Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil

Beste

Plantenextracten

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil at a glance

  • Soothing, fragrance-free plant oil
  • Rich in skin-nourishing omegas
  • Contains vitamin E antioxidants
  • Softens skin and improves hydration

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil description

_Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil has earned well-deserved attention in skin care research, thanks to its mixture of omega fatty acids and antioxidant compounds. Additionally, this plant oil’s emollient properties and phospholipids help soften skin and improve moisture retention. Altogether, it works toward healthier skin on and below the surface. _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil stands out for its rich linolenic acid (omega-3) content, renowned for skin-soothing and restorative properties. Complemented by omega-6, which helps to improve moisture retention, and omega-9, which helps support skin’s elasticity. _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil also contains tocopherol and tocotrienol, vitamin E compounds that help bolster skin’s defense against environmental damage and premature aging. These antioxidants work synergistically with the omegas to promote calmer skin. Unlike highly fragrant essential oils, _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil is fragrance-free making it suitable for sensitive skin. Despite this fruit’s red appearance, the oil derived from the seeds is yellowish-green to golden in color. Compared to many other natural oils, _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil exhibits superior stability and a longer shelf life. That said, opaque, airtight containers are still recommended to best preserve the antioxidant compounds. This oil can be safely used in pure (100% concentration) form.

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil references

  • Making Cosmetics (supplier info), Accessed September 2024, ePublication
  • Processes, February 2022, pages 1-13
  • Fruit Oils: Chemistry and Functionality, May 2019, pages 663-674
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2005, pages 8,485-8,491

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.