Sorbic Acid

Goed

Conserveringsmiddel

No known benefits

Sorbic Acid at a glance

  • Preservative naturally derived from mountain ash berries
  • Used to prevent the growth of bacteria, mold, and fungi
  • In addition to cosmetics, it is also used to preserve foods
  • Ruled safe as used in cosmetics

Sorbic Acid description

Sorbic acid is a preservative naturally derived from mountain ash (also known as rowan) berries or manufactured synthetically. Its name, sorbic acid, comes from the taxonomic name of mountain ash, _Sorbus aucuparia_. Sorbic acid is used to prevent the growth of bacteria, mold, and fungi. Its safety and effectiveness make it useful in a variety of products, including several foods, cosmetics, and even contact lens solutions. It tends to work best at an acidic pH of 4.5 or lower. In its raw form, sorbic acid is a white, crystalline powder. The independent Cosmetic Ingredient Review board has ruled sorbic acid safe as used up to 0.6% in cosmetics.

Sorbic Acid references

  • International Journal of Cosmetic Science, 2018, pages 276-284
  • Cosmetics & Toiletries, November 2012, pages 756-762
  • International Journal of Cosmetic Science, Issue 31, pages 451-460
  • International Journal of Toxicology, November 1988, pages 837-880

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.