Agar

Goed

Plantenextracten

Agar at a glance

  • Natural ingredient that serves as a thickener in skin care
  • Composed of polysaccharides taken from the cell walls of some algae
  • Also used in food as a vegan substitute for gelatin
  • Ruled safe as used in cosmetics

Agar description

Agar is a natural ingredient that serves as a thickening agent and emulsion stabilizer in cosmetics. It has a jelly-like texture and is composed of polysaccharides (agarose and agaropectin) taken from the cell walls of some types of red algae. It can work synergistically in combination with glycerin as a moisturizing agent. In cooking, agar is used as a gelling agent, most often as a vegan substitute for gelatin. In scientific settings it is used as a base to grow bacteria and mold cultures for research. The United States Food and Drug Administration has ruled agar safe in its use as a food additive, and the independent Cosmetic Ingredient Review board also deems agar safe as used in cosmetics applications.

Agar references

  • IOP Conference Series Earth and Environmental Science, February 2020
  • Marine Drugs, November 2018, pages 1-41
  • International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, February 2018, ePublication
  • Carbohydrate Polymers, July 2013, Volume 96, Issue 1, pages 71-81
  • Biomedical Materials, November 2008, Volume 3, Number 4

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.