Hoe anti­oxidanten rimpels bestrijden

Of je nu antioxidanten via voedsel binnenkrijgt of op je huid aanbrengt, ze zijn essentieel voor de gezondheid. Antioxidanten beperken de schade die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. Bijvoorbeeld door de zon, vervuiling en zelfs door de lucht die we inademen. Onderzoek toont overtuigend aan dat alle huidtypen bijzonder veel baat hebben bij het gebruik van antioxidanten.

Antioxidanten zijn essentieel

Schade door vrije radicalen speelt een rol bij kanker, huidveroudering, ziekte en de vorming van rimpels. Het gebruik van antioxidanten is een van de belangrijkste manieren om de invloed van schade door vrije radicalen te vertragen. Antioxidanten zijn zelfs zo belangrijk voor het lichaam (en de huid is het grootste orgaan van het lichaam) dat ze over de hele wereld door duizenden wetenschappers worden bestudeerd. Velen van hen zijn er zelfs van overtuigd dat áls er een bron van eeuwige jeugd is, die wel moet bestaan uit antioxidanten!

In het geval van rimpels betekent schade door vrije radicalen dat collageen wordt afgebroken en andere vitale functies van de huid beschadigd raken. Een goed huidverzorgingsproduct, of dat nu een vloeistof, gel, serum, lotion of crème is, moet een goede combinatie van stabiele antioxidanten bevatten om schade door vrije radicalen te beperken zodat de huid niet wordt aangetast.

Verwacht geen wonderen

Er bestaat niet één exotisch wonder-antioxidant met een geweldig verhaal erachter (zoals meloen uit Zuid-Frankrijk of een zeldzaam bloempje uit het Amazonegebied) waar de huid het meest baat bij heeft. Nee, er zijn tientallen effectieve antioxidanten die goed zijn voor de huid van de bekende groene thee, druivenpitextract en vitamine C tot minder bekende als idebenone, epigallocatechine-3-gallaat of superoxide dismutase. Het is belangrijk dat het product dat je gebruikt een zo groot en gevarieerd mogelijke combinatie van antioxidanten bevat. Onderzoek toont aan dat de huid meer baat heeft bij een cocktail van antioxidanten dan bij slechts één soort. Gelukkig zijn er heel wat bedrijven waaronder Paula’s Choice die dergelijke cocktails voor hun formules gebruiken!

Het verband tussen antioxidanten en rimpels

Als we jong zijn, zit de huid van nature vol met antioxidanten die onze huid beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, met name schade door de zon. Vooral door zonneschade, en in mindere mate door factoren zoals opgroeien, de menopauze, ziekte en het gebruik van irriterende huidverzorgingsproducten, verliest de huid het vermogen om antioxidanten te produceren. Als we niet genoeg beschermd worden door antioxidanten die we tot ons nemen via onze voeding of door ze op de huid aan te brengen, veroorzaakt schade door vrije radicalen heel wat ellende zoals: afbraak van collageen, mutaties in het DNA in onze cellen, het belemmeren van het zelfherstellende vermogen van de huid, etc.

Direct resultaat

Hoewel we weten dat het aanbrengen van antioxidanten helpt schade door vrije radicalen aan de huid te beperken, zal je er geen twintig jaar jonger uit gaan zien. De beweringen die worden gedaan over deze fantastische ingrediënten zijn helaas vaak overdreven of ronduit misleidend. Misschien dat je zelfs nauwelijks verschil ziet, maar dat wil niet zeggen dat de antioxidanten je huid niet enorm helpen. Onderzoek toont aan dat antioxidanten helpen:

 

 

  • de celfunctie te verbeteren,
  • de collageenproductie te stimuleren,
  • de elasticiteit te verbeteren,
  • gezondere, jongere huidcellen te creëren,
  • schade door de zon te verminderen.

 

Deze huidverbetering kost echter tijd en gebeurt niet in één nacht. En net als bij een gezond dieet geldt: hoe sterker de antioxidanten, hoe gezonder en jonger je er uit zult zien.

Bronnen: Free Radical Research, Free Radical Biology and Medicine, Antioxidants and Redox Signaling, Oxidative Stress and Aging, Journal of Anti-Aging Medicine, Mechanisms of Ageing and Development, Photochemical & Photobiological Sciences, Photodermatology, Photoimmunology, Photomedicine, en Photochemical.

Newsletter

Wil je meer huidverzorgingsadvies, tips en exclusieve aanbiedingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en word Paula's Choice Member.
Jouw voordelen:
+ Welkomstcadeau
+ Exclusieve deals
+ Huidverzorgingsadvies
+ Verjaardagscadeau

E-mailadres:*:


*Alleen geldig voor nieuwe aanmeldingen. Geldig op bestellingen vanaf € 25.

Aanbevolen producten

Gecombineerde huid, Vette huid
Droge huid
Normale huid, Droge huid
Gecombineerde huid, Vette huid
-20%
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons Customer Care-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.