Polyglyceryl-6 Ricinoleate

Goed

Verzachtend bestanddeel

Polyglyceryl-6 Ricinoleate at a glance

  • Ester of polyglyceryl-6 and ricinoleic acid
  • Serves as an emollient and surfactant
  • Also an emulsifier
  • Ruled safe as used in cosmetics

Polyglyceryl-6 Ricinoleate description

Polyglyceryl-6 ricinoleate is an ester of polyglyceryl-6 and ricinoleic acid. Polyglyceryl-6 is a polymerized form of glycerin, while ricinoleic acid is a type of fatty acid that makes up the majority of the fatty acid content found in castor oil. In cosmetics, polyglyceryl-6 serves several functions, including acting as an emollient, surfactant, emulsifier, and skin conditioning ingredient. It also helps to solubilize oils, creating more uniform product textures, and keeping ingredients from separating. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled polyglyceryl-6 ricinoleate safe in its current usage in cosmetics. The use level is typically between 1–5%, depending on the desired role in the formula.

Polyglyceryl-6 Ricinoleate references

  • PubChem, Website, Accessed October 2025
  • CoSmile Europe, Website, Accessed October 2025
  • SpecialChem, Website, Accessed October 2025
  • International Journal of Toxicology, August 2023, pages 5S-101S

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.