Albumen

Gemiddeld

Filmvormend middel

No known benefits

Albumen at a glance

  • Another name for egg white
  • Used as food and as a food additive
  • Has skin tightening properties that can cause irritation
  • Extracted peptides could have anti-aging benefits

Albumen description

Albumen is another term for egg white, specifically egg white originating from chickens. It is different from the similarly spelled albumin, the main type of protein found in human blood, although confusingly, albumin is found in egg whites. Albumen has numerous applications, most commonly as a lower-cholesterol alternative to egg yolks, and as a food additive. Some people also use it as a do-it-yourself face mask, since applying egg whites has a temporary tightening effect on skin, thanks to its ovomucoid content (ovomucoid is a protein that has constrictive properties). Unfortunately, that constriction can lead to skin itching and redness. Ovomucin is also one of the primary allergens in eggs, meaning it’s to be avoided if you have an egg allergy. That said, some components from egg white, when extracted in a lab setting, are proving to have great potential in the world of skin care. Of interest are lab-extracted peptides from egg whites, which studies show positively impact skin wound healing. Scientists have also found proteins within egg whites that have anti-inflammatory and antioxidant activities, making this an exciting emerging area of research.

Albumen references

  • Journal of the Science of Food and Agriculture, December 2022, pages 6,835-6,847
  • Food and Function, September 2021, pages 7,688-7,698
  • MaterialsToday, November 2020, pages 193-214
  • Process Biochemistry, May 2020, pages 29-36
  • Journal of Proteomics, March 2020, page 10,386
  • ScienceDirect.com, Website

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.