Hoe onze lippen verouderen & de beste anti-aging-lipproducten

anti-aging en lippen

Als mensen een routine samenstellen om huidveroudering tegen te gaan, worden de lippen vaak vergeten. Ironisch genoeg, laat onderzoek zien dat je juist op je lippen tekenen van veroudering als eerst gaat zien. In het begin worden vooral fijne lijntjes zichtbaar - die door de jaren heen zichtbaarder worden - en verliezen je lippen volume.

We gaan na hoe én waarom je lippen verouderen en welke lip-verzorging het beste werkt om je jeugdige lippen te behouden, welke huidverzorging beschadigde lippen kan herstellen en in hoeverre dit mogelijk is.

Wat is de oorzaak van het dunner worden van je lippen, fijne lijntjes en het verlies van kleur?

  • Naarmate we ouder worden, neemt het ondersteunend collageen, de 'vetkussentjes' en de spieren in en rondom je lippen snel af. Dit resulteert in dunnere lippen en het zien van fijne lijntjes (2).
  • Tegelijkertijd kan de herverdeling van het zachte weefsel in je lippen, ervoor zorgen dat je lippen stevigheid verliezen (3).
  • Botverlies kan er ook voor zorgen dat je lippen er ingevallen uit gaan zien (4).
  • De bloedvaten in de liplijn (ook wel: de grens tussen je lippen en de omringende huid) nemen af - met als gevolg dat de rijke kleur op je lippen afzwakt, waardoor je lippen ouder en "uitgedroogd" lijken (5).

Deze veranderingen en tekenen van huidveroudering worden meestal zichtbaar vanaf je 40e en dit gaat sneller met de jaren (6).

Naast genetische factoren spelen ook andere factoren een rol bij het ouder worden van je lippen: zoals uv-schade door onbeschermde blootstelling aan de zon, roken en andere levensgewoonten. Deze omgevingsfactoren veroorzaken verlies van volume, rimpelige lippen en zorgen voor een doffere uitstraling. Van al deze voorbeelden, wordt zonneschade gezien als het meest destructief voor je lippen (1, 2).

Hoe kan het proces van verouderende lippen vertraagd worden?

Hoewel sommige van de hierboven genoemde verouderingsfactoren onvermijdelijk zijn, is het beschermen van de tere huid van je lippen tegen de zon één cruciaal om jeugdige lippen te behouden en het risico op lip-kanker te verminderen (7). De harde realiteit is dat mensen vaak vergeten om SPF óók aan te brengen op hun lippen, waar onze huid juist erg kwetsbaar is (8).

Om te voorkomen dat je lippen dunner worden en andere tekenen van lipveroudering gaan vertonen, is het essentieel om een lippenstift, lipgloss, lip booster of lipbalsem met SPF te vinden, die je opnieuw kunt aanbrengen gedurende dag. Als je niet regelmatig lipverzorging gebruikt, zal je lippenstift, -gloss of -balsem van je huid worden weggespoeld en dan zijn je lippen niet langer beschermd. Het is ook belangrijk dat de zonnebrand voor je lippen een SPF van minimaal 30 bevat (9, 10).

Hoe belangrijk lipverzorging met SPF ook is, is - interessant genoeg - gebleken uit onderzoek dat het dragen van dekkende lippenstift ook bescherming kan bieden tegen de zon. Dit komt waarschijnlijk doordat lippenstick pigmenten bevatten (11).

Ingrediënten om fijne lijntjes op je lippen & verlies van volume aan te pakken

Naast bescherming tegen de zon, hebben je lippen ook baat bij andere ingrediënten die huidveroudering aanpakken.

