Wat zijn talgdraadjes en hoe kom je ervanaf?

Wat zijn talgdraadjes en hoe kom je ervanaf?

Als je kleine, donkere vlekjes op je neus, wangen of kin ziet, dan heb je waarschijnlijk last van mee-eters. Maar als je het hele internet hebt afgestruind naar informatie over mee-eters, dan kan het zomaar zo zijn dat je ook bent gestuit op talgdraadjes. Je vraagt je misschien af: wat zijn talgdraadjes precies? Al helemaal als je producten hebt geprobeerd om mee-eters tegen te gaan, maar dit niet het gewenste resultaat gaf.

Mee-eters en talgdraadjes worden makkelijk door elkaar gehaald, dit komt omdat ze beide voorkomen op dezelfde gebieden van je gezicht. Ze kunnen op elkaar lijken, maar ze zijn eigenlijk heel verschillend. Lees meer om erachter te komen wat talgdraadjes nu precies zijn, hoe je ze kunt onderscheiden van mee-eters en hoe je van ze af kunt komen.

Wat zijn talgdraadjes?

Talgdraadjes komen van nature voor in de huid en ze hebben wat weg van haartjes. Ze hebben een speciale taak: de doorstroom van talg in je poriën reguleren. Deze draadjes zijn een natuurlijk onderdeel van de haarzakjes in de (porie)structuur, iedereen heeft ze. Maar, als je een vette huid hebt met grove poriën die gemakkelijk verstopt raken dan zullen talgdraadjes je eerder opvallen. Een talgdraadje wordt zichtbaar wanneer de binnenkant van de porie zich vult met talg (olie).

Een talgdraadje kan mogelijk een mee-eter worden - de bepalende factor hierin is of het talg in de poriewand in contact komt met zuurstof (doordat er zuurstof bijkomt wordt het talg donkerder en veranderd het in een mee-eter).

Talgdraadjes VS. mee-eters

Kijk goed naar het puntje van je neus. Zie je kleine puntjes aan de oppervlakte van de porie? Als de puntjes een beetje donker zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met mee-eters. Als je ze een heldere teint hebben, óf grijs of geelachtig, dan gaat het meestal om een talgdraadje.

Een ander verschil? Een mee-eter ziet er stekelig uit als je 'm uitknijpt, talgdraadjes zien er daarentegen meer uit als een vrijstromende kolom van wax-achtig talg - lijkend op een kleine haarlok als ze worden uitgeknepen. Als je er zeker van bent dat je te maken hebt met mee-eters, neem dan een kijkje in onze gids over hoe je stap-voor-stap mee-eters verwijdert.

Hoe kom je van talgdraadjes af?

Om eerlijk te zijn: je kunt nooit helemaal van talgdraadjes afkomen. Je kunt ze uitknijpen maar kort daarna zullen ze waarschijnlijk terugkomen, meestal is dit na ongeveer 30 dagen. Bij mensen met een vette huid, komen ze mogelijk sneller terug. Iedereen heeft ze en de meeste mensen merken talgdraadjes eigenlijk niet op.

De beste producten om talgdraadjes aan te pakken

Hoewel talgdraadjes van nature voorkomen in de huid, kunnen ze bijdragen aan verstopte en grove poriën, en dat willen we allemaal liever niet natuurlijk. Ervoor zorgen dat je huid gezond blijft is iets wat iedereen zou moeten doen, en er zijn producten die helpen om talgdraadjes aan te pakken. Regelmatig gebruik van een BHA-exfoliant (ook wel: een exfoliant met betahydroxyzuur) is effectief bij talgdraadjes. Een BHA-exfoliant kan goed helpen omdat BHA in olie oplost, daardoor verwijdert het talg en ander vuil aan én binnenin de poriewand.

Gebruik een goed-geformuleerd kleimasker: dit kan ook goed helpen als je last hebt van talgdraadjes, omdat klei olie-absorberende eigenschappen heeft. En, natuurlijk is een effectieve, maar milde huidverzorgingsroutine met de juiste producten voor je huidtype áltijd een goed idee!

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Bronnen:

British Journal of Dermatology, November 2006, pages 890–894 Archives of Dermatological Research, March 1976, pages 9–21

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.