Helpt Tea Tree Olie bij een acne-gevoelige huid?

Naast de - inmiddels wetenschappelijk bewezen - effectieve producten tegen puistjes (zoals exfolianten met salicylzuur), zijn er ook een aantal natuurlijke ingrediënten die puistjes tegengaan. Tea tree olie is daar één van.

De vraag is of tea tree olie wél of niet de moeite waard is om een acne-gevoelige huid mee te bestrijden. Als het antwoord op deze vraag ja is, komen we tot de volgende vraag: hoe gebruik je tea tree olie voor een acne-gevoelige huid?

Het blijkt dat tea tree olie een positief effect heeft op een acne-gevoelige huid - mits je de juiste concentratie gebruikt. Toch is er nog geen hard bewijs dat tea tree olie beduidend beter is voor een acne-gevoelige huid dan bijvoorbeeld een leave-on-exfoliant met 2% sailcylzuur.

Hoe werkt Tea Tree Olie?

Pure tea tree olie wordt gewonnen uit bladeren van de theeboom. De kruidige, licht-medicinale geur bevat een mix van meer dan 100 samenstellingen. Sommigen hiervan worden gezien als kalmerend voor factoren in de huid die bijdragen aan hoe acne eruitziet en aanvoelt.

Onderzoek toont aan dat het gebruik van een concentratie van 5% tea tree olie, het soort puistjes dat je vaak ziet bij acne-gevoeligheid vermindert.

Hoeveel tea tree olie heb je nodig?

De concentratie is het probleem: de hoogste concentratie tea tree olie die ooit is voorgekomen in een cosmetisch product, is minder dan 0,5%. Dit ligt ver onder wat onderzoek voorschrijft als noodzakelijk voor een positief effect op je huid.

In reformwinkels kun je tea tree olie tegenkomen met krachtige concentraties van dit ingrediënt; waaronder producten die 100% tea tree olie bevatten. Soms wordt een hoge concentratie tea tree olie verdund met draagolie. Kijk op het etiket om erachter te komen hoeveel procent tea tree olie er precies in het product zit.

Als je tea tree olie vindt met een krachtige concentratie, is de concentratie waarschijnlijk té hoog. Dit kan een gevoeligheidsreactie triggeren als je de olie niet uitdunt voor je het op je huid aanbrengt. Tussen de 100 samenstellingen in tea tree olie zitten geparfurmeerde ingrediënten zoals, limoneen, linalool en eucalyptol, die allemaal verantwoordelijk worden geacht voor de reactie van je huid op tea tree olie.

Ons advies? Waarom zou je het risico nemen of het jezelf moeilijk maken met het perfect uitdunnen van tea tree olie? Terwijl je ook kunt kiezen voor beschikbare (en regelmatig voorgeschreven) producten voor een acne-gevoelige huid, die zorgen voor meer zekerheid?

Hoe gebruik je tea tree olie bij een acne-gevoelige huid?

Wat als je tea tree olie nog steeds wil proberen bij een acne-gevoelige huid? We begrijpen dat het je aanspreekt, zeker als je met andere huidverzorging tegen puistjes en acne-gevoeligheid niet het resultaat hebt geboekt waar je op hoopte. Als je toch besluit om tea tree olie te gebruiken, ga dan voorzichtig te werk en houd tekenen van huidirritatie goed in de gaten.

Zoals in iedere huidverzorgingsroutine, is het belangrijk om je huid iedere dag te beschermen met een breedspectrum SPF van minimaal 30 of hoger.

Lees meer over een acne-gevoelige huid en puistjes.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.
-15%
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid

Reference for this information:
Dermatologic Therapy, May 2015, page 404
International Journal of Dermatology, July 2013, pages 784–790
Journal of Food and Drug Analysis, June 2013, pages 169–176
Chemical Research in Toxicology, March 2012, pages 713–721
Australasian Journal of Dermatology, May 2007, pages 83–87

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.