Verpakken in een potje: verspilling van antioxidanten en geld

Innovaties op het gebied van huidverzorging hebben geleid tot formules waar je huid veel baat bij heeft: ze gaat er minder gerimpeld, jonger, gezonder en stralender van uitzien. De belangrijkste ingrediënten die hiervoor zorgen zijn antioxidanten, celcommunicerende ingrediënten (zoals onder meer vitamine C en retinol) en huidherstellende stoffen. Producten die veel van deze ingrediënten bevatten zijn de beste voor alle huidtypen, ongeacht leeftijd, maar als ze in een potje zitten, heeft je huid er helemaal niets aan.

De beste ingrediënten zijn het minst stabiel

De ingrediënten die het beste voor je huid zijn, zijn niet stabiel. Dat betekent dat ze hun werkzaamheid verliezen als ze worden blootgesteld aan lucht en licht, wat precies is wat er gebeurt als je het deksel van een potje haalt. Hoe geweldig de formule ook is, hij begint af te breken zodra je het potje eenmaal opent. Een tweede probleem is hygiëne: als je je vingers in een potje steekt, komen er bacteriën van je handen in het product, waardoor de werking van de belangrijke ingrediënten nog verder achteruitgaat.

Werkzame ingrediënten beschermen je huid, maar ze moeten ook beschermd worden

Heel belangrijk in alle formules tegen huidveroudering of voor huidherstel is de hoeveelheid en variëteit aan antioxidanten, celcommunicerende en huidherstellende ingrediënten, en daarnaast geldt: hoe meer, hoe beter. Ze zorgen op verschillende manieren dat de constante, negatieve invloed van het milieu op je huid wordt verminderd. Blootstelling aan de zon, luchtvervuiling en sigarettenrook belagen je huid met schadelijke vrije radicalen, waardoor zij zich steeds slechter kan herstellen, waardoor collageen wordt afgebroken en abnormale huidcellen worden geproduceerd. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de huid veroudert, rimpels krijgt en er donkere vlekjes ontstaan.

Antioxidanten, celcommunicerende en huidherstellende ingrediënten voorkomen niet alleen schade door vrije radicalen, ze helpen die schade ook herstellen. Gek genoeg zijn precies deze ingrediënten net zo kwetsbaar voor blootstelling aan de zon, vervuiling en sigarettenrook als je huid. Als je dat potje dat je hebt aangeschaft eenmaal hebt geopend, begint de stabiliteit van de supersterren tegen huidveroudering die erin zitten direct te verslechteren. (De werkzame eigenschappen verdwijnen als ademwolkjes in koude lucht elke keer dat je het deksel opent.)

Een minimum aan zuurstof voor een maximum aan positieve effecten

Het enige wat je hoeft te doen om de helende ingrediënten van de meeste huidverzorgingsformules te beschermen is te zorgen voor een verpakking die zo min mogelijk licht en lucht toelaat en waar je je vingers niet in hoeft te steken. Een pompje, luchtdicht potje (waar je het deksel niet vanaf kunt halen) of ondoorzichtige tube met een kleine opening is genoeg om de werkzame ingrediënten te beschermen gedurende de levensduur van het product. Zo kan je huid blijven profiteren van de helende stoffen.

Onthoud dus goed dat hoe geweldig de formule van een product ook is, je het niet moet kopen als het in een potje zit, en pas ook op met doorzichtige verpakkingen (die dus licht doorlaten). Gezien het aantal en de variëteit aan producten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in een (bijna) luchtdichte verpakking, is het echt zonde om geld te verspillen aan producten waarvan de effectieve ingrediënten hun werk niet meer doen zodra je ze hebt opengemaakt.

Als je antioxidanten inkapselt, bescherm je ze dan op die manier tegen lucht? Nee. Het inkapselen van ingrediënten als antioxidanten of celcommunicerende ingrediënten gebeurt niet om ze te ‘beschermen’, maar om ze stabiel te houden in de formule waarin ze zitten (zodat ze van het begin tot einde even goed werken) en hun effectiviteit te verhogen. Een ingrediënt ‘stabiliseren’ is niet hetzelfde als het tegen het milieu beschermen, dus laten we daar nog wat dieper op ingaan.

Het idee dat het inkapselen van een antioxidant er op de een of andere manier voor zorgt dat het niet wordt afgebroken als het aan licht wordt blootgesteld, is eigenlijk tegenovergesteld aan zijn belangrijkste rol in huidverzorgingsproducten. Antioxidanten beschermen je huid tegen schade door vrije radicalen (waarbij ze zichzelf tijdens dit proces vernietigen), en zuurstof is een vrije radicaal. Als je dus voorkomt dat antioxidanten zichzelf vernietigen door blootstelling aan lucht betekent dat dat je huid er geen baat meer bij heeft, aangezien de antioxidanten je dan niet meer efficiënt kunnen beschermen tegen een van de meest voorkomende vrije radicalen: zuurstof. Trap dus niet in de smoes dat antioxidanten best in een potje mogen, zolang ze maar “ingekapseld” zijn.

