Sphingolipids

Beste

Verzachtend bestanddeel

Sphingolipids at a glance

  • Long chain fats that are skin-replenishing and conditioning ingredients
  • Help skin make more ceramides
  • Prevent water loss

Sphingolipids description

Sphingolipids are complex, long chain lipids (fats) that function as skin-replenishing and conditioning ingredients. In layperson’s terms, this means they help maintain an intact skin barrier and prevent water loss, leading to healthier, smoother, more youthful-looking skin. They are a precursor to ceramides, and help skin make more ceramides, which are key to keeping it strong. The name “sphingolipid” is in part derived from the term sphingoid, coined in 1884 by chemist J. L. W. Thudichum because their enigmatic nature reminded him of the mythological sphinx.

Sphingolipids references

  • American Journal of Clinical Dermatology, July 2021, ePublication
  • Nature Reviews Molecular Cell Biology, November 2017, pages 175-191
  • Journal of Allergy and Chemical Immunology, February 2017, AB87
  • Lipids in Health and Disease, January 2016, ePublication
  • http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/introsph/index.htm
  • Progress in Lipid Research, January 2013, pages 141-164
  • Skin Therapy Letter, July 2012, pages 6-9

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.