Malic Acid

Beste

Exfoliant

Malic Acid at a glance

  • Exfoliating ingredient derived from unripe fruit
  • Has AHA and BHA properties
  • Boosts efficacy of other exfoliants
  • Ideal exfoliating range is between pH 3-4
  • Also used as a food additive

Malic Acid description

Malic acid is an exfoliating ingredient derived from unripe fruit. It also occurs naturally in the human body as a by-product from turning carbohydrates into energy. Although it’s technically a beta hydroxy acid ingredient, it is primarily classified as an alpha hydroxy acid (AHA) because its hydroxyl group in the alpha position is believed to be dominant to the beta hydroxyl group. Also, it is not known to be oil-soluble like traditional beta hydroxy acid salicylic acid. Malic acid is used in cosmetics to adjust a product’s pH and, in an acidic pH range ideally between 3 and 4, as a mild exfoliant that can be used in lower concentrations (typically between 1–2%) to boost the efficacy of other AHA exfoliants such as glycolic and lactic acids. In foods, malic acid is sometimes added to impart a sour or tart flavour. In its raw form, malic acid appears as white or colourless crystals. It is considered safe as used in leave-on and rinse-off cosmetics.

Malic Acid references

  • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, August 2018, pages 21-28
  • Molecules, April 2018, page 863
  • https://www.cir-safety.org/sites/default/files/malic%20acid.pdf
  • Plastic and Reconstructive Surgery Global Open, December 2016, ePublication
  • Biological Research, January 2015, ePublication
  • Clinical, Cosmetic, and Investigative Dermatology, November 2010, pages 135-142

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.