Fructan

Beste

Prebiotisch/Probiotisch/Postbiotisch

Fructan at a glance

  • Prebiotic polysaccharide with potential skin microbiome benefits
  • Naturally present in fungi, bacteria, and plants such aloe vera, agave, barley, and chicory
  • Studied for skin-soothing properties
  • May also function as a humectant
  • Suppliers note this ingredient has excellent film-forming properties

Fructan description

Fructan is a polysaccharide with prebiotic properties that can potentially help improve the health of skin’s microbiome. Depending on the source and structure, fructans can be categorized into various types, such as fructooligosaccharides, inulin, and levan. Fructans are naturally present in fungi (yeast) and bacteria, as well as plants such aloe vera, agave, barley, chicory, and Jerusalum artichoke. Studies indicate fructans can soothe distressed skin while also increasing hydration through humectant properties. Certain fructans are also noted in research for their ability to help stabilize cosmetic emulsions. According to supplier data, fructan may also provide film-forming properties in skin care applications. Noted usage levels range from 0.2-30%.

Fructan references

  • PersonalCareCounicl.org, Accessed January 2023, ePublication
  • SpecialChem (supplier info), Accessed January 2023, ePublication
  • Journal of Microbiology and Biotechnology, September 2022, pages 1,373-1,381
  • Applied Microbiology and Biotechnology, January 2021, pages 769-784
  • Polish Journal of Chemical Technology, 2019, pages 44-49
  • PLOS One, July 2016, pages 1-24
  • Proceedings of the SCSK (Society of Cosmetic Scientists of Korea) Conference, 2003, pages 700-718

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.