Hoe bescherm je je huid tegen vervuiling?

Onderzoek toont aan dat dagelijkse blootstelling aan vervuiling de gezondheid en het uiterlijk van je huid negatief beïnvloeden. Truth in Beauty: wat je ook doet, je kan de zichtbare effecten van vervuiling op je huid nooit helemaal voorkomen. Daarvoor is het schadelijke effect te groot.

Wat je wel kunt doen is je huid zo goed mogelijk tegen deze schadelijke effecten te beschermen door huidverzorgingsproducten te gebruiken die rijk zijn aan antioxidanten. Zoek naar producten met een mix van antioxidanten die speciaal geformuleerd zijn om de effecten van vervuiling tegen te gaan. Maar alleen antioxidanten zijn niet genoeg. Je huid heeft daarnaast ook ingrediënten nodig die de huid te verzachten en die helpen de huidbarrière te herstellen.

Voor een gezonde huid is het belangrijk om regelmatig te exfoliëren met een leave-on BHA-exfoliant. Deze verwijdert de vervuiling die in je poriën zitten. Vervuiling zorgt ervoor dat er huidverkleuringen en pigmentvlekjes ontstaan. Daarom zijn producten die je huid egaler maken ook een goede keuze.

HOE BESCHADIGT LUCHTVERVUILING JE HUID?

Onderzoek heeft aangetoond dat vervuilende stoffen zoals smog, uitlaatgassen en sigarettenrook je huid beschadigen. Net als uv-licht vormt luchtvervuiling een serieus risico voor je gezondheid. Het is dus heel belangrijk je huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van vervuiling. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de schade te beperken. Er zijn verschillende vormen van luchtverontreiniging maar de volgende 5 soorten richten de meeste schade aan.

 1. Uitlaatgassen
 2. Sigarettenrook
 3. Bijproducten van productieprocessen (zoals ftalaten uit kunststoffen)
 4. Fijnstof (hieronder vallen veel vluchtige stoffen zoals aerosolen)
 5. Smog (vooral de ozon die hierdoor ontstaat).

Al deze vormen van luchtvervuiling zorgen voor schade door vrije radicalen. Vooral smog is een grote bron van deze vrije radicalen die ervoor zorgen dat huidbarrière verstoord wordt. Hierdoor raakt de huid uit balans en kunnen er een aantal huidproblemen ontstaan, zoals:

 • pigmentvlekken
 • een ongelijkmatige doffe teint
 • rimpels
 • vergrote poriën
 • een rode, gevoelige huid
 • een droge huid die jeukt en/of trekkerig aanvoelt

Vervuiling dringt je lichaam niet alleen binnen via je huid maar ook doordat je verontreiniging inademt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je lichaam en huid gezond te houden. Voor je lichaam geldt dat je het beste een gezond en gevarieerd eetpatroon kunt aanhouden en dat je niet rookt.

WAT IS LUCHTVERVUILING?

Luchtvervuiling is een breed begrip. Kort gezegd is luchtvervuiling een verzamelnaam voor alle gassen of deeltjes die vrijkomen door menselijke activiteiten. Hieronder vallen onder andere uitlaatgassen van auto’s, productieprocessen, petroleum- en andere chemische raffinaderijen en sigarettenrook.

Verontreinigende gassen in de lucht dringen in de meeste gevallen eerst niet door in de huid. Ondanks dat ze niet meteen doordringen, beschadigen ze wel het huidoppervlak. Daardoor kunnen verontreinigende stoffen uiteindelijk wel doordringen tot de huid.

Er is maar één niet-gasvormige verontreinigende stof die klein genoeg is om door te dringen in je huid: fijnstof. Fijnstof komt vast te zitten in de poriën en veroorzaakt daar langdurig schade. Alleen je gezicht reinigen is niet genoeg om fijnstof van je huid te verwijderen.

Luchtvervuiling is het ergste in grote steden maar ook in een dorp of op het platteland loop je nog steeds risico. Vervuilende deeltjes zijn zo klein dat ze gemakkelijk door de atmosfeer reizen en zich vestigen in het water en in de grond. Je komt er dus overal mee in aanraking.

IS BLAUW LICHT EEN VORM VAN VERVUILING?

Technisch gezien is blauw licht geen vervuilende stof maar dagelijkse blootstelling hieraan is wel behoorlijk schadelijk. Blauw licht is het licht dat onder andere uitgezonden wordt door digitale apparaten zoals je smartphone, computerscherm, tablet en televisie.

Ook de zon geeft blauw licht maar dit licht komt van ver weg en is diffuus. In tegenstelling tot blauw licht dat afkomstig is van digitale apparaten, dat vaak van dichtbij in je gezicht schijnt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht schadelijk kan zijn voor je huid en vooral ook voor je ogen.

Gelukkig kun je met antioxidanten je huid helpen herstellen van de schade door blauw licht. Vooral antioxidanten die afkomstig zijn uit plantenextracten (zoals xanthofyl en druifpolyfenolen) zijn hierbij effectief. Het gebruiken van producten die rijk aan antioxidanten zijn is een goede keuze maar het beste is om je digitale apparaten op geel licht te zetten. Dit wordt vaak nachtmodus genoemd. Het probleem wat blauw licht veroorzaakt is dus relatief makkelijk op te lossen. Was dit ook maar het geval voor alle luchtvervuiling!

ANTIOXIDANTEN: REDDERS IN NOOD

De negatieve gevolgen van milieuvervuiling op je huid kun je dus het beste voorkomen en herstellen met antioxidantrijke producten. Maar daarnaast is het belangrijk dat je je huidbarrière gezond houdt en exfolieert om de verontreiniging ook uit je poriën te verwijderen. Met de Paula’s Choice Defense-lijn heb je alles om je gezonde huid te behouden in één verzorgingsroutine.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Gecombineerde huid, Vette huid
Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen
Alle huidtypen
-15%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.