  • Wanneer je dunner wordende lippen en volumeverlies wilt tegengaan, kan een combinatie van herstellende en hydraterende ingrediënten zowel op de lange als korte termijn effect hebben. Vochtinbrengende ingrediënten zoals hyaluronzuur, herstellen niet alleen de vochtbalans maar geven je lippen ook een verstevigende boost. Door water te absorberen uit de onderste huidlagen van je lippen, neemt de hydratatie in de bovenste lagen toe, waardoor fijne lijntjes vervagen en de huid op je lippen van binnenuit haar natuurlijke volume terugkrijgt. Hyaluronzuur is ook een natuurlijk bestanddeel in de huid, dat uitgeput kan raken door zonneschade en ouderdom. Door hyaluronzuur aan te brengen op de bovenste huidlaag help je het verzwakken van de huid te voorkomen (12).
  • Peptiden zijn herstellende ingrediënten, die via verschillende routes de onderliggende huidstructuren van je huid helpen te versterken, ook die van je lippen. Dit helpt de natuurlijke vorm van je lippen te behouden, waardoor je lippen voller en minder gerimpeld worden. Als peptiden aan de buitenste rand van je lippen worden aangebracht, hebben ze veel potentie om fijne lijntjes rondom je mond ook aan te pakken. Je kunt dit zien als het herstellen van de basislaag van je lippen, die je huid na verloop van tijd een stevigere uitstraling geven.
  • Verzachtende bestanddelen (zoals squalaan- of castorolie) geven je lippen dírect een soepelere uitstraling. Deze is eigenlijk vrij simpel: fijne lijntjes komen meer tot uiting op droge, uitgedroogde lippen. Door je lippen te voorzien van langdurige vochtinbrenging, verzacht je de tekenen van veroudering.
  • Ga vooral op zoek naar ingrediënten die je huidbarrière versterken. Voorbeelden zijn: omega-vetzuren, antioxidant-rijke plantaardige oliën, ceramiden, etcetera. Een sterke huidbarrière helpt je lippenom externe stressoren beter af te weren, die - als je ze niet gebruikt - de huid op je lippen zullen aantasten (14).
  • Omdat lipveroudering multifunctioneel is, is een veelzijdige aanpak nodig om tekenen van huidveroudering via meerdere routes te bestrijden. Zoek een anti-aging-treatment dat deze verschillende ingrediënten combineert, voor het beste resultaat.

Ook al zie je niet direct een groot verschil: bedenk wel dat deze huidaanvullende ingrediënten de jeugdigheid van je lippen op de lange termijn helpt te behouden. En: ze zorgen er ook voor dat je lippen minder snel dunner worden. Normaal gesproken wordt dit met de jaren erger.

Het is je misschien opgevallen dat we geen oplossingen hebben gegeven om de kleur van je lippen te herstellen. Hoewel alle bovengenoemde ingrediënten de natuurlijke glans van je lippen helpen te verbeteren, staan ze niet bekend als ingrediënten die de kleur je lippen verrijken. In feite gaan de fysiologische oorzaken van een verzwakte lipkleur, vérder dan het vermogen van huidverzorgingsingrediënten om dit volledig te herstellen. Gelukkig, zijn lippenstiften die je huid een andere tint geven een makkelijke oplossing en laten lipproducten met een glanzende finish je lippen levendiger lijken.

Geavanceerde lip-treatments

Het aanpakken van diepe liplijnen (soms wordt dit ook wel omschreven als "rokerslijnen") kan misschien niet zonder cosmetische ingreep: zoals bijvoorbeeld laserbehandelingen of injecteerbare fillers. Als je hoopt op een dramatische toename van het volume op je lippen, moet je een dermatoloog raadplegen die hier gespecialiseerd in is om de mogelijkheden te bespreken. Hoe dan ook, blijft een goed product voor je lippen nog altijd belangrijk.

Namens dokter Corey Hartman, gecertificeerd dermatoloog: "Negeren de meeste patiënten de beschermde eigenschappen van een behandeling en overwegen pas gespecialiseerde hulp, als veranderingen van de huid zich beginnen te manifesteren." Vanuit anti-aging oogpunt is het belangrijk om je lippen te verzorgen vanaf een jonge leeftijd. Neurotoxine en dermale vullers helpen lijnen rond de mond te corrigeren en de contour, structuur en hydratatie van je lippen te herstellen, maar ik voeg altijd een product toe dat plaatselijk aangebracht moet worden, om een behandeling kracht bij te zetten en ondersteuning te bieden bij genetische veranderingen en veranderingen in de omgeving, die kunnen zorgen voor een minder jeugdige uitstraling."

Lees meer over anti-aging en oplossingen om rimpels tegen te gaan.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Bronnen:

1. PLoS ONE, December 2009, pages 1-10
2. Proceedings of SPIE, April 2018, pages 1-15
3. Aesthetic Surgery Journal, August 2020, pages 1-3
4. Polish Journal of Public Health, September 2016, pages 112-115
5. Aging, June 2019, pages 3,551-3,560
6. Skin Research and Technology, June 2020, pages 41-48
7. Cancer Causes and Control, 1996, pages 458-463)
8. European Journal of Dermatology, October 2019, pages 383-386
9. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, July 2019, pages 357-369
10. Dermatologic Surgery, February 2005, pages 173-176
11. Anticancer Research, April 2012, pages 1,543–1,546
12. Dermato-Endocrinology, August 2012, pages 253–258
13. Cosmetics, May 2017, pages 1-14
14. International Journal of Cosmetic Science, June 2019, pages 281-291

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.