Gallic Acid

Beste

Antioxidant

Gallic Acid at a glance

  • Phenolic compound
  • Found naturally in fruits, grains, and vegetables
  • Fights free radical damage
  • Helps calm irritation
  • Can improve hyperpigmentation

Gallic Acid description

Gallic acid is a phenolic compound found naturally in fruits (such as grape seeds), grains, and vegetables. It has potent antioxidant properties, fighting the effects of free radical damage and visibly improving signs of aging from pollution and sun damage. Studies also show that gallic acid fights factors that trigger irritation in skin and can improve areas of hyperpigmentation by interrupting melanin overproduction. In its raw form, gallic acid is a colorless or slightly yellow crystal. Usage levels of gallic acid in skin care range from 0.5–1%.

Gallic Acid references

  • Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2021, pages 1,675-1,683
  • European Journal of Pharmaceutical Sciences, April 2019, pages 39-49
  • Iranian Journal of Basic Medical Science, March 2019, pages 225–237
  • Current Pharmaceutical Design, December 2018, pages 5,181-5,187
  • Polymers, August 2017, page 391
  • Phytotherapy Research, December 2014, pages 1778-1788
  • Biofactors, May/June 2013, pages 259-270

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.