Squalaanolie: wat is het en wat doet het ingrediënt voor je huid?

Squalaanolie: wat is het en wat doet het ingrediënt voor je huid?

In de wereld van huidverzorging is squalaanolie één van de meest interessante en effectieve ingrediënten voor een droge huid. Squalaan wordt vaak als olie bestempeld, maar wist je dat het ingrediënt best wat verschillen en zelfs unieke voordelen heeft ten opzichte van veel traditionele plantaardige en minerale oliën? (1) Je leest ze hieronder. Squalaan:

  • werkt als huideigen olie om vochtverlies te voorkomen en je huid weer soepel te maken
  • helpt schade veroorzaakt door uv-stralen te minimaliseren
  • helpt je te beschermen tegen lipidenperoxidatie, een proces dat je poriën kan beschadigen
  • voelt licht en niet vettig aan
  • kan vegan geformuleerd worden in huidverzorging
  • Irriteert je huid niet en veroorzaakt geen allergische reactie

Wat is squalaanolie?

Squalaanolie is een verzachtend middel. Een ingrediënt dat hetzelfde werkt als huideigen olie (talg) om vochtverlies te voorkomen. Scheikundig gezien is het een koolwaterstof, een groep ingrediënten die uitsluitend uit waterstof en koolstof bestaat. Veelvoorkomende huidvriendelijke koolwaterstoffen voor je huid zijn petrolatum en minerale olie; squalaan is de belangrijkste uit de plantenwereld, dus een goed alternatief als je petrochemische stoffen wilt vermijden.

Een uniek aspect van squalaan is dat het een aangepaste versie is van squaleen: één van de hoofdbestanddelen in talg (1, 2). Hierdoor herkent je huid het ingrediënt direct en weet-ie hoe het werkt, maar, verrassing: squalaanolie is meer dan een verzachtend ingrediënt.

Sommige mensen vragen zich af of squalaan een veganistisch ingrediënt is; eerst was squaleen (waar squalaan van gemaakt wordt) afkomstig van haaienleverolie. Tegenwoordig kiezen de meeste huidverzorgingsmerken die squalaan gebruiken, voor een plantaardige, duurzame bron. Het ingrediënt komt voor in olijf-, tarwezemelen-, rijstzemelen- en amarantolie (1, 3). Paula's Choice gebruikt veganistische bronnen van suikerriet- en olijf squalaanolie.

De voordelen van squalaan voor je huid

Naast het vochtinbrengende vermogen is squalaanolie ook een antioxidant, oplosbaar in olie. Deze olie werkt samen met andere antioxidanten in je huid en neutraliseren schadelijke zuurstofmoleculen, die ontstaan wanneer je huid wordt blootgesteld aan uv-licht.

De antioxiderende werking van squalaan helpt ook huideigen olie te beschermen tegen zogeheten lipidenperoxidatie, een proces dat zowel je huidoppervlak beschadigt, als het gedeelte in de porieholte, waar talg vandaan komt. Deze peroxidatie speelt vermoedelijk ook een rol bij acne. Dit proces kan de samenstelling van talg immers veranderen, waardoor er ontstekingsverschijnselen kunnen optreden (4, 7).

Squalaan, dat op talg lijkt, helpt je huid geolied te houden, zodat-ie fijn en zacht aanvoelt. Pluspunt: in tegenstelling tot te veel talg, zorgt de lichte formule ervoor dat je huid niet vet aanvoelt. Het ingrediënt wordt herkend door andere lipiden die in je huid aanwezig zijn, zoals ceramiden en cholesterol. Beide helpen de vitale barrière van je huid zichtbaar te herstellen, een proces dat je huid helpt er jonger uit te zien en minder reactief te worden (1).

Huidverzorgingsproducten met squalaanolie

Verzacht fijne lijntjes

Hyaluronic Acid + Peptide Lip Booster is een geavanceerd anti-aging liptreatment dat fijne lijntjes verzacht en je lippen een jongere, vollere uitstraling geeft. Het is verrijkt met een krachtige mix van vochtinbrengend hyaluronzuur, verstevigende peptiden en hydraterend squalaan.

Retinol-serum

Het Resist Anti-Aging Retinol Serum combineert pure retinol met krachtige antioxidanten en maken je huid steviger en zachter, fijne lijntjes en rimpels gladder en hydrateren je huid.

Wat is het verschil tussen squalaan en squaleen?

Het verschil tussen deze twee ingrediënten heeft alleen te maken met een verbeterde stevigheid: om squaleen voor huidverzorging te maken, wordt het ingrediënt gehydrogeneerd. Dit is een proces waar waterstof wordt toegevoegd aan een minder stabiel vet (in dit geval squaleen) om het steviger te maken. Deze verbetering heeft voordelen voor zowel het product als je huid zelf. Onstabiele vetten worden immers sneller afgebroken wanneer ze aan licht en lucht worden blootgesteld (5).

Onderzoek toont aan dat het natuurlijke squaleengehalte in je huid van je kinderjaren tot je begin 30e gelijk blijft. Daarna neemt het vaak aanzienlijk af, waardoor je huid er droger uitziet en aanvoelt (6).

Ook noemenswaardig: omdat squalaan zo op huideigen squaleen lijkt, is irritatie of een allergische reactie onwaarschijnlijk.

Hoe gebruik je squalaanolie?

Je kunt de olie in pure vorm gebruiken, omdat het ingrediënt niet vettig is en makkelijk in de oppervlaktelagen van je huid wordt opgenomen. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels pure squalaan toe aan je crème of oogcrème als je huid extra droog is.

Squalaan is ook opgenomen in veel formules en werkt dan samen met andere ingrediënten om vochtverlies te voorkomen en een glad, zacht gevoel te herstellen. Voor de beste resultaten, raden we je aan naar squalaan in leave-on producten te kijken, zoals nachtcremes, lichaamsverzorging, zonnebrand, serums en treatments.

Wat is de beste squalaanolie voor je gezicht?

Er is niet één soort squalaanolie het best voor je gezicht, en hoewel het gebruik van zuivere squalaan een optie is, is het over het algemeen het beste om producten te gebruiken die squalaan mengen met een mix andere effectieve ingrediënten. Hoe goed een ingrediënt ook is: je huid op de juiste manier verzorgen vraagt om een totaalaanpak in plaats van slechts één ingrediënt toevoegen. In de categorie 'samen staan ze sterk', presenteren we:

  • Squalaan en retinol: deze combinatie voedt je huid, en squalaan helpt retinol stabiel te houden in aanwezigheid van zuurstof.
  • Squalaan en vitamine C: deze ingrediënten werken samen om je huid gladder, stralender en milieuvriendelijker te maken, door zowel in water als in olie oplosbare antioxidanten.
  • Squalaan in body butter: deze samenwerking bevat ook ingrediënten zoals shea- en jojobaboter en maken een zeer droge, ruwe huid weer soepel.
  • Squalaan en sheaboter voorkomen vochtverlies en helpen gebarsten, droge lippen weer glad te maken.

Meer lezen over ingrediënten in huidverzorging?

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.