Eczeem: stop die jeuk!

Eczeem: stop die jeuk!

Eczeem kan zich in vele vormen manifesteren. Waarom je eczeem krijgt, is nog steeds niet helemaal bekend. Je leest hier meer over de verschillende oorzaken en behandelmethodes en de verschillende soorten eczeem die er zijn.

Wat veroorzaakt eczeem?

Eén van de meest voorkomende theorieën is kortsluiting in het immuunsysteem. De huid reageert dan abnormaal op bepaalde stoffen in bijvoorbeeld kleding, schoonmaakmiddelen, planten of voeding. Een verstoorde huidbarrière kan ook invloed hebben op het ontstaan, de duur en de hevigheid van eczeem, evenals erfelijkheid of stress.

Welke soorten eczeem zijn er?

 • Atopisch eczeem (ook wel atopische dermatitis genoemd)
  Ernstige vorm, wordt gekenmerkt door ondraaglijke jeuk en irritatie die gepaard gaat met een ruwe huid met kloofjes, die zeer gevoelig is voor infecties.
 • Allergisch (ortho-ergisch) contacteczeem
  Komt voor als het immuunsysteem overgevoelig raakt doordat een bepaalde stof in aanraking met de huid komt en een allergische (ontstekings-)reactie veroorzaakt.
 • Oogliddermatitis
  Een variant van contacteczeem rond en op de oogleden. Uit zich in lichte tot matige roodheid, schilferen, jeuk en een gezwollen huid. Komt vooral veel bij vrouwen voor die bepaalde make-up, nagellak, of stylingproducten voor het haar gebruiken.
 • Seborroïsch eczeem
  Steekt vaak de kop op bij verminderde weerstand en het verloop is onvoorspelbaar. Komt voor op de behaarde hoofdhuid en ziet er vaak uit als een milde vorm van roos. Kan zich naar gezicht, oren en borst uitbreiden. De huid wordt rood en begint te schilferen.
 • Nummulair eczeem
  Zit vaak op de benen, met muntvormige roze tot rode vlekken die oranjekleurig kunnen worden als er sprake is van korsten. Komt het meeste voor bij meisjes in de puberteit en bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar. 

Hoe behandel je eczeem?

Eczeem is vrijwel niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen en het ongemak kunnen verminderen. We zetten de bekendste voor je op een rijtje.

 • Milde, effectieve huidverzorging
  Zonder geur- en kleurstoffen. Gebruik producten die rijk zijn aan antioxidanten en ingrediënten bevatten die de huidbarrière verbeteren en kalmerend werken. Paula’s Choice heeft producten voor een eczeem-gevoelige huid, zoals reinigers, toners en crèmes met en zonder SPF. Je mag deze samen met voorgeschreven medicatie of drogisterijproducten gebruiken.
 • Gebruik van lokale steroïden
  De meest specifieke en effectieve medicatie is een door een arts voorgeschreven cortisone-crème. Cortisone-crèmes (of zalven en lotions) zijn ontstekingsremmend en echt een paardenmiddel voor dermatologen en artsen om vele vormen van eczeem in korte tijd aan te pakken.
 • Gebruik van orale steroïden
  Helpen lokale steroïden niet, dan kunnen orale steroïden worden voorgeschreven. Vanwege mogelijk ernstige bijwerkingen mag je die alleen onder strikte toezicht van een arts gebruiken.
 • Lichttherapie
  UVA- of UVB-licht kan onder medisch toezicht de symptomen van ernstig, chronisch eczeem verminderen. Ook UVA-licht in combinatie met het voorgeschreven middel Psoralen is mogelijk. Besef wel dat het risico op versnelde huidveroudering en de kans op huidkanker even groot is als bij zonnebaden.

Alternatieve behandelingen om te overwegen

 • Drinken van oolongthee, al dan niet in combinatie met één van de bovenstaande behandelingen.
 • Plaatselijk aanbrengen van teunisbloem- en bernagie-olie, dat gammalinolzuur bevat, en eczeem kan verminderen.
 • Experimenteren met het uitsluiten voedselgroepen in je dieet zoals zuivel, gluten, bewerkt voedsel en noten.

BronnenDermatologic Therapy, September 2004, p. 264; Pediatrics, January 2006, pp. 118-128; Current Medical Research and Opinion, November 2005, pp. 1735-1739; British Journal of Community Nursing, October 2005, pp. 453-456; Homeopathy, October 2005, pp. 215-221; Pediatric Allergy and Immunology, September 2005, pp. 527-533; American Journal of Clinical Dermatology, June 2005, pp. 203-213; Journal of Dermatology, May 2005, pp. 346-353; British Journal of Dermatology, June 2005, pp. 1193-1198; Skin Pharmacology and Physiology, May-June 2005, pp. 103-114; Archives of Dermatology, December 2004, pp. 1463-1466; and The Skin Sourcebook, Alan S. Boyd, M.D., 1998, pp. 45-62.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

-15%
Droge huid
-15%
Droge huid
-15%
Normale huid, Droge huid
-15%
Droge huid
-15%
Droge huid

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.