Levulinic Acid

Goed

Antioxidant

Levulinic Acid at a glance

  • Occurs in many natural and processed foods
  • Byproduct of certain biorefinery processes
  • Skin conditioning ingredient + possibly a penetration enhancer
  • Maximum usage in leave-on products is 0.0005%

Levulinic Acid description

Levulinic acid occurs in many natural and processed foods, including papaya, rice, sake, and wheat bread. It can also be produced during the biorefinery process of wood, algae, and starchy crops. In cosmetics, it serves as a skin conditioning ingredient; in the medical field, levulinic acid has also been investigated for potentially enhancing the skin penetration of certain drugs and having antimicrobial properties. The independent Cosmetic Ingredient Review board is currently reviewing data on the safety of levulinic acid as used in skin care products. In its raw form it is a solid with a low melting point. It has a maximum usage of 4.5% in hair dyes and 0.0005% in leave-on formulations.

Levulinic Acid references

  • Molecules, February 2022, page 1296
  • Cosmetic Ingredient Review, September 2021, ePublication
  • Polymer Chemistry, June 2020, ePublication

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.