Kojic Acid

Goed

Antioxidant

Kojic Acid at a glance

  • By-product of the fermentation process of malting rice for use in the manufacture of sake
  • Helps to brighten an uneven tone
  • Contains antioxidant properties
  • Has issues with stability when in formulations

Kojic Acid description

By-product of the fermentation process of malting rice for use in the manufacture of sake (Japanese rice wine). In vitro and in vivo research and animal studies have shown that kojic acid is effective for brightening an uneven skin tone. Kojic acid is typically used at concentrations between 0.1 to 2.0% but has been used in some products up to 4.0%. In 2010 the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel concluded that kojic acid is safe for use in cosmetic products up to a concentration of 1%. It functions as a skin brightener by inhibiting the formation of melanin by inhibiting the enzyme tyrosinase. Kojic acid’s downside is that it’s an unstable ingredient in cosmetic formulations. On exposure to air or sunlight, it turns brown and loses its efficacy. Many cosmetics companies use kojic dipalmitate as an alternative because it’s more stable in formulations. However, there’s no research showing that kojic dipalmitate is as effective as kojic acid, although it’s a good antioxidant.

Kojic Acid references

  • International Journal of Molecular Sciences, September 2009, pages 4,066-4,087
  • Journal of Cosmetic Science, March-April 2004, pages 139-148
  • Journal of Dermatological Science, May 2003, pages 193-201
  • The Journal of Pharmacy and Pharmacology, December 1994, pages 982-985

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.