je soms wat anders, de onderzoeksresultaten zijn duidelijk: welke huidverzorging je ook kiest, als het product dat je gebruikt alcohol bevat, creëer je een nieuw probleem. Hieronder lees je de meest actuele bevindingen van het Paula's Choice onderzoeksteam. De ontnuchterende feiten, zoals we ze zelf noemen.

Kan alcohol wel goed zijn voor je huid?

Als zoveel cosmeticabedrijven alcohol in hun producten stoppen, moet er wel iets goeds aan zijn, zou je denken. Volgens ons zijn hier twee belangrijke verklaringen voor. Zoals hierboven vermeld, maakt alcohol een product lichter. Zelfs een volle, dikke huidverzorgingscrème voelt door toevoeging van alcohol bijna gewichtloos en dat voelt weer prettig op je huid.

De tweede reden voor de aanwezigheid van alcohol in huidverzorgingsproducten is dat het je huid opent. De andere ingrediënten in je verzorgingsproduct kunnen daardoor gemakkelijker in je huid dringen. Je huid bevat namelijk beschermende stoffen als lipiden, enzymen en antioxidanten die stoffen van buiten tegenhouden. Alcohol helpt weliswaar ingrediënten zoals retinol en vitamine C de huid te laten binnendringen, maar breekt tegelijkertijd belangrijke stoffen af die je huid gezond moeten houden.

Als alcohol zo snel verdampt, hoe kan het dan toch zo schadelijk zijn, zul je je afvragen. Dat zit zo. Op het moment dat alcohol in aanraking komt met de huid, is het kwaad al geschied. De schade ontstaat namelijk onmiddellijk en veroorzaakt een kettingreactie van meer schade, ook al is de alcohol dan al verdampt. Zodra alcohol je huid is ingetrokken, is je huid niet meer hetzelfde en zeker niet meer in staat om zichzelf te beschermen tegen verdere schade. Een studie uit 2003, gepubliceerd in het Journal of Hospital Infection, laat zien dat reiniging van een huid die regelmatig blootgesteld is aan producten die alcohol bevatten, een ware beproeving wordt voor de huid omdat ze water en reinigingsmiddelen niet meer kan tegenhouden waardoor de barrièrefunctie van de huid wordt aangetast.

Als alcohol zo slecht is, waarom wordt het dan gebruikt om wonden te reinigen?

Gelukkig gebruiken medische professionals tegenwoordig nauwelijks nog alcohol om wonden schoon te maken. Niet alleen is alcohol schadelijk, het is ook ineffectief bij het steriliseren van een open wond. Volgens een rapport in Dermatology Clinics Journal: "... studies laten zien dat het geen nut heeft om open wonden te desinfecteren met alcohol of ontsmettingsmiddelen. Ontsmettingsmiddelen worden inactief door aanraking met organisch materiaal zoals bloed of pus." Het is wel zo dat alcohol de huid desinfecteert. Daarom wrijft een verpleegkundige je huid ermee schoon voordat je een spuit krijgt. Het aanbrengen van alcohol op een open wond is echter bijzonder schadelijk. Artsen maken open wonden schoon met steriel water, een zoutoplossing, of jodium.

Op de consumenten-advieswebsite van het medische WedMD lees je dan ook niet voor niets dat "het reinigen van een wond met ontsmettingsalcohol schadelijk is voor het weefsel en het genezingsproces zal vertragen."

Goede alcohol

Naast schadelijke alcohol, bestaat er ook goede alcohol, beter bekend als de vetalcoholen. Deze laatst zijn niet schadelijk voor de huid. Onder de vetalcoholen vallen onder andere cetylalcohol en stearylalcohol. Deze zijn in tegenstelling tot de eerder genoemde alcohol, wel geschikt om huidverzorgingsproducten dunner te maken of te binden. Vetalcoholen irriteren niet en zijn een prima middel om een droge huid te behandelen.

Alcohol in relatie tot een vette huid en puistjes/acne

Alcohol kan mensen met acne of een vette huid helpen. Alcohol doodt namelijk acne-veroorzakende bacteriën die zich op het oppervlak van de huid bevinden. Dit is een van de redenen waarom mensen anti-acne producten die alcohol bevatten gebruiken om puistjes te bestrijden. De ontvettende werking op de huid die alcohol heeft, voelt voor mensen met een extreem vette huid erg prettig aan.