Paula’s Choice verkoopt alleen producten die zo zijn verpakt dat ze de belangrijkste ingrediënten stabiel houden

De hierboven beschreven informatie over de instabiliteit van ingrediënten die juist zo goed zijn voor je huid is algemeen bekend en cosmeticabedrijven over de hele wereld zijn zich ervan bewust. Ondanks die wijd verbreide kennis blijft een vraag open: waarom gebruiken cosmeticabedrijven dan nog steeds potjes?

Waarom gebruiken cosmeticabedrijven nog steeds potjes?

De kwestie van verpakken in een potje en het effect daarvan op helende ingrediënten is echt algemeen bekend in de huidverzorgingsindustrie. De informatie staat bijvoorbeeld heel helder beschreven in publicaties van COLIPA, de leidende cosmetica-organisatie in Europa:

 

‘De verpakking kan een directe invloed hebben op de stabiliteit van een product vanwege de interactie die zich voordoet tussen het product, de verpakking en de omgeving. Voorbeelden van dergelijke interacties zijn… barrière-eigenschappen van de verpakking en de effectiviteit in het beschermen van de inhoud tegen schadelijke effecten van zuurstof uit de atmosfeer…’

 

We begrijpen na het lezen van al het onderzoek en de feiten niet zo goed waarom cosmeticabedrijven hun producten nog steeds in potjes verpakken. De enige reden die we kunnen bedenken, is dat ze de feiten niet kennen (waardoor je je gaat afvragen wat ze dan nog verder allemaal niet weten) of dat ze de feiten negeren, en dat ten koste van jouw huid.

Daarnaast hebben we te maken met het feit dat vrouwen dol zijn op potjes. Aangezien cosmeticabedrijven vreselijk graag hun product willen verkopen, is het een slimme marketingstrategie om het in een potje te stoppen. Het is alleen jammer dat het niet zo’n goede strategie is voor de verzorging van je huid.

We hebben allerlei excuses van cosmeticabedrijven gehoord waarin ze het gebruik van potjes goedpraten, van ‘we gebruiken een gepatenteerde vorm van de ingrediënten die voorkomt dat ze worden afgebroken als ze worden blootgesteld aan lucht,’ tot ‘we gebruiken conserveringsmiddelen om de ingrediënten stabiel te houden.’ Beide argumenten zijn onzin. Patenten zijn geen wetenschappelijke documenten die iets bewijzen; ze vertellen alleen dat jij het recht hebt ze te gebruiken. In het geval van potjes is geen enkel systeem perfect en zal de kwaliteit van de ingrediënten in lotions, crèmes, gels en serums verslechteren zodra je het potje de eerste keer opent. Wat betreft conserveringsmiddelen: die voorkomen dat bacteriën en microben zich dusdanig gaan vermenigvuldigen dat ze een gevaarlijk hoog gehalte in je huidverzorgingsproduct gaan vormen, maar ze kunnen de negatieve effecten van licht en lucht op de werkzame ingrediënten in de formule niet voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Het beste wat je kunt doen, is geen producten in een potje kopen, met name als er helende, maar onstabiele ingrediënten in zitten. Aangezien er een heleboel bedrijven zijn die verpakkingen gebruiken die de formules die erin zitten stabiel houden, is het helemaal niet moeilijk om geen verkeerde verpakkingen te kopen. Als genoeg mensen potjes vermijden, geeft dat misschien een signaal af aan de bedrijven die nog steeds dergelijke verpakkingen gebruiken, en zorg je tegelijk dat je huid optimaal profiteert van alle helende ingrediënten.

De beste huid van je leven begint hier: Hetzelfde soort diepgaand wetenschappelijk onderzoek dat is gebruikt voor dit artikel wordt ook gebruikt bij het creëren van de huidverzorgingsproducten van Paula’s Choice. Je kunt er producten vinden voor alle huidtypen en vele huidproblemen, van een (acne-) gevoelige huid tot rimpels, vergrote of verstopte poriën en zonneschade. Je kunt met de producten van Paula’s Choice de beste huid van je leven krijgen (en houden). Lees er meer over op de website van Paula’s Choice.

Bronnen: Ageing Research Reviews, december 2007, pp. 271–288; Dermatologic Therapy, september-oktober 2007, pp. 314–321; Free Radical Biology and Medicine, september 2007, pp. 818–829; International Journal of Pharmaceutics, juni 12, 2005, pp. 197–203; Pharmaceutical Development and Technology, januari 2002, pp. 1–32.

Aanbevolen producten

Alle huidtypen
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen
-15%
Gecombineerde huid, Vette huid

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.