Amylopectin

Goed

Textuurversterker

No known benefits

Amylopectin at a glance

  • A polysaccharide commonly known as starch
  • Adds bulk, binds and helps improve texture of cosmetics
  • Derived from common foods such as bananas and potatoes
  • Considered safe for topical use

Amylopectin description

Amylopectin is a water-insoluble polysaccharide starch whose high molecular weight doesn’t penetrate skin. Its main purpose when used in cosmetics is to control the viscosity (thickness) of products via its binding properties. This contributes to the product’s texture and flow. In cosmetics, amylopectin may be supplied as a gel, liquid, or as granules. This starch, which is also a natural polymer, is derived from unripe fruit (bananas are a common source), tubers (potatoes) and cereal grains like wheat and barley. It makes up between 70–80% of what’s considered common starch, the latter being the polysaccharide amylose, which is the type of starch that can crystallize. Amylopectin is considered safe as used in cosmetics, with no concentration restrictions pertaining to its use.

Amylopectin references

  • Carbohydrate Polymers, November 2022, ePublication
  • Polymers, March 2022, pages 1–22
  • Molecules, June 2021, 1–16

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.