Alphahydroxyzuren (AHA’s) voor je huid: wat zijn ze en wat doen ze

Ben jij op zoek naar een product die jou een gladdere, egalere en jonger uitziende huid kan geven? Dan heb je misschien al eens van alphahydroxyzuren gehoord of van de bekendste AHA glycolzuur. Alphahydroxyzuren zijn beter bekend als AHA’s of fruitzuren. Maar wat zijn AHA’s? Hoe verschillen AHA’s van elkaar? Welke past het beste bij jouw huid? Hier is een spiekbriefje met alles over glycolzuur en de andere AHA’s.

Wat is alphahydroxyzuur?

Alphahydroxyzuren zijn een groep natuurlijke en synthetische ingrediënten die de bovenste laag van je huid exfoliëren. Exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen van je huidoppervlak. Door te exfoliëren met een AHA-exfoliant voelt je huid frisser, zachter en meer gehydrateerd. Op de lange termijn zal je huid ook zichtbaar steviger worden. Daarom zou iedereen die graag een jonger uitziende huid wil, een product met alphahydroxyzuur moeten toevoegen aan zijn of haar huidverzorgingsroutine.

De meeste AHA’s komen van nature voor in een aantal alledaagse voedingsmiddelen. Maar in huidverzorgingsproducten worden vaak synthetische varianten gebruikt, deze zijn makkelijker te stabiliseren en zijn constanter in kwaliteit en effectiviteit.

Glycolzuur

Glycolzuur komt van nature voor in rietsuiker en is het paradepaardje van de alphahydroxyzuren. Glycolzuur is namelijk de best onderzochte AHA en onderzoek heeft uitgewezen dat glycolzuur, samen met melkzuur, de meest indrukwekkende resultaten oplevert voor alle leeftijden en huidtypen.

Glycolzuur is zo bijzonder omdat het bestaat uit kleine moleculen die gemakkelijk door de bovenste lagen van je huid kunnen doordringen en zo de onderliggende, gezonder uitziende huid zichtbaar maakt. Glycolzuur heeft ook de eigenschap om je huid te hydrateren en helpt je huid te “leren” om de natuurlijke vochtbalans op peil te houden. Paula’s Choice heeft verschillende AHA-exfolianten die glycolzuur bevatten.

Melkzuur

Melkzuur kan worden verkregen uit melk en doet in principe hetzelfde als glycolzuur, maar doet dit alleen wat langzamer omdat melkzuur een grotere molecuulstructuur heeft. Hierdoor kan melkzuur net iets minder goed in de bovenste lagen van de huid doordringen. Melkzuur in concentraties vanaf 2% werkt hydraterend, vanaf 5% kan het exfoliërend werken, maar tussen de 5% en 10% zou ideaal zijn voor een huidverzorgingsproduct met exfoliëren als hoofddoel.

Appelzuur

Deze AHA komt van nature voor in appels. De moleculen van appelzuur zijn groter dan glycolzuur en melkzuur, maar is nog steeds in staat om je huid te exfoliëren en werkt daarnaast als een antioxidant. Appelzuur is in concentraties van 1% - 2% een goede aanvulling op exfolianten die al glycolzuur en melkzuur bevatten. Op deze manier wordt je huid op verschillende niveaus geëxfolieerd.

Wijnsteenzuur

Wijnsteenzuur komt van nature voor in druiven en – niet geheel onbelangrijk – rode wijn. De moleculen van wijnsteenzuur zijn nog een beetje groter dan appelzuur en bijna twee keer groter dan glycolzuur.

Wijnsteenzuur kan dienst doen als exfoliant als het in dezelfde concentraties wordt gebruikt als glycolzuur of melkzuur. Er zijn formuleringen waarbij het wordt gebruikt voor een meer doelgerichte exfoliatie, waarbij verschillende zuren op verschillende huidniveaus effectief zijn. Wijnsteenzuur wordt echter vaker gebruikt om andere exfolianten te ondersteunen in het behouden van de juiste pH-waarde die essentieel is voor een optimale werking van exfolianten.

De Resist Anti-Aging Advanced Smoothing Treatment 10% AHA bevat een combinatie van bovenstaande 4 alphahydroxyzuren. Deze exfoliant zorgt dus voor exfoliatie in verschillende lagen

Citroenzuur

Citroenzuur komt voor in verschillende citrusvruchten. Vanaf concentraties van 10% of hoger kan het werken als een exfoliant, maar het wordt vaak wel gezien als een meer irriterende exfoliant omdat het een lage pH-waarde van 2.2 heeft.

In veel huidverzorgingsproducten komt citroenzuur in kleine hoeveelheden voor als antioxidant. Ook wordt het gebruikt om de pH-waarde te sturen, zodat exfolianten een pH-waarde hebben waarin ze effectief zijn, maar toch mild voor de huid.

Sommige AHA-producten bevatten citrusextracten waarbij wordt geclaimd dat ze werken als natuurlijke AHA’s. Dat klinkt natuurlijk goed, maar er zijn geen onderzoeken gepubliceerd die bewijzen dat zulke extracten daadwerkelijk je huid kunnen exfoliëren.

Amandelzuur

Deze AHA wordt niet zo vaak gebruikt als andere AHA’s, omdat er minder onderzoek is die het gebruik ondersteunt. Maar amandelzuur moet niet onderschat worden. Het is de AHA met de grootste moleculen, waardoor het langzaam in de huid trekt en dat is interessant voor mensen met een gevoelige huid.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat amandelzuur je huid kan stimuleren om meer talg aan te maken, dit is natuurlijk niet ideaal voor mensen met een vette of gecombineerde huid, maar kan wel een uitkomst bieden voor mensen met een droge huid.

In onderzoek waarbij amandelzuur wordt gebruikt als peeling worden er concentraties van 20% tot 40% gebruikt, maar welke concentraties voorkomen in huidverzorgingsproducten is niet bekend.

Aanbevolen producten

Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen
Normale huid, Droge huid
Normale huid, Droge huid
Alle huidtypen

Customer Service

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor jouw huid? Ons klantenservice-team bestaat uit huidverzorgings- en product-experts die je op weg kunnen helpen naar de beste huid van je leven.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang € 5 korting op je volgende bestelling.