Glycogen

Goed

Bevochtigingsmiddel

Glycogen at a glance

  • A complex sugar known as a polysaccharide
  • Offers water-binding properties so is a humectant
  • Helps maintain skin’s barrier-strengthening ceramides

Glycogen description

Glycogen is a polysaccharide of glucose, a sugar that’s naturally present in the body, including the skin. Although its cell-energizing and signaling roles in the body has been known for decades, only recently has its role in skin been elucidated. As it turns out, glycogen naturally occurring in skin and applied topically has been shown to help maintain and replenish ceramides, a type of sphingolipid in skin’s moisture barrier. Along with barrier maintenance, glycogen helps provide antioxidant defense from various types of airborne particulate pollutants shown to prematurely age skin. Glycogen in skin care is often made enzymatically from breaking down natural foods such as corn, grains, or starchy vegetables. It may also be made from bacterial fermentation or animal-derived, the latter being a form Paula’s Choice Skincare doesn’t use. The usage level of glycogen in skin care is typically 0.05–0.3%, with the higher levels achieving greater anti-aging and hydrating benefits. Levels below 0.3% still offer efficacy when combined with similar ingredients. Glycogen is considered safe as used in cosmetics since it occurs naturally in the body and within skin.

Glycogen references

  • Journal of Applied Glycoscience, June 2021, pages 41–46
  • Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, July 2020, pages 29–35
  • Polymers, February 2018, pages 1–25
  • BBA Clinical, June 2016, pages 85–100

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.