Onderzoek toont aan dat anti-acne producten die alcohol bevatten leiden tot een verhoogde irritatie en droogheid van de huid. Dit maakt het lastig om behandeling met deze producten vol te houden. Onderzoek heeft echter ook aangetoond dat anti-acne producten die (mildere) alternatieven voor alcohol bevatten, een stuk beter zijn voor de huid. De ironie is dat behandelingen op basis van alcohol zoveel schade aan je huid veroorzaken, dat dit leidt tot een toename van acne-veroorzakende bacteriën. Hierdoor worden de huidontstekingen heftiger en blijven ze langer zichtbaar dan voor de behandeling.

Mensen met een vette huid die alcoholhoudende verzorgingsproducten gebruiken, zullen merken dat hun huid nog vetter wordt, omdat de alcohol de vetproductie in de poriën stimuleert. En dat is juist wat je tegen wilde gaan!

Alcohol & huidcellen: wetenschappelijk verklaard

In een lab testten we een kleine hoeveelheid alcohol op huidcellen. We namen een concentratie van ongeveer 3% alcohol (concentratie in huidverzorgingsproducten varieert tussen de 5% tot 60% of hoger). Na twee dagen bleek 26% van de huidcellen te zijn afgestorven. Daarnaast vernietigde de alcohol ook de stoffen die ontstekingen verminderen en de huid beschermen tegen vrije radicalen. Alcohol veroorzaakt dus niet alleen directe schade aan je huidoppervlakte, het vermindert op de lange duur ook de weerstand van je huid.

De beschadiging van de cellen houdt niet op, mooier kunnen we het niet maken. Alcohol zorgt er letterlijk voor dat de huidcellen zichzelf vernietigen. En hoe langer de blootstelling aan alcohol duurt, hoe vervelender dat voor je huidcellen is. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat na twee dagen blootstelling aan alcohol de huid er dramatisch slechter aan toe was dan na één dag blootstelling. En dat met een alcoholconcentratie van minder dan 10%, een veel lagere concentratie dan in veel op alcohol gebaseerde huidverzorgingsproducten.

Dit onderzoek toont duidelijk het verband aan tussen beschadiging aan huidcellen door vrije radicalen en de blootstelling aan alcohol. Een opvallend gegeven daarbij is dat de schade door vrije radicalen vergelijkbaar is met het gevolg van overmatige consumptie van alcohol, zowel op korte als op lange termijn.

Conclusie

Bij Paula’s Choice kijken we altijd heel kritisch naar de ingrediënten in onze producten. Daarbij stellen we vragen als: "Welke voordelen biedt de aanwezigheid van een ingrediënt voor de huid of voor de samenstelling van het product? Is er een beter alternatief?" Omdat we de schadelijke gevolgen van op alcohol gebaseerde producten kennen, of het nu gaat om schade op de korte of lange termijn, is het onzinnig om dit soort producten nog te gebruiken. Wij kiezen liever voor betere, geavanceerde alternatieven. In het assortiment van Paula's Choice vind je dan ook geen huidverzorgingsproducten op basis van op SD alcohol/ethanol.

De conclusie is duidelijk: alcohol beschadigt de barrièrefunctie van de huid en maakt zo schade door vrije radicalen mogelijk. Daarnaast maakt alcohol een vette huid nog vetter en verergert het roodheid.. Eigenlijk kunnen de eigenschappen van alcohol beter omschreven worden als “pro-aging” en daar was je nu net niet naar op zoek! Maar eigenlijk hoef je je daar niet druk om te maken, want gelukkig zijn er vele huidvriendelijke alternatieven!

Bronnen: Biochmica et Biophysica Acta (BBA), volume 1818, nummer 5, mei 2012, pagina's 1410-1419; Skinmed, januari-februari 2011, pagina's 15-21; Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, augustus 2009, pagina's 20-24; Klinische Dermatologie, september-oktober 2004, pagina's 360-366; Journal of Investigative Dermatology, volume 120, 2003, pagina's 275-284; Journal of Hospital Infection, volume 55, nummer 4, december 2003, pagina's 239-245; Dermatologie, januari 2003, pagina's 17-23; Alcohol, volume 26, nummer 3, pagina's 179-190; Dermatologische klinieken, volume 16, nummer 1, januari 1998, pagina's 25-47; en http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-4/277-284.htm.

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.