Siliconen in huid­verzorging

In cosmetische producten worden verschillende vormen van siliconen gebruikt, met name in huidverzorgingsproducten die je op de huid kunt laten zitten en in allerlei haarverzorgingsproducten. De meest voorkomende vormen zijn cyclopentasiloxane en cyclohexasiloxane. Andere vormen zijn bijvoorbeeld verschillende typen dimethicone en fenyl trimethicone.

Wat zijn siliconen?

Silicone is een stof die wordt afgeleid van silica (zand is een silica). De unieke vloeibare eigenschappen van siliconen zorgen dat ze heel gemakkelijk zijn uit te smeren, en ze kunnen in de verschillende vormen als zijde op de huid aanvoelen, de huid verzachten en een waterbindende stof vormen die goed houdt, zelfs als de huid nat wordt. Ze worden in andere vormen ook vaak gebruikt bij de genezing van wonden, en ze kunnen zorgen dat littekens er beter gaan uitzien.

Siliconen en puistjes

Beweringen dat puistjes worden veroorzaakt of verergerd door siliconen worden niet ondersteund door gepubliceerd onderzoek, evenals uitspraken dat siliconen irriterend zouden zijn of een ‘verstikkende’ werking op de huid zouden hebben. Vrijwel al dergelijke beweringen zijn mythes of gebaseerd op anekdotisch bewijs, wat niet de betrouwbaarste manier is om de veiligheid of effectiviteit van wat voor cosmetisch ingrediënt dan ook vast te stellen.

Verstikken siliconen de huid?

Hoe weten we dat siliconen de huid niet verstikken? Siliconen zijn vanwege hun moleculaire structuur zowel poreus als bestand tegen lucht. Je kunt siliconen in een huidverzorgende formule zien als een theezakje. Als je het theezakje in water doet, komen de thee en alle antioxidanten eruit vrij. Zo blijven siliconen op de huid achter terwijl andere ingrediënten waarmee ze zijn vermengd erdoor worden opgenomen. Alle ingrediënten moeten in een basische formule zitten, waarbij sommige op de huid achterblijven en andere erdoor worden opgenomen. De ‘actieve’ stoffen worden door de huid opgenomen. Dat is vergelijkbaar met hoe heel veel plaatselijk aan te brengen medicatie wordt bewaard in petrolatum of mineraalolie, waarbij de actieve ingrediënten daarin door de huid worden opgenomen (en petrolatum wanneer je vochtverlies wilt tegengaan dat veel effectiever doet dan siliconen). Siliconen worden door brandwondenspecialisten al jaren gebruikt vanwege hun unieke helende, beschermende en ademende eigenschappen.

Daarnaast maakt de moleculaire structuur van de meest gebruikte vorm van siliconen het onmogelijk dat ze de huid zouden verstikken. Door de unieke moleculaire structuur van siliconen (grote moleculen met veel ruimte ertussen) vormen ze een ademende barrière, waardoor ze slechts heel zelden zwaar of dekkend op de huid voelen, terwijl ze toch beschermen tegen vochtverlies.

Verstoppen siliconen de poriën?

Het is interessant op te merken dat siliconen aantoonbaar een droge huid en schilfers compenseren die is veroorzaakt door veelgebruikte actieve ingrediënten tegen puistjes zoals benzoylperoxide en plaatselijk aan te brengen antibiotica. Daarnaast worden er soms siliconenvullers gebruikt om littekens van puistjes minder zichtbaar te maken. Dat zou absoluut niet worden gedaan als silicone een ingrediënt zou zijn dat de poriën verstopt. Misschien is de overtuigendste reden dat siliconen de poriën niet verstoppen en geen puistjes (of mee-eters) veroorzaken wel dat de meeste siliconen vanuit scheikundig oogpunt vervliegende stoffen zijn. Dat betekent dat hun aanvankelijk stroperige textuur al vervliegt voordat hij in de porie kan dringen, waar puistjes ontstaan. In plaats daarvan zorgen ze ervoor dat ingrediënten waarmee ze worden vermengd gelijkmatig kunnen worden aangebracht en een zijdeachtig, vrijwel onmerkbaar gevoel op de huid achterlaten, dat de textuur en het uiterlijk van de huid echter wel zichtbaar verbetert. Zie het maar als een ademende barrière die de huid beschermt terwijl je hem nauwelijks voelt.

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.