Amyl Cinnamate

Slecht

Synthetische en natuurlijke geurstoffen

No known benefits

Amyl Cinnamate at a glance

  • Also known as pentyl cinnamate
  • Fragrance ingredient also used in food
  • Studies show it can cause skin irritation
  • Colorless to pale yellow liquid in its raw form

Amyl Cinnamate description

Amyl cinnamate, also known chemically as pentyl cinnamate, is a fragrance and flavoring ingredient that is commonly used as a food additive but is also utilized in some skin care products. While there isn’t a breadth of research on its impact when applied topically, some studies have found that it causes contact dermatitis (an allergic reaction) on skin. Because of this, it is an ingredient we recommend avoiding, especially since it has no measurable benefit for skin. In its raw form, amyl cinnamate is a colorless to pale yellow liquid and has a heavy, sweet peach flavor. Amounts of 0.1–5% may be used in skin care and fragrances, with the latter amount being for stronger perfumes.

Amyl Cinnamate references

  • Monographs in Contact Allergy: Volume 2: Fragrances and Essential Oils, 2019, Anton C. de Groot, CRC Press, page 60
  • International Journal of Cosmetic Science, August 2018, pages 356-366
  • UlProspector.com, website

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Beoordelingen van ingrediënten

Beste

Bewezen en ondersteund door onafhankelijk onderzoek. Uitstekend actief ingrediënt voor de meeste huidtypen of huidproblemen.

Goed

Noodzakelijk om de textuur, stabiliteit of doordringbaarheid van een formule te verbeteren.

Gemiddeld

Doorgaans niet-irriterend maar kan esthetische, stabiliteits- of andere problemen hebben die het nut ervan beperken.

Slecht

De kans op irritatie is aanwezig. Het risico wordt vergroot als het gecombineerd wordt met andere problematische ingrediënten.

Slechtste

Kan irritatie, ontsteking, droogheid, enz. veroorzaken. Kan in sommige gevallen voordelen bieden, maar over het algemeen is bewezen dat het meer kwaad dan goed doet.

onbekend

We konden dit niet vinden in onze Ingredient Dictionary. We registreren alle ontbrekende ingrediënten en werken ze regelmatig bij.

Geen beoordeling

We hebben dit ingrediënt nog niet beoordeeld omdat we het onderzoek ernaar nog niet hebben bekeken.