Wat zijn de oorzaken van huidveroudering en wat kun je er tegen doen?

Huidveroudering is onvermijdelijk, maar dit betekent niet dat je er geen invloed op kunt hebben. Tegen sommige tekenen huidveroudering kun je stappen ondernemen om de zichtbaarheid ervan te verminderen.

Oorzaken van huidveroudering

Zonneschade

Wat veel mensen niet weten is dat 80% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door onbeschermde blootstelling aan de zon. De jarenlange opbouw van zonneschade veroorzaakt de afbraak van collageen en elastine en beschadigingen in je DNA. De beschadigingen in het DNA zorgen voor abnormale cellen die zich niet kunnen gedragen als jonge, gezonde cellen. Hierdoor ontstaan rimpels, een ongelijkmatige huidteint en pigmentvlekjes.

Beschadiging van de huidbarrière

De natuurlijke barrière van je huid is superbelangrijk om je huid gezond en jong te houden. Door je huid bloot te stellen aan zon, irriterende ingrediënten (zoals alcohol of parfum) of luchtvervuiling kan je huidbarrière beschadigd raken. Hierdoor nemen essentiële huidsubstanties af, waardoor het nog vatbaarder wordt voor invloeden van buitenaf.

Tijd

Naar mate de jaren verstrijken vindt er veroudering plaats in je lichaam en dus ook in je huid. Hier heb je helaas weinig invloed op, al zou een gezonde levensstijl wel kunnen bijdragen. Deze veroudering brengt ook veranderingen in bot-, vet- en spiermassa teweeg.

Als je ouder wordt veranderd de samenstelling van je botweefsel, spieren worden slapper en vetweefsel gaat zich verplaatsen. Dit leidt tot een slapper wordende huid en fijne lijntjes en rimpels op plekken waar je je spieren en vaakst gebruikt, zoals je ogen en mond.

Hormoonhuishouding

Net als tijdens de puberteit vinden er tijdens de menopauze veranderingen plaats in de hormoonhuishouding van een vrouw. Hierdoor kan de textuur en elasticiteit van je huid veranderen waardoor deze trekkerig aanvoelt, dunner wordt en minder veerkrachtig is. Maar je kunt ook ineens last krijgen van puistjes en grove poriën.

Oplossingen tegen huidveroudering

Niet op alle oorzaken van huidveroudering kun je direct invloed uitoefenen. Sommige ingrediënten helpen huidveroudering vertragen en andere ingrediënten kunnen bestaande tekenen van huidveroudering verminderen. Dit zijn ingrediënten die je niet mag missen.

SPF

De hoofdoorzaak van huidveroudering is de zon. Het toverwoord is dus SPF om je te beschermen tegen zonneschade en tegen tekenen van huidveroudering. Je huid dagelijks beschermen tegen de schadelijke factoren van de zon is ontzettend belangrijk voor je algehele gezondheid en dus ook voor de conditie van je huid. Veel mensen beschermen hun huid wel tegen de zon als ze bijvoorbeeld naar het strand gaan, maar de zon schijnt het hele jaar door, ook al het bewolkt is. Dus bescherm je huid 365 dagen per jaar met een dagcrème met minimaal SPF 30.

Antioxidanten

Antioxidanten hebben krachtige eigenschappen om je huid te ondersteunen. Ze helpen bij:

  • Het verminderen of beperken van de schade en irritatie veroorzaakt door vrije radicalen (zoals luchtvervuiling). Zo kan je huid zich herstellen en gezond en stevig blijven.
  • Het ondersteunen van SPF-crèmes bij de bescherming tegen vrije radicalen veroorzaakt door zonlicht.
  • Het herstellen van je huid zodat je huid in staat is gezond collageen aan te maken.

De lijst met ingrediënten die als antioxidanten werken is eindeloos, maar hier een paar voorbeelden die je wellicht bekend voorkomen: vitamine A, C en E, kurkuma, groene thee-, soja-, granaatappel- en druivenextract.

Het is belangrijk om te weten dat antioxidanten afnemen in effectiviteit onder invloed van zonlicht en zuurstof. Als je producten koopt met antioxidanten is het belangrijk dat deze in een luchtdichte en ondoorzichtige verpakking zitten. Bij Paula’s Choice verrijken we (bijna) al onze producten met antioxidanten, maar we hebben een extra dosis antioxidanten aan een aantal serums toegevoegd.

