Hydroxyacetophenone

Beste

Antioxidant

Hydroxyacetophenone at a glance

  • Synthetic antioxidant and humectant in skin care
  • Helps boost preservative systems in many types of formulas
  • Noted for its soothing ability
  • Considered safe as used in cosmetics (final report pending)

Hydroxyacetophenone description

Hydroxyacetophenone is a synthetic antioxidant and skin-conditioning ingredient. The specific antioxidant compound is actually known as p-hydroxyacetophenone, a phenolic antioxidant capable of neutralising several different types of free radicals. Its secondary benefit is boosting the preservation system in cosmetics. This is advantageous because it allows cosmetic chemists to use a lower amount of preservatives (such as phenoxyethanol) without losing efficacy but with the benefit of reducing the risk of an allergic reaction. Hydroxyacetophenone also has soothing ability because it can inhibit an enzyme (known as COX-2) in skin's surface that can lead to signs of irritation.

Hydroxyacetophenone references

  • Journal of Oleo Science, February 2019, pages 183-191
  • Applied Environmental Microbiology, June 2018, ePublication
  • Journal of Biosciences, May-June 2004, pages 345-353
  • Scientific Reports, April 2021, pages 1–7

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.