Wat is een cleansing oil en voor wie is het geschikt?

Het lijkt alsof haast ieder huidverzorgingsmerk een cleansing oil in de collectie heeft. Wellicht vraag je je af hoe een cleansing oil werkt en of je er eentje zou moeten gebruiken. Een cleansing oil, vooral een die je gemakkelijk kunt afspoelen, kan een waardevolle toevoeging zijn aan je huidverzorgingsroutine.

Wat is een cleansing oil?

Een cleansing oil is een van de vele manieren om make-up, vuil en overtollig talg te verwijderen. Het verschil zit in de manier waarop ze werken, ten opzichte van ‘gewone’ gezichtsreinigers met een crème-, gel- of schuimtextuur.

‘Gewone’ cleansers werken vooral op het huidoppervlak met ingrediënten die olie, make-up en vuil verwijderen. Goed geformuleerde reinigers reinigen de huid, maar bevatten daarnaast ook hydraterende ingrediënten, waardoor de huid na het reinigen zacht aanvoelt, in plaats van strak of droog.

Veel cleansing oils bevatten ook ingrediënten die het huidoppervlak reinigen, maar dat is het niet belangrijkst. Het gaat om de oliën.

Hoe kunnen oliën de huid reinigen?

Oliën werken niet alleen hydraterend. Ze werken ook als een soort ‘oplosmiddelen’: ingrediënten die zich hechten aan soortgelijke ingrediënten. In dit geval worden olieachtige ingrediënten in make-up en talg op de huid opgenomen door de cleansing oil, waardoor make-up en overtollig talg worden verwijderd en de huid tegelijkertijd wordt verzacht. De cleansing oil kan hierna gemakkelijk worden afgespoeld met water.

De voordelen van een cleansing oil

De belangrijkste voordelen van een cleansing oil:

  • Een snelle en gemakkelijke manier voor het verwijderen van make-up en producten met een SPF.
  • Zorgt dat de huid soepel en glad aanvoelt.
  • Is te combineren met andere reinigers wanneer je kiest voor een ‘double cleanse’.

De beste cleansing oils bevatten plantaardige oliën zonder geurstoffen, die rijk zijn aan glyceriden, die je huid reinigen én hydrateren.

 

Voor wie is een cleansing oil geschikt?

Een goed geformuleerde cleansing oil die afgespoeld kan worden met water en geen vettig laagje achterlaat, is geschikt voor alle huidtypen. Of je wel of niet een cleansing oil zou moeten gebruiken, hangt af van twee dingen: je persoonlijke voorkeur en hoeveel langhoudende make-up je gebruikt. Wanneer je een goede cleansing oil gebruikt, kun je eventueel je make-up-remover achterwege laten. Dat scheelt weer tijd!

Voor wie is een cleansing oil niet geschikt?

Ervan uitgaande dat je een goed geformuleerde cleansing oil gebruikt, zonder schadelijke ingrediënten zoals geurstoffen, kan in principe iedereen een cleansing oil gebruiken. Het is zeker ook geschikt voor mensen die last hebben van een gevoelige huid en/of roodheid of wanneer je snel last hebt van puistjes.

Er is één uitzondering: cleansing oils die bestaan uit één soort olie of een mengsel van verschillende oliën die niet met water te mengen zijn, zijn niet aan te raden voor mensen met een gecombineerde tot vette huid, omdat ze de huid juist vetter zullen maken.

Hoe gebruik je een cleansing oil?

Een cleansing oil gebruik je op dezelfde manier als andere gezichtsreinigers. Breng een kleine hoeveelheid aan op een vochtige huid, masseer het zachtjes in op de huid van het gezicht en rond de ogen. Spoel daarna goed af en dep je gezicht voorzichtig droog met een zachte, schone handdoek. Let op: sommige cleansing oils werken het best op een droge huid, waarna je het afspoelt of voordat je het afspoelt mengt met water, waardoor het een melkachtige substantie wordt.

Lees de gebruiksaanwijzing van de cleansing oil die je overweegt, maar probeer het ook vooral uit om te ontdekken wat voor jou het best werkt.

 

References for this information:

  • International Journal of Cosmetic Science, August 2015, pages 371–378; and August 2013, pages 337–345
  • Dermatology Research and Practice, August 2012, ePublication
  • Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, January 2010, pages 1–6
  • Dermatologic Therapy, Volume 17 Supplement 1, 2004, pages 16–25

 

 

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Gecombineerde huid, Vette huid
Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.