Celcommunicerende ingrediënten

De cellen in je huid gaan over de jaren heen minder goed functioneren door (zonne)schade. Celcommunicerende ingrediënten kunnen zich hechten aan de receptoren van je huidcellen en deze stimuleren om zich weer als gezonde, jonge huidcellen te gaan gedragen.

Er zijn verschillende ingrediënten die celcommunicatie kunnen stimuleren, zoals niacinamide en peptiden, maar ons favoriete ingrediënt is retinol.

Exfolianten

Je huid verliest dagelijks dode huidcellen van nature en vernieuwt zich weer van onderaf. Als je jong bent duurt het ongeveer één maand voordat de bovenste laag van je huid zich helemaal heeft vernieuwd. Dit proces vertraagt naarmate je ouder wordt en je huid zonneschade oploopt en kan dan tot wel drie maanden duren. De vertraging van dit proces zorgt ervoor dat de laag dode huidcellen zich opbouwt. Hierdoor kan je huid er dof uit gaan zien, worden pigmentvlekjes zichtbaarder en kunnen er andere onzuiverheden optreden in je huid. Exfolianten helpen het natuurlijke proces door op een natuurlijke en milde manier overtollige dode huidcellen te verwijderen en de opbouw van dode huidcellen te voorkomen.

Bij Paula’s Choice hebben we twee verschillende soorten exfolianten, AHA en BHA. AHA-exfolianten exfoliëren wat krachtiger aan het huidoppervlak en zijn daarom vooral geschikt voor een droge, doffe huid en een huid die last heeft van zonneschade.
BHA-exfolianten zijn in vet oplosbaar, hierdoor kunnen ze ook dode huidcellen in je porie verwijderen. Dit maakt ze geschikt voor een vette huid en een huid die last heeft van puistjes. Maar BHA heeft ook een ontstekingsremmende werking, waardoor deze vorm van exfoliëren ook ideaal is voor een (rosacea-)gevoelige huid.

Huideigen ingrediënten

Huideigen ingrediënten zijn stoffen die van nature in overvloed aanwezig zijn in je huid maar door veroudering en zonneschade kunnen afnemen. Stel je voor dat je huid en je huidbarrière er uitzien als een bakstenen muurtje, dan zijn je huidcellen de bakstenen en die huideigen stoffen is het cement die het muurtje (huidbarrière) sterk houden. Zo hebben schadelijke stoffen minder kans om door te dringen in je huid en verliest je huid minder snel vocht. Voorbeelden van huideigen ingrediënten zijn: hyaluronzuur, ceramiden en omega-vetzuren.

Heeft voeding ook invloed op huidveroudering?

Een gezonde en gevarieerde voeding draagt natuurlijk ook bij aan een gezonder lichaam en gezondere huid. Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die specifiek kunnen bijdragen aan een jonger uitziende huid. Sommige ingrediënten die je op je huid kunt smeren hebben dezelfde voordelen als je ze binnenkrijgt via je eten.

Groenten en fruit zit vol met antioxidanten zoals vitamine C en E. Bessen, donkergroene groenten, bieten, wortels en bonen zijn voorbeelden van antioxidantrijk voedsel.

Omega-vetzuren zit vooral in vette vis, zoals zalm, makreel en tonijn, maar ook in verschillende plantaardige oliën verkregen uit lijnzaad, sojabonen, koolzaad en zonnebloempitten.

Mineralen en spoorelementen, zoals ijzer, zink, koper en chroom, zijn essentieel voor je gezondheid. Ze voorkomen veroudering van binnen en van buiten en de meeste werken ook als antioxidant. Voorbeelden van eten wat rijk is aan mineralen: donkergroene groenten, noten, bieten, eieren, oesters, runderlever, gedroogd fruit (zoals rozijnen en abrikoos), bonen en lijnzaad.

Plastische chirurgie

Je wordt hoe dan ook ouder, en zo ook je huid. Je hebt er met de juiste huidverzorgingsproducten en -ingrediënten wel enigszins invloed op, maar de tijd houdt je niet helemaal tegen. Als je je heel erg stoort aan de tekenen van huidveroudering kun je altijd cosmetische ingrepen overwegen.

Gerelateerde artikelen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons klantenservice-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.