Potassium Lactate

Goed

Bevochtigingsmiddel

Potassium Lactate at a glance

  • Potassium salt of lactic acid
  • Improves skin’s natural moisturizing factor
  • Increases skin’s surface hydration
  • Also used as a preservative in meat products

Potassium Lactate description

Potassium lactate is the potassium salt of lactic acid. It is mostly used as a preservative and color stabilizer in meat products to extend their shelf life because of its ability to fight bacteria that would otherwise lead to food spoilage. Usage levels of potassium lactate for this purpose range from 1–4.8%. In skin care, research has shown that potassium lactate can improve skin’s natural moisturizing factor (NMF) by increasing surface hydration.

Potassium Lactate references

  • Experimental Dermatology, October 2011, pages 826–831
  • https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Lactic%20Acid%20TR%202015.pdf

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.