Hulp bij een acne-gevoelige huid rond je haarlijn en hoofdhuid

Regelmatig last hebben van puistjes, is al vervelend genoeg, dus het is niet eerlijk als er ook puistjes langs je haargrens en hoofdhuid tevoorschijn komen. Geen zorgen: er zijn eenvoudige trucs en bewezen oplossingen om die vervelende hoofdhuidpuistjes en bultjes op je voorhoofd te voorkomen. Wij vertellen wat voor ons heeft gewerkt, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Veelvoorkomende oorzaken van puistjes rond je haarlijn

Verrassing: de haarverzorgingsproducten die je gebruikt kunnen een oorzaak zijn van puistjes op je rug, nek, borst en haarlijn. Stylingproducten - vooral pommade en wax - zijn de grootste boosdoeners, maar shampoos en conditioners kunnen ook bijdragen.

Ingrediënten in shampoos en conditioners, zoals emollientia, quaterniums, acrylaten en wasachtige verdikkingsmiddelen, zijn bedoeld om aan je haar te blijven kleven. Goed dat ze daartoe in staat zijn, het probleem is alleen dat ze zich ook aan je huid kunnen hechten, waardoor je poriën verstopt kunnen raken. Benieuwd hoe je dat voorkomt?

 • Was je haar eerst met shampoo en conditioner, spoel daarna goed uit en hou je hoofd daarbij achterover onder de douchekop. Als je je hoofd naar beneden kantelt (zodat het water over je gezicht stroomt) kunnen die 'kleverige' haarverzorgingsingrediënten op je huid terechtkomen.
 • Ga verder met een zachte, parfumvrije douchegel en geef extra aandacht aan je nek, bovenrug, borst en haarlijn.
 • Gebruik alleen de hoeveelheid conditioner die je nodig hebt. Te veel conditioner is niet goed voor je haar of huid.
 • Zorg er bij het aanbrengen van stylingproducten voor dat je je huid rond je gezicht vermijdt. Gebruik je haarlak? Dit product houdt er nogal van om poriën te verstoppen, dus het is een optie om je huid hier tegen te beschermen met een doorzichtig, plastic gezichtsscherm dat online verkrijgbaar is.
 • Breng geen crèmes, wax of pommade aan op haartjes die in je gezicht vallen.
 • Siliconenserums zijn geen probleem. Siliconen zijn poreus, dus ze verstikken je huid niet en veroorzaken geen bultjes op je hoofdhuid.

Tips bij puistjes op je voorhoofd

De tips zijn eigenlijk hetzelfde als voor een acne-gevoelige huid in je gezicht. De uitzondering? Als je te maken hebt met verstopte poriën. Je herkent het verschil, want een acne-gevoelige huid leidt tot rode bultjes (puistjes) die vocht afscheiden en onaangenaam aanvoelen; verstopte poriën zijn daarentegen niet rood, zwellen niet op en veroorzaken zelden ongemak.

Een stap-voor-stap-routine voor een acne-gevoelige huid op je voorhoofd:

 • 1. Reinig je huid met een op water gebaseerde reiniger speciaal voor een acne-gevoelige huid.
 • 2. Gebruik een BHA-exfoliant om dode huidcellen te verwijderen, poriën te ontstoppen en meer puistjes te voorkomen.

Hoe zit het met puistjes rond je hoofdhuid?

Dezelfde haarverzorgingsproducten die puistjes en verstopte poriën op je voorhoofd en haarlijn veroorzaken, kunnen ook voor problemen zorgen op je hoofdhuid. Hoofdhuidpuistjes zijn lastig; het kan bijvoorbeeld helpen om een BHA-exfoliant te gebruiken, maar de typische lotion, crème of gelvorm is uiteraard niet makkelijk direct op je hoofdhuid te smeren.

Hier volgen enkele tips om verstopte poriën, puistjes en bultjes op je hoofdhuid aan te pakken:

 • Zorg ervoor dat je shampoo goed uitspoelt. Vermijd conditioners en '2-in-1' formules.
 • Wil je graag een conditioner gebruiken, breng het spul dan alleen aan in de punten van je haar en spoel goed uit.
 • Breng een BHA-exfoliant aan met een wattschijfje. Laat het 's nachts op je hoofdhuid zitten en was je haar 's ochtends met shampoo.
 • Breng geen romige of dikke stylingproducten aan op je hoofdhuid.
 • Als je hoofdhuid puistjes heeft die rood en gezwollen zijn, wees dan extra voorzichtig met het kammen of borstelen van je haar.
 • Maak een afspraak met een dermatoloog als de puistjes niet weggaan.

Meer lezen over een een acne-gevoelige huid?

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.