.videoWrapper {position: relative;padding-bottom: 56.25%; /* 16:9 *//*padding-top: 25px;*/height: 0;}

Alles over retinol: vrij verkrijg­baar en op dokters­recept

Retinol, beter bekend als vitamine A, is geweldig voor je huid. Maar omdat er zoveel verschillende retinolproducten bestaan, kunnen we ons voorstellen dat je er vragen over hebt en dat het moeilijk kiezen is. Onze uitleg helpt je daarbij.

Retinol kom je tegen in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten (bijvoorbeeld in de vorm van retinylpalmitaat) en in producten waarvoor een doktersrecept nodig is. Pure retinol is meestal effectiever dan een van retinol afgeleid product. Producten op doktersrecept met retinol (ook wel retinoïden genoemd) bevatten een meer actief bestanddeel en zijn daardoor effectiever, maar geven ook een grotere kans op huidirritatie.

Waarom is retinol goed voor je huid?

Vitamine A is belangrijk om het herstellend vermogen van je huidcellen aan te spreken. Wanneer dermatologen of medisch specialisten het hebben over retinol, bedoelen ze vitamine A op doktersvoorschrift. Alle vormen van retinol op recept werken tegen rimpels, een ongelijkmatige teint en acne.

Is retinol op doktersvoorschrift beter voor mij?

Retinol op doktersvoorschrift is niet persé beter. Wat belangrijk is om te weten bij het kiezen van een retinolproduct:

 • Retinolproducten op doktersrecept zijn krachtiger en werken sneller. Retinol in cosmetische huidverzorgingsproducten werkt langzamer, maar geeft op termijn hetzelfde resultaat.
 • Retinol op doktersrecept geeft een grotere kans op huidirritatie. Deze irritatie kan voor sommigen zo hardnekkig zijn, dat ze het product niet meer kunnen gebruiken.
 • Cosmeticaproducten met retinol hebben een lager risico op huidirritatie.
 • Met welke frequentie je retinol het meest effectief en prettig gebruikt, is een kwestie van experimenteren.

Kan ik een product met retinol gebruiken in combinatie met AHA of BHA?

Een retinolproduct kun je prima gebruiken in combinatie met AHA of BHA. AHA's en BHA exfoliëren de dode huidcellen op de oppervlakte van de huid en verbeteren zo een door de zon beschadigde huid. Retinol is een ingrediënt dat huidcellen ‘vertelt’ hoe zich te herstellen door nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Voor het beste en mooiste resultaat als het gaat om anti-huidveroudering en anti-rimpel is het daarom ideaal om een exfoliant én een product met retinol te gebruiken. Bouw beide producten en de combinatie wel even voorzichtig op en hou altijd goed in de gaten hoe je huid op producten (of combinaties) reageert.

Hoe gebruik je een retinolproduct op doktersrecept?

Een voorgeschreven retinolproduct (of retinoïde) gebruik je als volgt in je huidverzorgingsroutine ‘s avonds:

 • Gebruik je reiniger, toner en exfoliant met AHA of BHA zoals je gewend bent.
 • Breng vervolgens het voorgeschreven product aan.
 • Als je een brightening product gebruikt, breng dat dan aan ná de retinoïde.

Breng een serum en/of nachtcrème of aan.

Meer tips voor het gebruik van retinol- of retinoïdeproducten:

 • Breng het voorgeschreven retinoïdeproduct (die krachtiger is) eerst om de dag aan. Zo kan je huid eraan wennen. Ook aan hoger geconcentreerde cosmetische retinolproducten moet je je huid laten wennen.
 • Als je huid gewend is en goed reageert, kun je de frequentie geleidelijk verhogen naar eenmaal daags, ’s avonds voordat je naar bed gaat.
 • Een voorgeschreven retinoïdeproduct mag gecombineerd worden met een product met benzoylperoxide tegen puistjes. Zorg wel dat je de benzoylperoxide eerst goed laat drogen voordat je het retinoïdeproduct aanbrengt.
 • Producten met retinol kun je onder je ogen gebruiken, maar niet op je oogleden.
 • Je kunt een cosmetisch retinolproduct gebruiken naast een retinoïdeproduct op doktersvoorschrift. De volgorde bepaal je zelf. Onthoud dat meer niet altijd beter is.
 • Als je huid gaat irriteren (schilferen, roodheid, gevoeligheid), stop dan met het gebruik van meerdere retinolproducten tegelijk of verlaag de frequentie.

Let op:

 • Sla het dagelijks aanbrengen van een crème met SPF 30 of hoger nooit over! Zelfs de meest effectieve, wetenschappelijk bewezen producten tegen huidveroudering zullen niet werken als je je niet beschermt tegen de schadelijke invloeden van zonnestralen.
 • Gebruik voor het beste resultaat producten met retinol samen met andere huidverzorgingsproducten die antioxidanten, huidherstellende ingrediënten en verschillende celcommunicerende stoffen zoals niacinamide bevatten.
Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.