Labels van cosmeticaproducten begrijpen

Of het nu gaat om een dag- of nachtcrème van eigen merk of een oogcrème van een luxe spa die € 200 kost: het eerste waar je naar moet kijken voor je cosmetisch product aanschaft, is de ingrediëntenlijst. De productbeschrijving of de beloftes die worden gemaakt lees je eigenlijk pas hierna.

Het begrijpen van cosmetische ingrediëntenlijsten is niet iets wat voor iedereen vanzelfsprekend is. Hoe weet je welke ingrediënten goed voor je zijn en welke niet én hoe zit het met die lange technische namen? We ontcijferen deze lijsten al jaren en hebben de tools die je nodig hebt om cosmetische ingrediënten te begrijpen.

Tips voor het begrijpen van de ingrediëntenlijsten

Als je wilt weten hoe je de ingrediënten in jouw schoonheidsproduct kunt controleren, moet je eerst het etiket opzoeken. Op de verpakking van ieder huidverzorgingsproduct of een make-up artikel moeten alle ingrediënten worden vermeld. Als de ingrediëntenlijst niet op de tube of de pot staat, kan het op de verpakkingsdoos staan (controleer ook op de peel-back of "accordeon-style" stickers; deze zijn gebruikelijk op make-up artikelen die in kleine verpakkingen worden geleverd). Hoe dan ook, het zou ergens moeten staan waar je het gemakkelijk kunt vinden. Het zou niet noodzakelijk moeten zijn om online of elders informatie op te zoeken.

Als je de lijst hebt gevonden is de volgende stap om uit te zoeken wat de ingrediënten zijn, en beginnen te leren over het doel dat ieder van de ingrediënten dient. Sommige ingrediënten, zoals Aqua, retinol, of glycerine zijn makkelijk te begrijpen. Hoe zit het met de ingewikkeld klinkende ingrediënten zoals cetearylglucoside, tocoferolacetaat, magnesium ascorbylfosfaat en andere?

Een schat aan informatie over de ingrediënten vind je in de artikelen uitgelichte ingrediënten - expert advies op onze productpagina's. Naast het verstrekken van een volledige ingrediëntenlijst voor elk product dat op onze website staat, belichten we tevens de belangrijkste ingrediënten en leggen we uit wat hun functie is voor de huid.

Welke ingrediënten zijn slecht voor de huid?

Misschien is het meest belangrijke om te weten welke ingrediënten de huid kunnen irriteren. Veel make-up en huidverzorgingsproducten bevatten irriterende stoffen, bijvoorbeeld etherische oliën en geurstoffen. Wees hier dus bewust van!

Volgorde van cosmetica ingrediënten

Vraag jij je af wat de belangrijkste ingrediënten in cosmetische producten zijn? Het is goed om te weten dat de ingrediënten in afnemende volgorde van concentratie worden vermeld als ze een concentratie van 1% of hoger hebben. Met andere woorden, de ingrediënten die aanwezig zijn in de hoogste concentraties staan bovenaan de lijst, enzovoort. Ingrediënten met een concentratie van minder dan 1% staan in een willekeurige volgorde achter de ingrediënten met een concentratie van >1%.

Bijvoorbeeld: Aqua 95%, Glycerine 3%, Retinol 1%, Ceramide NP 0,1%, Phenoxyethanol 0,9%.

Met deze tips in gedachten, ben je nu klaar om je eigen onderzoek naar de feiten te starten en de producten te vinden die het beste zijn voor je huid.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.