Bacne: hoe ontstaat acne op je rug en wat kun je eraan doen?

bacne

Regelmatig puistjes op je rug? Ook wel ‘bacne’ genoemd, afgeleid van back acne. Om de woordspeling kun je misschien nog lachen, maar om de vervelende praktijkervaring uiteraard minder. Zowel een acne-gevoelige huid in het gezicht als acne op je rug ontstaat door dezelfde factoren. We leggen je uit welke. En, ook belangrijk: hoe krijg je bacne onder controle?

Hoe ontstaat bacne?

Of je nu te maken hebt met milde of ernstige bacne: beide varianten worden veroorzaakt door dezelfde factoren. We sommen het onderliggende proces in de huid voor je op.

  • De bacterie Cutibacterium (C.acnes) veroorzaakt een ontsteking
  • De ontsteking zorgt voor zichtbare roodheid
  • Talg, kleine haartjes en vuil hopen zich op in de porie
  • C.acnes voedt zich met talg waardoor de bacterie zich nóg meer vermenigvuldigt
  • Het resultaat? Rode, oncomfortabele puistjes in verschillende maten op je rug

Bacne valt niet per se in de categorie ‘jeugdpuistjes’, ook bij volwassenen kan acne op de rug opduiken. Chocola en gefrituurd eten zijn ook geen triggers. Wel kan aanleg voor een acne-gevoelige huid in de familie nog een oorzaak zijn.

Puistjes op je rug zijn vaak hardnekkiger dan in je gezicht waardoor het lastiger is om ze onder controle te krijgen. Maar, wees gerust: een bacne-gevoelige huid vaarwel zeggen is niet onmogelijk. Je huid vraagt wél om een zeer consequente routine.

Wat kun je doen tegen puistjes op je rug?

Bacne de baas worden begint bij milde huidverzorgingsproducten kiezen die geschikt zijn voor de acne-gevoelige huid. Dan, de stappen: na het reinigen ga je over op leave-on-treatments die zijn samengesteld om huidige puistjes aan te pakken en nieuwe helpen te voorkomen (hierover later meer). We benoemen nogmaals: het is belangrijk om de routine consequent te volgen. Nog een advies in de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’: de aanpak heeft baat bij een flink portie geduld.

De beste bacne-producten bevatten geen ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Producten met gedenatureerde alcohol, menthol, alle vormen van munt, citrusoliën, eucalyptus, lavendel en zwavel kun je dus beter vermijden.

We horen je denken: welk ingrediënt is wél bewezen geschikt? Salicylzuur. Reinig je rug eerst met een milde, niet irriterende body wash. Breng vervolgens een product aan dat salicylzuur bevat, zoals onze 2% BHA Body Spot Exfoliant. Salicylzuur helpt niet alleen bestaande puistjes bestrijden en nieuwe voorkomen; de allround superster voor de acne-gevoelige huid zorgt er ook voor dat vlekken na puistjes vervagen.

Een product met 10% azelaïnezuur, helpt ook bij het verminderen van puistjes en roodheid. De Paula’s Choice Clear Daily Skin-Clearing Treatment is bijvoorbeeld een aanrader.

Sommige hardnekkige gevallen van bacne vereisen meer dan de vrij verkrijgbare producten kunnen bieden. Als de puistjes op je rug na een maand dagelijks gebruik niet voldoende reageren op de huidverzorgingsproducten, dan kun je benzoylperoxide proberen. Deze producten zijn te koop bij drogisten en apotheken.

Ook verstandig om te doen als de plekken groot en pijnlijk zijn en zich diep onder het huidoppervlak bevinden: de huisarts raadplegen voor orale of andere topische geneesmiddelen (zoals zalf), die je dan in combinatie met de huidverzorgingsroutine kunt gebruiken.

Of body wash-formules voor een acne-gevoelige huid met ingrediënten zoals salicylzuur ook geschikt zijn? In sommige gevallen helpen die enigszins bij hardnekkige puistjes, maar onderzoek toont aan dat salicylzuur het best werkt wanneer het ingrediënt op de huid blijft zitten (leave-on-product) in plaats van te worden afgespoeld. En sla lichaamsscrubs over: in veel van zulke scrubs zitten schurende ingrediënten die ervoor zorgen dat bacne er alleen maar erger uitziet en aanvoelt.

Lees meer over acne-gevoeligheid..

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Gerelateerde artikelen


Bronnen:
Indian Journal of Dermatology, juli 2017, pp. 341–357
Dermatology and Therapy, december 2016, pp. 555–578
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, februari 2014, pp. 22–30
DermatoEndocrinology, januari-februari 2011, pp. 41–49; en maart-april 2009, pp. 68–71
Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, september 2008, pp. 170–176
Journal of Drugs in Dermatology, juni 2008, pp. 551–556; en juni 2007, pp. 597–600
Postgraduate Medical Journal, augustus 2006, pp. 500–506

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.