Vitamine D zonder de zon

Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid. Je huid blootstellen aan de zon is één manier om vitamine D te krijgen. De uv-B-stralen van de zon stimuleren je huid om vitamine D aan te maken. Maar hier is het addertje onder het gras: onbeschermde blootstelling aan de zon veroorzaakt op de lange termijn beschadigingen aan je huid. Het is de oorzaak van vroegtijdige tekenen van huidveroudering, het verhoogt de kans op huidkanker, het tast het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan en er kunnen DNA-afwijkingen ontstaan. Daarnaast is blootstelling aan de zon voor sommige mensen helemaal geen effectieve manier om aan vitamine D te komen.

Hoe zorg je voor voldoende vitamine D?

Je huid blootstellen aan de zon zonder zonnebrandcrème kan verschillende problemen veroorzaken, zoals zonverbranding op korte termijn en tekenen van huidveroudering op langere termijn. Daarnaast is de intensiteit van uv-B-stralen afhankelijk van het seizoen, het moment op de dag en de geografische locatie. Dus je kunt dus geen standaard stellen voor een minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zon. In sommige delen van het noordelijk halfrond is de uv-B-straling van de zon het grootste deel van het jaar bijvoorbeeld niet krachtig genoeg om überhaupt vitamine D-productie te stimuleren. Het is ook niet bekend hoeveel huid je moet blootstellen aan de zon om voldoende vitamine D aan te maken.

Een mogelijke oplossing: ga naar je huisarts voor een bloedtest om erachter te komen of je een vitamine D-tekort hebt. Indien nodig kan de huisarts je adviseren over welke voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamine D of welke vitamine D-supplementen je zou kunnen nemen. Het is heel belangrijk dat je het nemen van vitamine D-supplementen bespreekt met je huisarts, want een overdosis aan vitamine D kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Dit betekent dat je lichaam overtollige vitamine D kan opslaan. Daarentegen worden overtollige in water oplosbare vetten worden door je lichaam uitgescheiden. Vitamine D is belangrijk om ervoor te zorgen dat calcium wordt opgenomen in je lichaam en speelt ook een rol in je algehele gezondheid.

Er zijn twee primaire vormen van vitamine D: D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt door veel voedingsexperts gezien als superieur aan vitamine D2. Deze vorm lijkt namelijk meer op de vitamine D die je lichaam zelf produceert aan de hand van zonlicht.

Naast supplementen kun je ook vitamine D halen uit producten die verrijkt zijn met vitamine D zoals melk, sinaasappelsap en ontbijtgranen. Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D zijn rundvlees, shiitake-paddenstoel, eigeel en vissoorten, zoals zalm, tonijn, sardientjes en makreel.

Wat veroorzaakt een vitamine D-tekort?

Een tekort aan vitamine D kan worden veroorzaakt door te weinig blootstelling aan de zon, maar ook de kracht van de zon (afhankelijke van verschillende facetten) is een belangrijke factor. Sommige onderzoekers geven zonnebrandcrèmes de schuld. Hoewel het gebruik van een product met zonnefilter inderdaad voorkomt dat je huid vitamine D aanmaakt onder invloed van licht, verklaart dit niet waarom zoveel mensen een tekort aan vitamine D hebben.

De meeste mensen brengen niet genoeg zonnebrandcrème aan, veel zelfs helemaal niet of alleen als ze naar het strand gaan. Ook in landen waar mensen nauwelijks producten met SPF gebruiken en de zon het hele jaar door fel schijnt, zijn er mensen met een tekort aan vitamine D, waardoor het gebruik van een zonnebrandcrème slechts een stukje van de puzzel is van het probleem vitamine D-tekort.

Daarnaast speelt leeftijd een rol. Wanneer je huid ouder wordt, heeft deze meer moeite met het aanmaken van vitamine D. Een andere oorzaak is onvoldoende inname van voeding die rijk is aan vitamine D. Dit kan komen door een eetpatroon vol bewerkt voedsel en zonder zuivel of een veganistische dieet zonder het nemen van vitamine D-supplementen.

Lang verhaal kort: het is niet noodzakelijk om je huid bloot te stellen aan de zon (en de risico’s die daarmee gepaard gaan) om aan voldoende vitamine D te komen, want er zijn een hoop (smakelijke) alternatieven om je vitamine D-niveau op peil te houden.

Bronnen: Journal of the American Geriatrics Society, January 2016, pages 65–72; Advances in Experimental Medicine and Biology, volume 810, 2014, pages 1–16 and 464–484; Annals of Dermatology and Venereology, March 2013, pages 176–182; Dermatologic Therapy, January-February 2010, pages 48–60; Journal of the American Academy of Dermatology, January 2010, pages E1–E9; British Journal of Dermatology, October 2009, pages 732–736; The American Journal of Clinical Nutrition, April 2008, pages 1080S–1086S

 
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-20%
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%
Normale huid, Droge huid
-20%
Normale huid, Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.